Dodaj do ulubionych

jak długo gorączka?

30.03.11, 19:07
Poradźcie mamy chorujących przedszkolaków. Mój 4 latek od nocy z pt/sob. ma infekcję, objawy to katar (biały), temperatura ( w porywach do 39,5-to w niedz.), lekkie, przejściowe problemy brzuszne (parę rzadszych kup-niedz). W niedz. wieczorem podałam Apap i cały pon. było o.k., ale w nocy znowu 38,4.I takie wartości temperatury ma do dziś bo przy 38,5 podaję Apap i na parę godzin spokój. Synek wtedy wariuje, bawi się jakby nigdy nic. Dziś byłam u pediatry, stwierdziła, że tylko katar, dała krople Biodacyna i zaleciła od jutra Zinnat, jeśli temp. będzie wyższa niż 37,5. No i co, czekać jeszcze, czy podać (zakładając, że nie spadnie ta wredna gorączka).Jak dlugo tolerujecie podwyższoną temp. u dziecka? Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami.
Obserwuj wątek
    • patyczako Re: jak długo gorączka? 30.03.11, 20:18
      jesli ciągnie to się od piątku ja bym podała juz ten zinnat
      • aka10 Re: jak długo gorączka? 30.03.11, 20:51
        A ja bym zbadala OB przed podaniem antybiotyku.
    • ewa-asia-i-jula Re: jak długo gorączka? 30.03.11, 22:20

u młodszej taka temperatura była przy infekcji jamy ustnej
      (katar też miała, bez związku z temperaturą...), lekarka znalazła plamkę w bużi (potem było ich więcej), obyło się bez antybiotyku, dentosept wystarczył. starsza miała podwyższoną temperaturę przy infekcji dróg moczowych, warto zbadać mocz. A antybiotyk może skonsultuj z innym lekarzem, po co osłabiać synka!
    • alin9 Re: jak długo gorączka? 31.03.11, 09:25
      Z tego co Piszesz lekarka nic nie stwierdziła.Ja w takich wypadkach po trzech dniach gorączki idę do lekarza.Jeżeli jest dobrze to zwalczam temperaturę do skutku(nieraz trwało to dwa tygodnie).Chyba,że coś się rozwinie.Jednak w opisywanym przypadku biały katar to nie katar,bo dziecko może być np.alergikiem.Popracowałabym nad problemami brzusznymi zanim podałabym antybiotyk.Badania ogólne też nie zaszkodząsmile
    • misia33 Re: jak długo gorączka? 31.03.11, 11:59
      Moja 5 latka miała temperature (max 38,4) od poniedzialku do soboty włącznie. Bańki postawione we wtorek bez antybiotyku. Długo się męczyła ale przeszło jakoś. Organizm sam sobie poradził.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka