Dodaj do ulubionych

leworęczność???

13.04.04, 20:02
Witam!! Wiem że to nie jest żadna ułomność i przepraszam wszystkich
leworęcznych ale mam pytanie Czy w wieku 3 lat można uznać że moja córka
będzie leworęczna jeśli je i lepiej trzyma łyżeczkę i np. kredkę lewą rączką
czy może jest jeszcze za wcześnie żeby to ocenić??
Pozdrawiam Monika
Obserwuj wątek
    • granna Re: leworęczność??? 14.04.04, 11:27
      Witaj
      Gdzies chyba czytałam, ze po ukończeniu 2 lat dziecku ustalaja sie strony, ale
      pewna nie jestem
      Pozdrwiam
      granna
      • maligrat Re: leworęczność??? 14.04.04, 11:42
        mój synek ma 3,5 roku i sprawnie posługuje sie lewą i prawa rączką, ale wiesz
        jakoś nie przejmuje sie tym, bo to w niczym nie przeszkadza.
      • flaska Re: leworęczność??? 16.04.04, 01:40
        Tak ostateczne to zdaje się , ze do ok. 10 r.ż. więc jeszcze duuuuuużo czasu...
        ewa
    • aniabik Re: leworęczność??? 16.04.04, 11:32
      Witam! Moja córeczka ma 3 latka i 4 miesiące. Odkąd pamiętam preferowała lewą
      rączkę. Czytałam kiedyś, że aby się upewnić czy dziecko ma skłonności do lewej
      strony to należy poprosić, aby spojrzało przez dziurkę jednym oczkiem i podać
      mu/jej piłeczkę i poprosić, żeby kopnęło, albo zaobserwować, którą nóżką kopie
      podczas zabawy. Jeśli nagminnie wykonuje te czynności lewym oczkiem i lewą
      nóżką, może to sugerować, że dziecko będzie lewostronne, ale to i tak nie ma
      100% pewności. Pozdrawiam. Ania
    • gruszka_edziecko Re: leworęczność??? 16.04.04, 12:14
      Moja córka do około 3 roku życia preferowała lewą rękę, potem zaczęła być
      obustronna. Teraz jest zdecydowanie praworęczna (i prawonożna itp zresztą też).
      Pewnym wyjaśnieniem jest napewno fakt, że ja jestem leworęczna-maluch
      naśladował moje zachowania.
    • aniabik Re: leworęczność??? 16.04.04, 13:36
      Tu można poczytać o leworęczności:

serwisy.gazeta.pl/edziecko/1,42713,1333813.html
      Pozdrawiam.Ania
      • bezik77 Re: leworęczność??? 19.04.04, 11:28
        Bardzo dziękuję za wszystkie posty; po obserwacji zauważyłam że Julka
        zdecydowanie preferuje lewą stronę i przy patrzeniu i łapaniu. Boję się tylko
        żeby nie miała przez to stresów w przedszkolu( panie uczące "na siłę"
        praworęczności) no ale zobaczymy.
        Pozdrawiam
        • madeyowa Re: leworęczność??? 19.04.04, 14:05
          Mój synek(3 lata i 8 miesięcy)preferuje lewą rączkę(czasami próbuje rysować lub
          jeść prawą, co idzie mu zdecydowanie gorzej), ale za to piłkę kopie prawą
          nóżką, przez dziurkę od klucza zagląda prawym oczkiem itd. Co o tym myśleć? Tak
          do końca nie jest leworęczny. Jeżeli jest to uwarunkowane genetycznie to już w
          ogóle nie wiem po kim może to mieć, bo ani w rodzinie męża ani mojej nie ma i
          nie było osób leworęcznych. Czy mam zwracać mu uwagę, żeby przekładał wszystko
          do prawej ręki? Wcale mi to nie przeszkadza, tylko jego babciom.
          Tak na marginesie to miałam w liceum(plastycznym)leworęcznego kolegę, który był
          niesamowicie uzdolniony. Jego prace bardzo się wyróżniały na tle naszych.
          Malował, rysował i rzezbił nadzwyczaj pięknie(co wymaga b.dużej sprawności
          manualnej) i miał wielką, daleką od przeciętnej wyobraznię. Na Akademię Sztuk
          Pięknych dostał się bez najmniejszych problemów. Po roku studiów stwierdził, że
          na tej uczelni nie są go w stanie już niczego nauczyć(co myślę było zgodne z
          prawdą, bo on był po prostu genialny). Dzisiaj ma firmę zajmującą się
          projektowaniem graficznym i całkiem niezle mu idzie. Chciałam Wam przez to
          powiedzieć, że dzieci leworęczne nie muszą być gorsze od innych, mogą swoich
          rówieśników zostawić nawet daleko w tyle. Pozdrawiam!
    • kaimek Re: leworęczność??? 19.04.04, 22:30
      Jeśli już wiesz, że Twoja córeczka jest prawdopodobnie leworęczna, to nie masz
      się czym martwić. sama jestem leworęczna i i myślę, że jest to jedna z
      najlepszych rzeczy jaka mnie mogła w życiu spotkać. Wyjątkowa cecha, która
      dodaje uroku (podziałała na mojego męża smile) i wbrew pozorom ludzie bardzo
      sympatycznie na nią reagują. Jedyna rzecz, to wspomniane panie w przedszkolu,
      no ale chyba można zabronić im "przestawiania" na rzekomo właściwą stronę?!
      Byłam przestawiana w I kl. podst. i nic dobrego z tego nie wyszło. Zaczęłam
      pisać lustrzanym pismem i zjadać litery, dopiero wtedy zaczęłam mieć problemy.
      Na szczęście dali sobie z tym spokój. Dla uspokojenia Cię powiem, że mam bardzo
      ładny charakter pisma i nigdy nie miałam problemów z nauką. Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka