Dodaj do ulubionych

wynik moczu

07.04.04, 13:52
Spowodu skolonnosci do infekcji drog moczowych u mojej coreczki co jakis czas
kontrolnie badamy mocz. Tym razem mocz okazal sie czysty (co trzeba
negatywne), tyle ze ph=8 (chociaz dajemy wit. C na zakwaszanie moczu). Czy
powinnam sie martwic i konsultowac z pediatra? W pewniej publikacji
znalazlam, ze to gorna granica normy, w innej ze poza norma. Dziecko bez
zadnych objawow chorobowych.
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: wynik moczu 07.04.04, 17:03
      Większość dostępnych mi źródeł podaje za normę pH 4,6 - 8,0.Niektóre z kolei
      uśredniają wynik na normę 6,2,a jeszcze inne,że powinno być kategorycznie
      poniżej 7,0.
      nie dajmy się więc zwariować.Skoro nie ma innych niepokojących objawów,ani
      nieprawidłowych wyników badań to można to uznać za normę.Zwłaszcza,że niektóre
      pokarmy,leki zobojętniające mogą wpływać na pH.Wysokie alkaliczne może być
      spowodowane również przez uporczywe wymioty,chorobę nerek,lub zakażenie ukladu
      moczowego,astmę.Ale do niewłaściwego pH musiałyby dojść jeszcze inne
      nieprawidłowości w wynikach.Tak że ,myślę ,iż taki wynik to nic chorobowego.
      • apriv Re: wynik moczu 07.04.04, 17:52
        Moje zrodla mowia ponizej 7,0-jezeli w gre wchodza czeste infekcje,a przeciez
        mocz jest zakwaszany-to albo powtorzyc wynik z porannego moczu,a najlepiej
        zrobic posiew-nie zawsze muszy przy blachej infekcji byc leukocyty,mi kiedys
        wyszlo z paskow testowych 1-2 leukocyty,a z tego samego moczu z laboratorium
        leukocyty byly negatywne,pozdrawiam,Alicja
        • patyczako Re: wynik moczu 07.04.04, 22:45
          to ze na wyniku masz 1-2 leukocyty czy wynik jest negatywny tak na prawde nie
          ma wiekszego znaczenia gdyz oba sa w normie tzn. ze jest ich bardzo malo. W
          kazdym moczu sa leukocyty tyle ze nie zawsze do "wychwycenia". Problem by sie
          zaczynal wowczas gdy z tej samej probki moczu mialabys 2 skrajne wyniki
          np.negatywny i pole usiane leukocytami.
          A swoja droga od razu widac po takich wynikach czy mocz byl oznaczany na
          aparacie (wowczas podaja np ze leukocyty sa negatywne) czy osad moczu byl
          ogladany pod mikroskopem (wtedy podaja np 1-2, pole usiane itp)
    • patyczako Re: wynik moczu 07.04.04, 22:40
      Generalnie mocz powinien byc kwasny czyli ph do 7,0, ale chyba nie powinnas
      przesdzac. Wiele czynnikow moze wplynac na to ze nagle staje sie zasadowy:
      dieta, stosowane leki i wiele wiele innych. Nie widze powodu do niepokoju...
      • aw12345 Re: wynik moczu 08.04.04, 09:34
        Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Faktycznie sprawdzilam wyniki moczow podczas
        infekcji i okazalo sie, ze wtedy bylo ph=5 ph=6 a infekcja, ze hej. Mysle, ze
        przd swietami juz nie bede stresowac dziecka (ma dwa lata i kazde pojawienie
        sie w okolicy pojemnika na mocz powoduje opór).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka