Dodaj do ulubionych

rotowirus-co to jest?

04.05.04, 15:51
Witam,mój Maluszek od wczoraj nie chce pić mleczka,herbatki ani przegotowanej
wody; jest ospały i częso robi kupki, ktore kończą się prawie pod
łopatkmi.Dzisiaj bylismy u pediatry i pani doktor stwierdziła, że jest to
rotowirus.Czy ktraś z mam może mi podpowiedzieć co zrobić w takiej sytauacji?
Dzisiaj oddałam także do badania mocz ( bad. ogólne) i kał ( na posiew).
Proszę o pomoc! Agnieszka z Kubusiem
Obserwuj wątek
    • mama_do_kwadratu Re: rotowirus-co to jest? 04.05.04, 16:46
      Rotawirus to takie paskudztwo, które powoduje biegunki, wymioty i wysoką
      temperaturę. Trzeba uważać, zeby się maluch nie odwodnił. Obowiązuje dieta
      bezmleczna.
      Przechodzi po ok. tygodniu.
      • agnieszka_mak74 Re: rotowirus-co to jest? 04.05.04, 21:21
        wszystko by sie zgadzał, ale Kubuś nie ma gorączki, tylko tzw. "zimne poty" i
        dlaczaego obowiązuje dieta bezmleczna? Agnieszka
        • patyczako Re: rotowirus-co to jest? 04.05.04, 21:44
          rotawirus powoduje duze spustoszenie w jelitach...stad moze dieta
          bezmleczna...moja mala po rotawirusie byla 3 miesiace na diecie
          bezglutenowej...zalecenie lekarzy...dlatego stosuj sie dokladnie do zalecanej
          diety jesli chcesz szybko ulzyc maluszkowi...
      • janowa Re: rotowirus-co to jest? 06.05.04, 21:37
        Bezmleczna, ale nie w przypadku karmienia piersia!

Pozdrawiam,
        D.
        ---
        Jezeli czegos nie mozna zrobic, to nalezy poprosic o to kogos, kto zwyczajnie
        nie wie, ze to nie jest mozliwe.
    • anek.anek Re: rotowirus-co to jest? 05.05.04, 11:47
      własciwie nic. To się leczy objawowo. Czyli baaaardzo dużo napoi. Odstaw na
      razie mleko (oczywiście poza własnym jeśli karmisz), odstaw surowe owoce i soki
      owocowe (działają "kupopędnie")- możesz podawać soki przegotowane lub kompoty,
      ale najlepsza jest woda i mleko mamy. Jeśli maluch odmawia jedzenia, to podawaj
      kleik ryżowy.
      Możęsz podać smectę i lakcid.
      Notuj sobie ile czego maluch wypił i ile kup zrobił. To się możę przydać jeśli
      potrzebna będzie ponowna konsultacja z lekarzem, który będzie pewnie chciał
      wiedzieć czy dziecko dostawało odpowiednią ilość płynów.
      Musisz wlewać maluchowi płyny niemal na siłę - jeśli nie będzie chciał wypić od
      razu dużej porcji, to co kilka minut chociaż po jednej łyżeczce. Rotawirus sam
      w sobie nie robi krzywdy - niebezpieczne (u małych dzieci baaaardzo) jest
      ryzyko odwodnienia organizmu. Jesli dziecko zupełnie odmówi picia (jeść nie
      musi) to zadzwoń do lekarza. w ostrych przypadkach takiego malucha trzeba po
      prostu zabrać do szpitala, gdzie podłąćzą go do nawadniającej kroplówki. Ale
      nie martw się. To po kilku dniach mija, tak, że jak odbirzesz wyniki posiewu,
      to pewnie będzie już po wszystkimsmile)
    • pyziulak Re: rotowirus-co to jest? 05.05.04, 12:58
      Okropne paskudztwo. Mój synek też to przechodził. z tym, że z objawów miał
      tylko biegunkę. Nie wymiotował i nie gorączkował. Trzeba bardzo dużo podawać do
      picia, żeby dziecko się nie odwodniło. A dlatego nie podaje się mleka krowiego,
      że przy biegunkach organizm nie przyswaja laktozy w nim zawartej.
      Pozdrawiam
      Ania
    • agnieszka_mak74 Re: rotowirus-co to jest? 05.05.04, 13:47
      problem w tym, że Kubus ma dopiero 3,5 miesiąca i od dzisiaj zaczął
      gorączkować; co mozna podawać na zbicie gorączki? Wiem, że eferalgan, ale co
      jeszcze? Martwię się o niego bardzo...Agnieszka
      • patyczako Re: rotowirus-co to jest? 05.05.04, 21:36
        jezeli dziecko ma 3.5 miesiaca to nie zasiegaj porady na forum tylko biegnij do
        lekarza i to szybko !!!
    • anek.anek Re: rotowirus-co to jest? 05.05.04, 23:08
      no przecież była u lekarza. Stąd diagnoza, że to rotawirus, i zlecenie posiewu!
      • madeyowa Re: rotowirus-co to jest? 06.05.04, 15:31
        Mój synek bardzo ciężko przechodził rotawirusa, a miał wtedy 1,5 roczku. W
        ciągu kilku godzin bardzo się odwodnił, mimo, że wlewaliśmy w niego picie. Miał
        taką biegunkę i tak wymiotował, że nie szło nad tym zapanować. Tego samego dnia
        kiedy to się zaczęło wylądował w szpitalu. Gorączka przekraczała 40 stopni.
        Przeleżał tam biedaczek dwa tygodnie. Jak sobie przypomnę to choróbsko to
        ciarki mnie przechodzą. Faktycznie leczy się to paskudztwo objawowo, a więc
        Smecta, Gastrolit(synek miał kroplówkę), preparaty zbijające gorączkę. W czasie
        choroby karmiłam go piersią, bo lekarze w szpitalu nie zabronili mi tego.
        Nie chciałam nikogo nastraszyć, bo każde dziecko jest inne i akurat Twoje może
        przechodzić tą chorobę lekko.
      • patyczako Re: rotowirus-co to jest? 06.05.04, 21:28
        tak byla lekarza ale sama pisze ze od dzis ma goraczke...co swiadczy o tym ze
        jak byla u lekarza jeszcze jej nie mial...
    • agnieszka_mak74 Re: rotowirus-co to jest? 06.05.04, 19:31
      do madeyowej: Twoje dzieci są cudne ( przed chwilą obejrzałam zdjęcia )!
      Mój maluszek dzisiaj rano wcale nie chciał nic pić, ale od południa co 1,5 h
      wypija od 50-80 ml różnych płynów.Całe szczęście, że udało mi się zatrzymać
      biegunkę, przestał wymiotować ( troszeczkę ulewa - ale minimalne ilości), stan
      podgorączkowy miał tylko wczoraj ( strasznie się pocił), ale dzisiaj już nie
      było gorączki. Cuda wyczyniam, żeby tylko jak najwięcej pił. Podaję mu smektę i
      lakcid. Dziecko wyraźnie się dzisiaj ożywiło. Jezu, jak ja się martwię, żeby
      tylko to wstrętne choróbsko jak najszybciej minęło... Mój Groszek tak
      zmizerniał na buzi... Mam nadzieję, że przetrwamy , bo wierzymy, że to co nas
      nie zabije to nas wzmocni!
      Pozdrawiam aga z kubą
      • mieszko02 Re: rotowirus-co to jest? 06.05.04, 21:45
        Agnieszko_mak74
        za pośrednictwem forum pozdrawiam
        Dobrosia
    • pyziulak Re: rotowirus-co to jest? 07.05.04, 09:18
      To cholerstwo tak podrażniło wątrobę mojego synka, że przez 2 lata wyniki prób
      wątrobowych nie mogły dojść do normy. Co 3 miesiące jeździliśmy na pobranie
      krwi, cały czas był pod opieką poradni chorób zakażnych. Na szczęście już jest
      dobrze, jeszcze w październiku ma mieć badanie kontrolne. Ale co przeżyliśmy to
      nasze, nikomu nie życzę.
      Pozdrawiam
      Ania
      • madeyowa Re: rotowirus-co to jest? 07.05.04, 13:05
        agnieszko z tego co piszesz wynika, że Twoje Maleństwo wraca do zdrowia. Bardzo
        się cieszę.
    • mieszko02 Re: rotowirus-co to jest? 10.05.04, 13:42
      Agnieszko, jak się czuje Kubuś??
      Pozdrawiam, D.
      • ankagoz Re: rotowirus-co to jest? 18.05.04, 10:32
        czytam i my chyba też to złapałyśmy tylko moja dziewczynka 2 latka przechodzi
        to lżej. Napiszcie proszę jaką dietę prowadzić. bezmleczną to wiem a co pozatym.
        Przecież na samym ryżu nie mogę trzymać mojej dwulatki.
        • madeyowa Re: rotowirus-co to jest? 18.05.04, 14:56
          Robiłam synkowi kisiel z jagód i gotowałam marchwiankę. Oprócz tego można podać
          dziecku rozgniecionego banana. I to raczej wszystko, przynajmniej przez
          pierwsze dni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka