Dodaj do ulubionych

czerwone plamy

18.06.11, 12:25
Wiem, że to wątek na inne forum, ale tu zawsze większy odzew więc proszę o chwilowe nieusuwanie. Wczoraj po przedszkolu zauważyłam u dziecka czerwone plamy na policzkach ( nie wypukłe, nic się nie łuszczy tylko czerwone trochę wygląda to jak płaski naczyniak) . Myślałam , że to jakieś zaczerwienienie z wysiłku, bo cały dzień szalał na podwórku. Niestety wieczorem nadal było czerwone, dziś rano też. Dodatkowo dziś zauważyłam , że również ręce ma dziwnie czerwone, takie zaognione (wczoraj wieczorem myślałam, że opalone, ale dziś wygląda to dziwnie: przedramiona zaognione , a brzegi jaśniejsze nierówne - trochę to wygląda jak po wytarzaniu się w pokrzywach - ale tego nie robił). Reszta ciała ok. Uczulony na nic nigdy nie był i nie jest, w przedszkolu też nic takiego , co mogłoby wywołać uczulenie, nie jadł. Gorączki nie ma, nie wiem czy się matwić, że coś zakaźnego i jechać na pogotowie czy mogę spokojnie poczekać do poniedziałku i dopiero wtedy iść do lekarza jak nie zniknie . Co to może być, macie jakieś doświadczenia z takimi plamami i jak ewentualnie sobie z nimi poradzić ? Z góry dziękuję za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • agniesia1973 Re: czerwone plamy 18.06.11, 12:53
      Mamaanulki, sama piszesz, że plamy wyglądają podobnie do tych po pokrzywce i możliwe, że to jest faktycznie pokrzywka. Synka nie swędzi skóra? Czy te plamy znikają i pojawiają się na innej części ciała? Wydaję mi się, że zawsze warto pojawić się u lekarza.

Mi również wydawało się, że nie mam alergii, aż do momentu jak dwa lata temu wylądowałam w szpitalu z ostrą pokrzywką. Plamy wyskakiwały ok. 5 dni. Dostałam sterydy i byłam na diecie pokrzywkowej, fuj.
      • mamaanulki Re: czerwone plamy 18.06.11, 13:15
        nie , nie swędzi go nie boli i nie ma innych objawów oprócz tego zaczerwienienia. Nie jest osłabiony, markotny, zachowuje się jak zawsze.
        • majenkir Re: czerwone plamy 18.06.11, 14:46
          W takiej sytuacji to ja bym nie gnala na pogotowie, tylko poczekala do poniedzialku.
          Ale to ja smile.
        • wilowka Re: czerwone plamy 18.06.11, 16:09
          Rumień zakaźny?
    • dorotakatarzyna Re: czerwone plamy 18.06.11, 23:05
      Wygląda mi to na rumień zakaźny - aktualnie przerabiamy. Zaczęło się kilka dni temu od czerwonych policzków- dziecko wygląda jak uderzone w twarz, wysypka w kształcie motyla. Potem doszły ręce, plecy, dopiero po paru dniach nogi. Zero gorączki, dobre samopoczucie. U dorosłych wygląda to dużo gorzej - jak grypa. Wysoka gorączka, silne bóle stawów, zmęczenie. Miałam dwa tygodnie temu, stawy bolą mnie do dzisiaj.
      Problem jest z lekarzami - nie potrafią rozpoznać choroby. Doszukują się alergii, szkarlatyny albo zapalenia stawów. A to podobno częsty wirus - zresztą poszukaj w necie. U nas - Szczecin - w tej chwili prawie epidemia, w najbliższym otoczeniu choruje 3 dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka