Dodaj do ulubionych

1 razowe badanie kału

01.03.11, 21:34
Kochane mamy, jak nazywa się badanie kału, które zastępuje 3 krotne pobieranie kału przez kolejne dni, podobno jest takie jednorazowe, czy warto takie robić, czy jednak lepiej tradycyjną metodą? Chodzi o lamblie i pasożyty. Niby nic nie wychodzi z badań kału, ale mam mieć 100% pewność. A może coś innego?
Obserwuj wątek
    • ada.ula.mela.03 Re: 1 razowe badanie kału 02.03.11, 16:11
      Nie bardzo zrozumiałam o co ci chodzi?
      Kał na pasożyty czy lamblie bada się z tylu próbek ile dostarczysz do lab.może to być jedna próbka i zbadają z niej i lamblie i pasożyty.Wyniki często nie wychodzą ponieważ nie w każdej kupie są jajeczka pasożytów dlatego warto zanieść próbki w różnych odstępach czasu np.co 5 czy 7dni.Znam przypadek że badano kał 11razy i nic nie wychodziło a objawy wskazywały na pasożyty i odrobaczono w ''ciemno'' nastąpiła poprawa.
    • b.bujak Re: 1 razowe badanie kału 02.03.11, 16:49
      iit2 napisała:

> mam mieć 100% pewność.

to nierealne - nie ma takiego badania, które daje 100% pewność; w ogóle badania pod kątem pasozytów mają stosunkowo małą skuteczność; diagnostyka i leczenie opiera się bardziej na wywiadzie i objawach, niż na wynikach badań
    • przeciwcialo Re: 1 razowe badanie kału 02.03.11, 20:51
      Jednorazowe może się okazac "złotym strzałem".
      Ja preferuje 10 próbek co 3 dni.
    • green.szate Re: 1 razowe badanie kału 11.03.11, 16:27
      Badania kału często wychodzą błędne. Ja robiłam w odstępach kilkudniowych kilkanaście razy w różnych laboratoriach i nic nie wyszło.
      Jak wykryłam nasze robale?
      Otóż zrobiłam w końcu morfologię z rozmazem. U młodszej córci wyszły podwyższone ezynofilie, one z kolei oznaczają albo alergię albo robale. Tak więc zrobiliśmy dodatkowe badania, (oczywiście po konsultacji ze specjalistą) IgE, tokspoplazmozę i toksokarozę. Wszystko wyszło czarno na białym. Tak bynajmniej było u mnie, jesteśmy w trakcie leczenia a ja dziękuję Pani doktor za skierowania, bo z robalami lepiej długo nie chodzić...

Tak więc sam badanie kału, szczególnie jeśli nic nie wychodzi, nie jest wiarygodnym potwierdzeniem, że nic niema..
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka