Dodaj do ulubionych

Do doświadczonych refluksowych mam !

10.05.04, 16:54
Znów wyciągam refluks na tapete. Przez pare dni szperałam w archiwum, ale to
czego szukałam nie znalazłam. Mój Antoś, który obecnie ma 5 miesięcy gdy miał
6 tygodni stwierdzono u niego refluks żołądka. Od tego czasu zmagamy się z
wymiotami i zachłystowymi zapaleniami układu oddechowego. Od 3 miesięcy mały
jest na coordinaxie i pilnujemy aby był pionizowany i robimy wszystko aby mu
pomóc. Niestety od półtora miesiąca objawy się nasiliły i Toni bardzo mało
przybiera i zaczął bardzo mało jeść. W przyszłym tygodniu mamy wizytę u
lekarza i przed tą wizytą chciałabym się dowiedzieć od Was drogie mamy jakie
jescze badania wykonuje się przy refluksie żołądka ( USG było robione) i na
czym polegają te badania. Bardzo proszę o poradę !!!
Asia
Obserwuj wątek
    • agastaga Re: Do doświadczonych refluksowych mam ! 10.05.04, 21:35
      Moj 4-letni obecnie syn był zdiagnozowany w wieku 4mies. Też był coordinax,
      pionizowanie i ciągłe nawroty. Trwało to do wieku ok.3,5 roku. Te nawroty mają
      różne przyczyny, od b.poważnych (u nas było podejrzenie zwężenia odźwiernika)
      do całkiem "błahych" jak np. wyrzynające się zęby, lekka infekcja czy zmiana
      wody do picia. U nas było robine USG i rentgen z kontrastem, wiem też że robi
      się pH przełyku (chyba tak to się nazywa).
      Pozdrawiam i życzę małemu zdrówka
      Aga
      • ali_bey Re: Do doświadczonych refluksowych mam ! 10.05.04, 21:54
        A jakie mleko mu podajecie?Mój Kuba był zdoagnozowany w 3 tyg życia i od tego
        czasu oprócz coordinaxu i pionizacji dawalismy mu bebilon ar.próbowalismy
        inne ,ale nie dawało to rezutatu.moze spróbuj podawac mu inne mleko z tego co
        pamietam to częściej a w małych ilościach.Pozdrawiam i zyczę zdrówka dla
        maluszka.
        Alicja mama Kubulka
    • fionna Re: Do doświadczonych refluksowych mam ! 10.05.04, 22:21
      Mój młody (obecnie 14miesięczny) od urodzenia słabo przybierał. Zmyliło mnie i
      lekarzy to, że nie ulewał. Po prostu nie chciał jeść. W końcu gdy miał 3
      miesiące trafiliśmy do szpitala (bo przybrał od urodzenia aż 1 kg.).
      Tam miał robione wszystkie możliwe badania - najpierw USG (nic), wszystkie
      badania laboratoryjne - nic. Potem miał tzw. pasaż przewodu pokarmowego -
      dziecko zjada mleczko z kontrastem, robi mu się rtg i potem po pół godzinie
      kolejne. Badanie to ma wykazać drożność przewodu pokarmowego.
      Na końcu zrobili mu ph-metrię, która w końcu coś wykazała - średni refluks.
      Dostaliśmy Coordinax, który na młodego nie działał, po nim dopiero zaczął
      wymiotować. W końcu dr Dziechciarz znalazł przyczynę - oprócz refluksu u
      młodego jest za dużo kwasów i zalecił inhibitor pompy insulinowej.
      Gdyby objawy się nasilały - zrobiono by gastroskopię (u takich małych dzieci
      robi się w ZO) - wprowadza się sondę zakończoną kamerą i ogląda przełyk i
      żołądek.
      Ostatecznością jest operacja.
      U nas skończyło się na Losecu. Teraz młody ma trochę podrażniony żołądek (po
      antybiotyku), dostaje Trilac, mam nadzieję, że samo się ureguluje.
      Mam gdzieś cały artykuł o refluksie, mogę go podesłać, albo tu zamieścić.
      Pozdrawiam
      • kamyczek_edziecko Re: Do doświadczonych refluksowych mam ! 11.05.04, 14:51
        też mam młodego z refluksem, który został zdiagnozowany, gdy miał ok. 6 m-cy
        (teraz ma 20 m-cy).pisałam o tym kiedyś dużo. do czasu diagnozy miał 6 razy
        obturacyjne zapalenie oskrzeli z dusznościami. robili mu kupę badań na
        wszystkie możliwe alergie, nawet mukowiscydozę i guzik wychodziło (na
        szczęście). refluks zdiagnozowali usg. wiem, że robi się jeszcze, tak jak
        pisała fiona pasaż pokarmowy i ph-metrię. my tego nie mieliśmy. za to był na
        coordinaxie, który pomagał. potem kilka kontroli, a refluks dalej jest w
        zasadzie taki jak był, no może jest patrząc na usg trochę lepiej, ale znów
        wróciły duszności, charczenie i kaszel do wymiotów. wczoraj odebrałam wypis ze
        szpitala, gdzie miał robione badania znów pod kątem alergii, bo się wszyscy na
        to uparli, wszystkie ig e, a, m i tym podobne dziadostwa plus jeszcze jakieś,
        które będą do odbioru w późniejszym terminie. alergia nie wyszła, a oni w
        rozpoznaniu wpisali astma wczesnodziecięca i refluks żołądkowo-przełykowy. sama
        nie wiem co mam o tym myśleć. wkurza mnie to wszystko i myślę, że jeżeli nie
        można znaleźć nic sensownego, to najlepiej stwierdzić astmę. a u dzieci z
        refluksem sterydów nie powinno się podawać z wiadomych przyczyn (rozszerzają
        oskrzela, a jakże, a oprócz tego zwieracz żołądka i koło się zamyka, a
        zalecenia nota bene na wypisie jak malowane sterydy właśnie). w każdym razie
        lepiej to wszystko sprawdzić, bo może ten refluks rzeczywiście może doprowadzić
        do astmy? nie ma ponoć też lepszego leku niż coordinax (tak powiedzieli mi w
        szpitalu, ale nie wiem czy to prawda, może dostali coś od przedstawiciela po
        prostu). fiona, a jak działa losec? czy to jest podobne, czy losec bardziej na
        zobojętnienie kwasów? sorki, że tak się rozpisałam, ale znów nam zabili ćwieka
        z tym cholernym refluksem. boże, niech te dzieci już urosną...
        pozdr. kamyczek
        • fionna Re: Do doświadczonych refluksowych mam ! 11.05.04, 15:20
          Losec hamuje wydzielanie kwasu żołądkowego (tzw. inhibitor pompy protonowej),
          jest to jak powiedział nasz lekarz kolejny krok - jeśli coordinax nie działa,
          to dają coś omeprazolem (np. Losec). Dzięki temu sok żołądkowy jest mniej
          kwaśny i jest go mniej i refluks staje się mniej uciążliwy, w końcu goi się
          podrażniony przełyk. Oficjalnie nie podaje się go tak małym dzieciom (w ulotce
          piszą o dzieciach ɰlat).
          Ja też już mam dość tego paskudnego refluksu, myślałam, że się już skończyło,
          ale teraz po antybiotyku młody znowu ma rozwalony żołądek. O dziwo - mój młody
          nie miał jeszcze problemów z ukł. oddechowym.
          Pozdrawiam
          • kamyczek_edziecko Re: Do doświadczonych refluksowych mam ! do fionny 12.05.04, 00:18
            dzięki, może spróbujemy losec. pogadam z lekarką co o tym myśli. igor to już
            się zrobił jak ten rasputin. można mu dawać co popadnie, a on i tak nie
            reaguje. masz w sumie szczęście w nieszczęściu, że przynajmniej u twojego
            malucha nie odbija się to paskudztwo na układzie oddechowym. chociaż mój młody
            z jedzeniem nie ma problemów, a wręcz przeciwnie. jak nie urok...
            pozdr. kamyczek
    • lechasia Re: Do doświadczonych refluksowych mam ! 11.05.04, 16:21
      Wielkie dzięki dziewczyny wiedziałam , że mogę na Was zawsze liczyć. Teraz już
      wiem o co pytać lekarza. Nie mogę się już doczekać wizyty w przyszłym tygodniu,
      bo mam nadzieje , że lekarz podejmie konkretną decyzje co dalej.
      Życzę dużo zdrówka Waszym maluszkom !
      Pozdrowionka
      Asia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka