edytaiola 26.04.04, 10:46 Kiedy można stwierdzić że dziecko jest nadpobudliwe Ola ma 14 m-cy i taka była sugestia lekarza? Po czym poznać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osmag Re: nadpobudliwość 26.04.04, 20:22 Idz do psychologa dziecięcego i niech on postawi diagnozę( to jego działka). A swoją drogą na czym polega ta wasza nadpobudliwość? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamatyska Re: nadpobudliwość 26.04.04, 21:56 Cześć! Czytałam o nadpobudliwości bo też mi się wydawało, że mój synek jest nadpobudliwy (teraz ma 17 miesięcy), w tym artykule pisało, że nadpobudliwość wykrywa się u dzieci trochę starszych w wieku przedszkolnym. Psycholog robi testy dziecku i stwierdza czy jest nadpobudliwe czy nie. Ja zasięgnełam opini znajomej pani psycholog na temat swojego synka. Była zaskoczona moim pytaniem i niepokojem, gdyż zna i widuje często mojego synka. Zwróciła mi tylko uwagę na to aby maluszek miał jednego opiekuna, czyli jeśli idziemy do pracy a mały zostaje z babcią to tak musimy planować wolne dni babci aby w domu z synem został tata lub ja-mama. Dziecko mimo, że zna innych członków rodziny źle się czuje gdy zostaje nagle z kim innym. Tak było również w naszym przypadku. Niekiedy synek biegał, wieszał mi się na szyi i nie dał się położyć na przewijaku nawet czasami odmawiał jedzenia. Nasze dzieci w tym wieku poprostu są ruchliwe a nie nadpobudliwe, ale oczywiście jeśli masz taką okazje to porozmawiaj z psychologiem. Pozdrawiam, Ela. Ps. Jestem ciekawa jaki lekarz Ci to zasugerował? Odpowiedz Link Zgłoś
4dorcia Re: nadpobudliwość 27.04.04, 10:30 Witam! Moja córcia urodziła się tego samego dnia co Twoja.(roku też) Moja teraz tez jest nadpobudliwa, ale widzę , że dziąsełko jej napuchło, niedługo będzie ząbek. Może to ta przyczyna pozdrawiam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ja-goda Re: nadpobudliwość 29.04.04, 11:19 Nadpobudliwosc mozna podejrzewac dopiero u 3-letniego dziecka, stwierdzic najwczesniej u 5-6-letniego. Tak powiedziala mi pani psycholog kiedy bylam u niej z moim 4-letnim obecnie synkiem. Pozdrawiam. Jagoda Odpowiedz Link Zgłoś