czarna2209 24.02.11, 14:36 Czy oprócz witaminy D podajecie swoim 5 miesięcznym dzieciom jakieś inne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
posh_emka Re: Witaminy 24.02.11, 14:48 Żadnych, D też nie podawałam i nie podaję- nie będę go faszerować bez potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna2209 Re: Witaminy 25.02.11, 07:48 posh_emka napisała: > Żadnych, D też nie podawałam i nie podaję- nie będę go faszerować bez potrzeby. Myslalam,ze wit. D przepisuje kazdy pediatra,w koncu ta wit. Jest przeciw krzywicy i ciemiaczko dzieki temu sie zrasta a pytam sie o inne wit bo w szpitalu lekarz zalecil dodatkowe wit dlatego pytam Odpowiedz Link Zgłoś
posh_emka Re: Witaminy 25.02.11, 12:27 Nawet gdyby mi pediatra wit D przepisał to bez badań bym jej dziecku nie podała. Poczytaj sobie o skutkach przedawkowania- gorsze niż lekki niedobór. Ciemiączko i bez podawania wit D zarasta- mój syn urodził się z dużym ciemiączkiem przednim- dzisiaj mając prawie 11 miesięcy ciemiączko ma zarośnięte. Karmiony był piersią tylko i wyłącznie do końca 6-tego miesiąca życia- ja żadnych diet nie stosowałam- odżywiałam się racjonalnie tak,żeby on z mojego mleka też dostawał to co mu potrzebne. I tak: matki podają mm w którym wit D już jest, do tego podają ją osobno, potem w innych suplementach, dziecko przecież w piwnicy chowane nie jest i ze światła dziennego ta wit też jest produkowana- po co tyle na raz ? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna2209 Re: Witaminy 25.02.11, 20:44 W sumie mozesz miec racje,kolezanka przedawkowala z podawaniem wit. Ja tez mam obawy bo pediatra zalecila podawac az 5 kropli dziennie.do tego cebion multi w ktorej znajduje sie tez ta witamina a do tego mleko nan ktorym w koncu karmie a tam tez jest wit.D,.. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Witaminy 25.02.11, 21:07 czarna2209 napisała: > Ja tez mam obawy bo pediatra zalecila podawac az 5 kropli dziennie.do tego cebion multi w > Pediatra zalecił 5 kropli wit.D3? !!!!! Na pewno to D3? Bo to bardzo dużo, gdyż 1 kr.D3 zawiera 500 jm. A maluchy potrzebują między 400-800 jm.D3/dobę Odpowiedz Link Zgłoś
czarna2209 Re: Witaminy 26.02.11, 06:49 Napewno D3,oczywiscie pytalam sie czy to nie za duzo pediatra stwierdzila ze nie.Nadmienilam tez o przedawkowaniu,ale ta popatrzyla sie na mnie jak na glupia i zasmiala sie... Odpowiedz Link Zgłoś
bluemka78 Re: Witaminy 27.02.11, 09:05 Jesli dziecko nie mial badan ktroe potwierdzilo tak duze zapotrzebowanie to bym z pewnoscia tyle nie podala. Moje dzieci to wczesniaki ze zwiekszonym zapotrzebowaniem na witaminy, w tym d3 dostawaly po 2 krople na dzien plus 2 krople cebiun multi. Pozniej czyli po ok. 4 miesiacach zamiast kropli d3 dostawaly tylko po jednej kapsulce vitaD, ktora ma znacznie mniej ten witaminy, pozniej co 2, 3 dni i aktualnie tylko cebion multi zostal. Odpowiedz Link Zgłoś
pancia-jancia Re: Witaminy 26.02.11, 08:46 Też nie podaję witaminy D. Nasz w ogóle urodził się z małym ciemiączkiem i już mu zarosło. Odpowiedz Link Zgłoś
tommama Re: Witaminy 25.02.11, 08:16 mój jest na mm, które ma dodawane witaminy, dodatkowo dostaje warzywka, więc nie daję dodatkowo żadnych innych; witaminę k i d podawałam na początku, gdy karmiłam piersią Odpowiedz Link Zgłoś
pancia-jancia Re: Witaminy 25.02.11, 09:14 Mi pediatra w przychodni kazała dawać jakiś cebion Multi mimo że dziecko zdrowe. potem byłam u innego (obecnie naszego) i powiedział że po co? Spytał czy chcę wspierać niepotrzebnie koncerny farmaceutyczne Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: Witaminy 25.02.11, 13:19 nie, bez potrzeby sie nie podaje, mozna przedawkowac. Odpowiedz Link Zgłoś
atrapcia Re: Witaminy 25.02.11, 22:30 Ja raz podawałam, a raz nie. Witaminy wzmagały kolki mojej córki - najbardziej witamina K, po niej Cebion Multi, na końcu D3 (Vigantol - witaD trochę mniej). Jak kolki się skończyły to już tylko Vigantol, do momentu wycofania pewnych partii (w tym naszej) z aptek (skażenie czymś tam z gumy dozownika). Olałam te witaminy wtedy już całkowicie bo stwierdziłam, że więcej złego robią niż dobrego. Córka zdrowa, ciemiączko zarosło ładnie, żadnych problemów zdrowotnych (nie licząc alergii na mleko, ale to inna przyczyna przecież). Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: Witaminy 26.02.11, 22:52 Tylko vit D, innych się wystrzegam, bo mała bardzo duża jest. Odpowiedz Link Zgłoś
posh_emka Ciekawa teoria... 26.02.11, 23:10 A co ma wielkość dziecka do ewentualnego niedoboru witamin u niego? Ja też jestem duża i zdrowo wyglądam,a w którymś momencie się okazało, że mam anemię poważną......... Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Ciekawa teoria... 26.02.11, 23:12 Hehe, bo nie wiesz, że scarlet ma same duże dzieci jak na swój wiek i do tego super genialne Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: Ciekawa teoria... 27.02.11, 09:51 A pewnie że tak. U nas lekarka odradziła. Odpowiedz Link Zgłoś