teane 04.11.10, 15:02 czy musi być pobrany rano, czy może być wieczorem, przechowany w lodówce i rano zawieziony? mała dopiero się uczy nocnikowania i czasem to trochę trwa nim coś "wyprodukuje", a mąż się rano spieszy do pracy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_nikodemka Re: mocz do badania 04.11.10, 15:09 nie wiem dokladnie ale cos mi sie kiedys obilo o uszy ze mocz musi trafic do badania przez jakis okreslony czas, chyba to jest kilka godz... Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: mocz do badania 04.11.10, 15:17 Nie można przechowywać, badanie będzie wtedy niemiarodajne. Sama miałam niedawno ten sam problem i pytałam w laboratorium. Polecam wypróbowany już kilkakrotnie niezawodny (u nas i u moich znajomych) sposób na zebranie rano moczu do badania (stosowany u chłopców, nie wiem jak u dziewczynek). Jak tylko rano się dziecko obudzi, jeszcze takie śpiące, wpół obudzone, wstawiasz do wanny, w której jest po kostki chłodnej (nie zimnej) wody. Odkręcasz wodę, żeby leciała i szumiała. Ja w tym czasie muszę Młodego podtrzymywać bo jeszcze prawie śpi na stojąco. Podstawiasz pojemniczek i... jest siusiu! U nas sposób niezawodny, nie wiem na czym polega ta "magia" ale zawsze działa i siusiu jest natychmiast, a na nocniku to mógłby siedzieć i siedzieć (a raczej uciekać z niego) i nic. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: mocz do badania 04.11.10, 15:25 Akurat w zeszłym tygodniu bylam w labolatorium i wisiała kartka z informacją na ten temat. A więc pisało,że mocz pobrany rano musi być do dwóch godzin dowieziony do laboratorium a mocz zbierany z całego dnia musi być przechowywany w lodówce.Tak więc myślę,że możesz pobrać mocz wieczorem a rano zawieźć do labolatorium. Ale najpierw spróbuj pobrać rano,a nóż widelec się uda. A jak nie to pobierz wieczorem,wsadź do lodówki a rano zawieziesz do laba-tylko najlepiej powiedz,że mocz jest pobrany wieczorem i był w lodówce.Jeśli wyszłoby coś nie tak to wtedy powtórz badanie ale z porannego moczu. Odpowiedz Link Zgłoś
sabrina_30 Re: mocz do badania 04.11.10, 15:42 niestety nie można musi byc ranny i w dodatku dowieziony do 2 godzin. nie moze być przechowywany przez cała noc w lodówce. Mocz całodzienny pobierany bada sie w innym kierunku niż poranny. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: mocz do badania 04.11.10, 15:44 To zależy jakie badanie chcesz robić. Odpowiedz Link Zgłoś
pikka6 Re: mocz do badania 04.11.10, 15:58 teoretycznie ma być mocz poranny dowieziony do lab do dwóch godzin. W praktyce może być wieczorny przechowywany w lodówce. żadne cuda z niego nie wychodzą, jak bakterii nie ma to i tak nie urosną i nie namnożą na potęge. W lab też mocz nie powinien stać w rejestracji pół godziny a drugie pół czekając na posiew czy badanie w warunkach pokojowych a tak niestety bywa Dlatego jeśli masz możliwość złapania rannego moczu to super jeśli nie przywieź wieczorny, sama nieraz tak robiłam. Z oddziałów szpitalnych szpitalnych od takich małych dzieci przynoszą nam właśnie mocz w ciągu dnia i lekarze nie robią z tego problemu, tym bardziej diagności. Odpowiedz Link Zgłoś
teane Re: mocz do badania 04.11.10, 19:03 dzięki, tak zrobię, ja mała będzie chciała rano współpracować, to super, jak nie, to będziemy wojować wieczorem Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: mocz do badania 04.11.10, 21:19 U nas w labolatorium mówili mi, że do godziny czasu ma być dowieziony. Najlepiej jest na czczo, ale przecież nieraz potrzeba zrobić badanie w środku dnia, czy wieczorem i trudno. Najbardziej prawidłowo to ma być środkowy strumień moczu, czyli sika do nocnika, potem podstawiasz pojemnik i reszta do nocnika. Zawsze też powinno się podmyć przed łapaniem moczu. Odpowiedz Link Zgłoś
zablakanaowieczka Re: mocz do badania 04.11.10, 21:30 Do godziny dostarczony do labolatorium bezpośrednio po pobraniu, jeśli to niemożliwe to przechowywany w lodówce a przewieziony tak szybko jak to możliwe. U malutkiego dziecka może być pobrany niezależnie od pory, niekoniecznie na czczo, u starszego to już łatwiej zorganizować Odpowiedz Link Zgłoś