Dodaj do ulubionych

mądre mamusie od wyników morfo.

20.10.10, 08:51
odebrałam wczoraj wyniki morfo syna (2,5 roku)

niepokoii mnie spadek WBC czyli ma 3,24 a normy 4,5-17,5
oraz zbyt wysokie żelazo: syn ma 160 a norma 29-91,00 (je sporo miesa )

wizyta jutro a ja juz schizuje głownie jesli chodzi o krwinki białe (spadek moze oznaczac rowniez ostra białaczke....)

czy wg was tez cos nie halo jest z tymi WBC i żelazem (tzn co oznacza spory wzrost zelaza - to ze je miesa za duzo?)
Obserwuj wątek
    • lejdi111 Re: mądre mamusie od wyników morfo. 20.10.10, 08:53
      a jak wygląda rozmaz i inne parametry morfologii?
      • mama-008 Re: mądre mamusie od wyników morfo. 20.10.10, 09:04
        rozmaz?mam cos takiego jak leukogram -rozdział krwinek białych-i on jest w normie
        a inne parametry tez ok a te ponizej albo powyzej to: MCHC (podwyzszone 35,1)
        NEU (spadek 1,22) LYM (spadek 1,58) EOS (spadek 0,07) no i te WBC 3,24 i wysokie zelazo
        • ma_niusia Re: mądre mamusie od wyników morfo. 20.10.10, 09:14
          U mnie na wyniku norma żelaza jest wpisana do 180...
          • mama-008 Re: mądre mamusie od wyników morfo. 20.10.10, 09:26
            no widzisz - a u mnie przedział 29,0-91,0 a on ma 160

bardziej mnie martwi te WBC niskie.....a te dzieci mają niestety częstrze skłonności do zapadania na białaczkę;-(
            a on WBC zawsze mial jako spadek a nie wzrost ( przy kazdej morfologii)

juz schizuje chyba....
            • alika77 Re: mądre mamusie od wyników morfo. 20.10.10, 10:02
              > bardziej mnie martwi te WBC niskie.....a te dzieci mają niestety częstrze skłon
              > ności do zapadania na białaczkę;-(
              > a on WBC zawsze mial jako spadek a nie wzrost ( przy kazdej morfologii)
              >
              > juz schizuje chyba....

chyba schizujesz... oby wink moja corka zawsze miala biale krwinki ponizej normy, rozmawialam z kilkoma lekarzami i wyjasnienie bylo bardzo proste: 1) bardzo czesto w trakcie i po infekcji biale krwinki spadaja, 2) normy przy wynikach sa dla doroslych, a one sa inne niz dla dzieci

co do zelaza to nie mam doswiadczenia w tej kwestii wiec wypowiadac sie nie bede
              • mama-008 Re: mądre mamusie od wyników morfo. 20.10.10, 10:07
                bardzo c
                > zesto w trakcie i po infekcji biale krwinki spadaja,

tak, to wiem od dawna ale mój syn chorował ost w styczniu na zapalenie oskrzeli.
                chyba ze przechodził jakas infekcje nie widoczna gołym okiemwink
                • alika77 Re: mądre mamusie od wyników morfo. 20.10.10, 10:35
                  > chyba ze przechodził jakas infekcje nie widoczna gołym okiemwink

moze i tak wink ja tez kiedys tak mialam, ze mloda zadnych chorob, infekcji, a tu wyniki ponizej normy. ale moze Twoj syn teraz ma organizm oslabiony i szykuje sie jakas infekcja? poza tym jak napisalam, normy sa dla doroslych, w przypadku dzieci jest to normalne, ze te biale krwinki sa ponizej granicy (trzech lekarzy niezaleznie od siebie tak mi powiedzialo).
                  • lejdi111 Re: mądre mamusie od wyników morfo. 20.10.10, 11:37
                    alika77 napisała:
                    > u dzieci jest to normalne, ze te biale krwinki sa ponizej granicy (trzech lekar
                    > zy niezaleznie od siebie tak mi powiedzialo).
                    • lejdi111 Re: mądre mamusie od wyników morfo. 20.10.10, 11:41
                      alika77 napisała:
                      > u dzieci jest to normalne, ze te biale krwinki sa ponizej granicy (trzech lekar
                      > zy niezaleznie od siebie tak mi powiedzialo).

Nie zgadzam się z tym. U dzieci WBC właśnie mogą być wyższe niż u dorosłych

Dla dzieci powyzej roku - 2 lat

RBC 3,5-5,4
                      HGB 10-15
                      HCT 30-40
                      MCV 70-110
                      MCH 24-30
                      MCHC 33-36,5
                      RDW 11,5-14,5
                      PLT 150-300

WBC 6-15,5
                      NEUT 30-50%
                      LIMF 20-61%
                      EOZ 1-5%
                      BAZO 0-1%
                      RBC 3,7-5,2
                      HGB 10,6-14,8
                      HCT 32,5-41
                      MCV 72-89
                      MCH 24,0-31,0
                      MCHC 33,0-36,6
                      RDW SD i RDW CV 11,5-14,5% ale okresla sie je tylko gdy MCV jest poniżej dolnej granicy normy
                      PLT 140-440
                      P-LCR 13-43%
                      • alika77 Re: mądre mamusie od wyników morfo. 20.10.10, 12:14
                        jestes lekarzem? pracujesz w srodowisku medycznym i jestes zaznajomiona z tematem bardziej niz przecietny rodzic? na czym opierasz swoja opinie? (poza tym, ze zasiegnelas rady dr Google?). nie mowie tego zlosliwie, z ciekawosci pytam.
                      • nena20 Re: mądre mamusie od wyników morfo. 20.10.10, 12:26
                        no zgadza sie, ze mogą być wyższe WBC u dzieci ale i do dołu norma jest rozszerzona. W zależności od szpitala 3 lub 4 do 17 lub 17,5.
        • lejdi111 Re: mądre mamusie od wyników morfo. 20.10.10, 09:39
          tak rozmaz to leukogram. Napisz jak to wygląda.
          • mama-008 leukogram 20.10.10, 09:49
            pałeczki 0 % <6
            neutrocyty 38 % 15-60
            eozynocyty 2 % <10
            bazocyty 1 % <2
            monocyty 7 % 2-13
            limfocyty 52 % 20-70
            • dziub_dziubasek Re: leukogram 20.10.10, 12:08
              Leukogram automatyczny? A masz też ręczny rozmaz? U dzieci ręczny jest bardziej miarodajny. Co do spadku WBC- taki poziom nie jest jeszcze dramatem (ostatnio przechodziłam tą historię na sobie), zdarza się po infekcji i tuz przed infekcją, w przypadku odchudzania, stresu itp.
              A co do żelaza- krew pobierana z żyły czy z palca? Bo na żelazo powinna być pobierana z żyły i to dość sporo.
              • mama-008 Re: leukogram 21.10.10, 08:57
                nie wiem czy rozmaz był automatyczny czy z reki - wypisalam to co mialam
                krew mial pobierana z żyły i 2 pojemniczki wyszły z tego wiec chyba orawidłowo pobierano morfo na badania
                nie - raczej nic nie przechodzil teraz ani nie zapowiada sie ze cos w nim siedzi ...mam nadzieje!

byłam wczoraj u pediatry - powiedziała zeby zapisac sie do hematologa (zrobi np enzymy wątrobowe itp bo syn przyjmuje euthyrox - na niedoczynnosci ) ale mowi ze te wyniki sa w normie - o niczym złym nie swiadczą.
                rozmaz byl prawidłowy wiec to obnizone WBC nie jest takie złe - co innego jakby rozmaz był zły.
                ale do hematologa idziemy za tydz dla św.spokoju

ja starsznieeeeeeeeeeeeeee boje sie białaczki!
                • dziub_dziubasek Re: leukogram 21.10.10, 10:49
                  Ten rozmaz to wygląda mi na automatyczny. Nasza pediatra zawsze powtarza by dziecku robić rozmaz ręczny (jak ja miałam obniżone WBC to lekarz też zalecił rozmaz ręczny- jest bardziej wiarygodny po prostu).
                  Moim zdaniem z tych wyników nic strasznego nie widać. A co do poziomu żelaza, to słyszałam, że podobno cięzko to tak naprawdę oznaczyć i takie kwiatki jak u Was się trafiają.
                  • mama-008 Re: leukogram 21.10.10, 11:05
                    dzieki za odpwink
                    za 2 tyg idziemy do hematologa i napewno zaleci nam powtorne badania wiec poprosze go o rozmaz reczny.
                    wiem tez ze normy sa rozne w roznych laboratoriach
                    no i najwazniejsze ze te WBC nie jest tak drastycznie niskie a i rozmaz ok
    • nena20 Re: mądre mamusie od wyników morfo. 20.10.10, 12:22
      izolowane odchylenie w morfologi nie jest wielką patologią aby zaraz białaczki się doszukiwać. Trzeba obserwować. Gdyby do tego było mało hemoglibiny lub coś jeszcze z płytkami to trzeba do hematologa. Dziecko z białaczką jest apatyczne, nie ma ochoty na zabawę, ma bóle mięśni. Ja na ostatnich wynikach ze szpitala dziecięcego miałam normę od 3 do 17. Z żelazem nie mam pojęcia, raczej spotyka się niedobory.
    • go-jab Re: mądre mamusie od wyników morfo. 21.10.10, 04:58
      czy tylko mi sie wydaje ze przy bialaczce bialych krwinek bylo by ZA DUZO a nie ZA MALO?
      • lejdi111 Re: mądre mamusie od wyników morfo. 21.10.10, 07:17
        go-jab napisała:

> czy tylko mi sie wydaje ze przy bialaczce bialych krwinek bylo by ZA DUZO a nie
        > ZA MALO?

Wydaje Ci się. Są różne typy białaczek. Jedne charakteryzują sie nadmiarem leukocytów inne niedoborem.
        • mama-008 Re: mądre mamusie od wyników morfo. 21.10.10, 09:01
          WBC:Zwiększenie ponad normę to sygnał, że w organizmie toczy się infekcja lub mamy do czynienia z miejscowym albo uogólnionym stanem zapalnym czy też z białaczką (podwyższone wskaźniki pojawiają się również przy intensywnym wysiłku fizycznym, długotrwałym, nadmiernym stresie, a nawet po dłuższym opalaniu).
          Zmniejszenie liczby leukocytów może być spowodowane niedoborem granulocytów, limfocytów lub wszystkich komórek jednocześnie. Może być wynikiem uszkodzenia szpiku przez chorobę lub skutkiem ubocznym leczenia (większość leków przeciwnowotworowych powoduje zmniejszenie liczby granulocytów).

spadek jak i wzrost WBC moze oznaczac białaczke - sa rozne typy.
          tak mi mowil lekarz wczoraj.
    • ewelina.marika Re: mądre mamusie od wyników morfo. 24.01.22, 17:40
      Hej, czy jeszcze tu wchodzisz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka