Dodaj do ulubionych

techniczny problem przy stawianiu baniek

12.01.11, 20:01
witam, przejrzał forum aby znaleźć odp.na nurtujące mnie pytania ale nie znalazlam jej. Może ktoś mi pomoże.Stawiam bańki (próbuję) mojej 5-letniej córce i zawsze mam ten sam problem. One odpadają, jak ostaną się 1-3 z 4-5 na 10 minut to jest sukces. I to przy porządnym zassaniu, które czasami córkę aż boli, więc nie mogę mocniej. Nie wiem, co robię źle.
Smaruję ją wcześniej kremem lub oliwką, bańki moczę w ciepłej wodzie (powinnam stawiać mokre, czy suche?) i wciąż to samo. Dodam że córka jest dość szczupła, no ale miejsce na pleckach ma. Stawiam bańki szklane bezogniowe. Czy ktoś mi może napisać, jak to robić krok po kroku i dlaczego one się nie trzymają na plecach mojej córki?
Obserwuj wątek
    • mim100 Re: techniczny problem przy stawianiu baniek 12.01.11, 21:41
      przecieram skórę spirytusem nie oliwką bo to powoduje poślizg. Bańki stawiam też przecierane spirytusem ale suche. Nieraz któraś odpadnie jak dziecko się ruszy za mocno ale ogólnie problemów nie mam z odpadniem.
    • blankaz Re: techniczny problem przy stawianiu baniek 12.01.11, 21:49
      Ale wszystkie odpadają?
      Bo mi w niektórych puszczają zaworki, tzn. powietrze z nich ucieka. Kiedyś siedziałam 10 minut i zatykałam palcami 3 bańki smile Jak ucieka powietrze, to powinno być słychać taki syk cichutki.
      Plecy syna smaruję wcześniej oliwą z oliwek, oszczędnie, bańki moczę w ciepłej wodzie i lekko osuszam przed przystawieniem (przetaczam je po pielusze tetrowej).
      Syn leży w miarę spokojnie i teraz jak odpada jakaś, to tylko przez uciekanie powietrza.
    • gosiulka22 Re: techniczny problem przy stawianiu baniek 12.01.11, 22:11
      Ja stawiam zawsze suche bańki na suchą skórę- dopiero po zabiegu smaruję ją kremem lub balsamem. Oczywiście trzeba leżeć z bańkami bardzo spokojnie, bo każdy ruch mięśni może spowodować odessanie się bańki.
    • e.lisa Re: techniczny problem przy stawianiu baniek 13.01.11, 10:36
      z tym spokojnym leżeniem jest różnie, ale nie wierci się córka bardzo. Może spróbuję postawic bańki na słabo natłuszczoną skórę, bądź suchą? Te bańki faktycznie się ześlizgują, takie mam wrażenie i lepiej chyba stawiać je suche, prawda?
    • e.lisa Re: techniczny problem przy stawianiu baniek 13.01.11, 12:06
      mam jeszcze jedno pytanie: jeżeli nawet po wcześniejszym odpadnięciu bańki pozostaje po niej różowawy lub czerwony placek, to znaczy że kuracja się powiodła?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka