Dodaj do ulubionych

niska waga, celiakia

12.08.11, 18:40
mój 4-latek waży 13,6 (96 cm) do 3 roku był na 50 centylu a teraz jest poniżej 3. mamy skierowanie do szpitala na badania, lekarz podejrzewa celiakie.
Szukam mamy dziecka z podobnym problemem
Obserwuj wątek
    • odcienie.szarosci Re: niska waga, celiakia 12.08.11, 20:08
      bedziesz musiała dietke bezglutenowa wprowadzic wink- na wszystkich produktach jest taki kłoos przekreslone- te produkty nie zawieraja glutenu
      • odcienie.szarosci Re: niska waga, celiakia 12.08.11, 20:13
        ale najpierw diagnostyka czyli badania labolatoryjne, serologiczne, histologiczne, endoskopia ewentualnie badanie genetyczne

produkty zabronione przy rozpoznaniu celiakii to nalezy wyeliminowac wszystkie produkty z pszenica, jeczmieniem i zytem( w Polsce ze wzgledu na mozliwosc zaniszczyszenia owsa innymi zbozami zalecana jest rowniez jego eliminacja). Dieta stosowana przez całe zycie
        • odcienie.szarosci Re: niska waga, celiakia 12.08.11, 20:13
          musisz kupowac wlasnie te produkty z przekreslonym kłosem
    • odcienie.szarosci Re: niska waga, celiakia 12.08.11, 20:24
      aha celiakia jest teraz badzo czesta, jak i "modna" bez problemu znajdz\iesz mame z takim dzieckiemsmile lekarze przy niskoroslosci w 1kolejnosci podejrzewaja celiakie jesli hormony sa w porzadku. Nie wiadomo czy ma celiakie to sie okaze po diagnostyce moze miec po prostu konstytucjonalne opoznienie wzrastania i w skoku pokwitaniowym dogonic rowiesnikow i tego Wam zycze!pozdrawiam
    • olifra1 nie taki diabeł straszny... 12.08.11, 20:35
      pierwszą diagnostykę miałam z małym ponad rok temu (miał wtedy 14 m-cy) ale wyniki na tamten czas były odmienne od tych, które właśnie odebraliśmy. tamte były prawidłowe (to nie znaczy, że błędne), bo wtedy mały jeszcze spożywał za mało glutenu i w ogóle u małych dzieci tak z alergiami jest: to ze dziś nie ma, nie znaczy, że za rok nie będzie.
      13 lipca usłyszałam od pani profesor z IMiD, że młody musi być na diecie bezglutenowej, wyszła mu alergia na gluten. na razie dieta bezglutenowa na rok, ale czekamy jeszcze na komplet badań w kierunku celiakii.
      • kasi-a789 Re: nie taki diabeł straszny... 13.08.11, 07:58
        ta dieta bezglutenowa mnie przeraża.
        dziękuję za wszystkie odpowiedzi
        • olifra1 Re: nie taki diabeł straszny... 13.08.11, 09:13
          przeraża, bo nie wiesz o niej na dzień dzisiejszy nic, bo jej nie znasz.
          ja w pierwszej chwili jak mi profesor w IMiD powiedziała - od disiaj dieta bezglutenowa - to myślałam, że z krzesła spadnę, dostałam od niej poradnik www.bezgluten.pl, poleciałam do sklepu Organic - tam jest dietetyczka raz w tygodniu (przynajmniej u mnie w okolicy) i ekspedientki z imponującą wiedzą smile największy problem jest z pieczywem, my kupiliśmy wypiekacz do chleba (ale bułeczki Schar gotowe też kupuję) i po wielu próbach, po kilogramach nieudanych wypieków wywalonych do śmieci dziś upiekę smaczny chleb bezglutenowy z zamkniętymi oczami, o każdej porze dnia i nocy smile na supermarketach bez problemu bezglutenowe produkty można dostać - tam jest najtaniej.
          wędliny i np. parówki tylko w sklepach ze zdrową żywnością. nie licz na kupowanie produktów z przekreślonym kłosem bo ten znaczek jest na niewielkim procencie produktów - trzeba czytać skład na opakowaniach - początki są trudne, ale to tylko kwestia czasu.
          np. śmietany, lody, sery z "najtańszej półki" często zawierają dodatki zawierające gluten, ale "lepsze" firmy już nie (Grycan na lodach ma info "produkt bezglutenowy")...itd, frytki robione w domu może dziecko jeść ile chce (słowa naszej lekarki) ale kupione w McDonalds, KFC, itd...-nie
          Ale życzę Ci żeby celiakia małemu nie wyszła i pomimo mojego (już teraz) spokojnego podejścia do samej diety to modlę się, żeby u młodego wynik na celiakię był negatywny, bo to nie to samo co alergia, to poważniejsza sprawa - za dwa tygodnie się dowiemy.
          • corneliss Re: nie taki diabeł straszny... 13.08.11, 12:31
            gdybys chciala oswoic temat poznac produkty ktore nadaja sie dla bezglutkow, i dowiedziec sie wszystkiego o poruszaniu sie w swiecie celiakii polecam strone Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej i forum tegoz, w zakladkach jest tez blog jak i co gotowac

ja mam dla mojego 5 latka dwa sprzeczne wyniki, musimy cvzekac kolejne 3 mies. na kolejne badanie i diagnoze (tez ma maly przyrost wagi, generalnie jest 'suchy' jak patyk, ale moj maz byl w dziecinstwie taki sam), stosowalam krotko diete bezgl. i moze ten drugi wynik nie wyszedl potwierdzajacy
            Nie radze stosowania diety na wlasna reke, trzeba skontaktowac sie z lekarzem, dietetykiem badz jesli masz juz wskazania z badania z krwi na kontakt z gastroenterologiem
            glowa do gory, im wieksze miasto tym wiecej sklepow ma w ofercie produkty bezgl. (np. Stokrotka) lub sa sklepy z zywnoscia dla celiakow
            zalaczam linki do stronek:
            forum.celiakia.pl/index.php?sid=81a0deb37dec5e1e26e4e5e4d3ef813e
            www.celiakia.pl/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=28
            • olifra1 Re: nie taki diabeł straszny... 13.08.11, 13:24
              corneliss napisała:

> Nie radze stosowania diety na wlasna reke, trzeba skontaktowac sie z lekarzem,

a, to to rzeczywiście święta racja, nie wolno na pewno samodzielnie zmieniać diety "zwykłej" na bezglutenową do czasu aż będzie komplet badań i jasne wyniki.
            • olifra1 Re: nie taki diabeł straszny... 13.08.11, 13:59
              Wielkie dzięki za linki smile weszłam i super, wszyskie informacje, co do których miałam wątpliowści, których mi jeszcze brakowało - tam znalazłam smile
              • kasi-a789 Re: nie taki diabeł straszny... 14.08.11, 07:45
                dziękuje za odpowiedzi.
                Ja się skupiłam na celiaki ale to może być również cokolwiek innego. Mały poprostu jest bardzo niski i ma niedowagę. Lekarz zaczyna od badań na tą chorobę ale to nic pewnego.
                Jak długo trwa diagnostyka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka