Dodaj do ulubionych

Lakowanie zębów stałych

26.04.11, 19:26
Witam
Moj syn 7 lat ma stałe szóstki. Dzis dentystka powiedziala zeby je zalakowac. Z kolei moja pani dentystka powiedziala zeby tego nie robic, tylko czesciej kontrolowac zeby, uzywac plynow do plukania. Byla przeciwna lakowaniu bo zdaza sie ze pod lakiem robi sie prochnica.

Nie wiem co zrobic. Macie jakies doswiadczenia w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • aniaop Re: Lakowanie zębów stałych 26.04.11, 20:18
      Moja 9-latka ma zalakowane. Czworka ogladajacych nas stomatologow nie miala zadnych watpliwosci. Zeby plucze od 5 roku zycia. Kontrole co 4-6 miesiecy.
    • slonko1335 Re: Lakowanie zębów stałych 26.04.11, 21:22
      Stomatolodzy z jakimi miałam styczność nie mieli żadnych wątpliwości, że 6 należy zalakować. Zwracali mi kilkakrotnie uwagę w czasie przeglądu, żebym pojawiła się jak się wyrżną(moja 5 latka jeszcze nie ma).
    • dorek3 Re: Lakowanie zębów stałych 27.04.11, 09:36
      Moi też maja zalakowane. Do tego kontrole co 3 miesiące, lakierowanie i dbanie o bieżącą higienę (pasta/płyny). Póki co nie mają żadnego ubytku (7,5 roku). Swego czasu pytałam dentystkę bo doczytałam się podobnych wątpliwości. Stwierdziła, że jeśli robi się to od razu po wyrżnięciu zęba to nie ma żadnego ryzyka że coś się pod lakiem rozwinie.
      • angami Re: Lakowanie zębów stałych 04.05.11, 22:55
        Z tego co się orientuję te zęby dobrze zalakować zaraz po tym jak się pojawią, ponieważ im bardziej to odwlekamy w czasie tym gorzej ze względu właśnie na ryzyko próchnicy (może się wówczas zdarzyć że stomatolog zalakuje zęba który zaczął się psuć:/). Stąd te wątpliwości.
        • annia.m Re: Lakowanie zębów stałych 06.05.11, 09:47
          ja w szkole podst. miałam zalakowanego jednego zęba i długo długo potem, już w dorosłym życiu zrobiła mi się pod tym lakiem próchnica, z tym, że żaden dentysta tego nie zauważył, nie dostrzegł. Wynik tego był taki, że ząb strasznie się od środka zepsuł, trzeba było leczyć kanałowo, pół zęba nie mam.. A pozostałe zęby mam zdrowe i mocne, więc tamten ząb to po prostu niesamowite coś, co pewnie nie miałoby miejsca, gdyby nie ten lak, przykrywający próchnicę. Może nie tak był właśnie położony, ale teraz sama nie wiem, czy lakować swoim dzieciom zęby... Dentystka również mi to zaproponowała, z tym że na mlecznych 4kach - córki
          • angami Re: Lakowanie zębów stałych 06.05.11, 22:15
            annia.m napisała:

> . Dentystka również mi to zaproponowała, z tym że na mlecznych 4kach - córki
            przypuszczam że u czterolatki chodzi raczej o lakierowanie a nie lakowanie, a to co innegowink
            • annia.m Re: Lakowanie zębów stałych 07.05.11, 07:26
              sorry, ale wiem co to lakowanie i lakierowanie. Zaproponowała LAKOWANIE, a oprócz tego LAKIEROWANIE. Myślisz, że najzwyklej w świecie chciała mnie naciągnąć? Czy lakowanie u takich małych dzieci jest zbyteczne?

• aniaop Re: Lakowanie zębów stałych 07.05.11, 10:21
                annia.m napisała:

>
                > ? Czy lakowanie u takich małych dzieci jest zbyteczne?

Wedlug moich stomatologow tak. Jak napisalam wczesniej, lakowanie zebow stalych, od razu po wyrznieciu i pani doktor bardzo tego pilnowala, kiedy dokladnie Mloda ma sie pojawic w gabinecie.
                >
                • dorek3 Re: Lakowanie zębów stałych 07.05.11, 11:41
                  Nie słyszałam aby lakować mleczne. Zawsze się to odnosiło do stałych trzonowców.
                  • pitu_finka Re: Lakowanie zębów stałych 16.05.11, 19:15
                    Znam dzieci z lakowanymi czwórkami. Stomatolog, która to robi nie przeprowadza go u wszystkich dzieci - zabieg uzależnia od kształtu zęba (ilości i głębokości bruzd).
                    • slonko1335 Re: Lakowanie zębów stałych 16.05.11, 20:41
                      ja też znam i od jakiegoś czasu spotkam się z opiniami stomatologów iż warto zalakować 4 i 5 jak mają głębokie bruzdy.
                      • lulu2.0 Re: Lakowanie zębów stałych 17.05.11, 14:42
                        Mój syn miał lakowane 6 zaraz po wyjściu i mimo to i tak mu się popsuły .Powodem nie było złe nałożenie a to że na laku robią się mikro pęknięcia co sprzyja bakteriom a utrudnia doczyszczenie zębów.Nasz obecny dentysta odradza lakowanie a poleca częstsze lakierowanie.
                        • ryczaca40cha Re: Lakowanie zębów stałych 02.01.14, 22:01
                          Ja też zawsze chodziłam z dziećmi lakować, ale ostatnio zmieniłam dentystkę, która specjalizuje się właśnie w leczeniu mleczaków i ona odradza lakowanie. Miała wielu małych pacjentów z kanałowym leczeniem po lakowaniu. Lakowanie narusza naturalną zewnętrzną powierzchnię zęba i często pod lakiem rozwija się próchńica, pani dentystka zaleca lakierowanie raz na 6 miesięcy zdrowych zębów. Lakierownie nie narusza zewn. Warstwy zębów i wzmacnia je.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka