21.05.04, 17:22
Moja córeczka skończyła własnie 6 tygodni i to były bardzo cięzkie
tygodnie...Cały czas karmię piersią i eliminuję dosłownie wszystko, co
mogłoby ją uczulać, ale ona CIĄGLE płacze i jest to płacz wywołany bólem
brzuszka - tak myślę, bo bezustannie się wierci, podciąga nóżki,pręży się,
krzyczy lub "stęka". Masowałam brzuszek (na gazy), podawałam herbatki - nic
nie pomogło. Ponieważ objawy nasilały się wieczorami, nazwałam to kolką - tak
więc podawałam kropelki Esputikon i Sab simplex - żadnej reakcji. Po każdym
karmieniu pilnuję by się jej odbiło - gdy tylko ją położę zaczyna płakać
(każdy spacer to koszmar!!!),więc noszę ją, aby zawsze była w pozycji
pionowej - nawet w nocy przebudza się z bólu. Zaznaczam, że tyje i dobrze
wygląda! Czy to tylko niedojrzałość jelit? Mam to przeczekać? Może ktoś miał
taki problem? Zaczynam wątpić w mój pokarm... Może powinnam karmić sztucznie?

Obserwuj wątek
    • kokolores Re: Jelita? 21.05.04, 19:20
      Przypuszczalnie to kolka ,a na to to nie zawsze jest rada.Sab simplex nie
      pomoze jezeli podalas jej to 2 razy dziennie.Powinnas podawac do kazdego posilku
      (tzn conajmniej 5-6 razy dziennie).Nie przestawaj karmic!!Twoje mleko to
      najlepsze co moze ,dla twojej corci ,byc.Jezeli podasz inne mleko nie
      przestanie plakac.Niestety sa dzieci ,ktore maja kolki niezaleznie od tego co
      jedza.Zycze ci cierpliwosci ,a twojej coreczce zdrowka.
      • bogdana5 Re: Jelita? 21.05.04, 19:48
        dziękuję za życzenia - zwątpiłam że to kolka, bo wszędzie zaznacza się, że ta
        dolegliwość powtarza się codziennie - o tej samej porze - a Bernadetka płacze
        cały dzień!!!A jeśli chodzi o sab simplex - podawać kilka razy dziennie ale po
        ile kropel? pozdrawiam!!!
        • kokolores Re: Jelita? 22.05.04, 15:07
          Powinno stac na opakowaniu.Jezeli dobrze pamietam to 5-6 razy dziennie 10-15
          kropelek.Chdzi o to zeby dostawala to regularnie.Wiele matak mowi ,ze Sab
          Simplex nie pomaga,Ale wiekszosc z nich dala to 2-3 razy przez 3 dni i oczekuje
          codow.Badz cierpliwa.Pa.
    • sunga27 Re: Jelita? 22.05.04, 09:09
      Witaj miałam ten sam problem mojego małego musiałam nosic non stop na rekach
      prawie do szóstego miesiaca ,ale nie przerazaj sie .U mnie okazało sie ze jest
      alergikiem i ma wzdecia musiałam wyeliminowac wiele pokarmów.Ale nie przestawaj
      karmic piersia.Jak próbowałam dac mu mleko z butelki to płakał jeszcze
      gorzej.Karmiłam go do 18 tego miesiaca.
    • kazia76 Re: Jelita? 22.05.04, 11:23
      a jak często podajesz jej pierś? Może za dużo je.Moja córka zaczynała płacz po
      kazdej wieczornej kąpieli i jedzeniu.Najadła się ,odbiłas i zaczynała wyć:
      ((Zachowywała się przy tym jakby była głodna,ssała łapkę, moją brodę z wielką
      moca(nosiłam ja w pionie),więc dawałam jej znowu pierś a ona ssała
      ipłakała.Doszłam do wniosku,ze ona chce ssać a nie jeść i jak miała 5 tygodni
      zaczęłam podawać jej smoczek.Problem zniknął po kilku dniach.szkoda tylko,ze
      przez ten smoczek strasznie mnie "pogryzła" ale piersi się zagoiły a ja
      odetchnęłam z ulgą.
      • bogdana5 Re: Jelita? 22.05.04, 18:55
        tego problemu raczej nie mamy - je co 2 godziny, puszcza pierś i dalej już nie
        ssie-ale bardzo często krzyczy w trakcie karmienia w ciągu dnia i tuż po
        kąpieli....-pręży się jakby chciała dać mi znać , że boi się już pić z mojej
        piersi, bo znowu ją będzie bolał brzuszek - pare łykow-puszcza-i wrzask....
        a smoczek jest jej znany od pierwszego tygodnia - uspokaja tylko przez chwile...
        pozdrawiam
    • izabelae Re: Jelita? 15.06.04, 14:21
      współczuję. Moja mała (5 tyg.) też strasznie płacze, ale nie cały dzień. Jeżeli
      u was jest to aż tak poważne, zrób może USG brzuszka i badanie na nietolerancję
      laktozy. Ja tak zrobiłam przy pierwszej córci i .... uspokoiłam się trochę.
      Córcia pierwsza miała kolki 1,5 m. Teraz ma 2 latka, je za troje i waży 16 kg.
      Mam pytanie - gdzie kupiłaś kropelki Sab Simplex? Nie moge tego dostać.
      • bogdana5 Re: Jelita? 15.06.04, 14:55
        Witam!!!
        Mała ma juz skonczone dwa miesiace i jest troche lepiej - waży ponad 6 kilo,
        więc niezły z niej klopssmileBliżej się poznałyśmy i dziś już wiem,że nie mogę pić
        krowiego mleka, bo to po nim córcie bolały jelitka ( ale piję kozie mleko i
        jest dobrze......), nie mogę też jeść sałaty i jablek ( trochę to oczywiste....)
        Mam wrażenie, że z dnia na dzień jest coraz lepiej i chyba jest tak, że jelitka
        dojrzewają i lepiej trawią moje mleko ( kupki co parę dni i bąk za bąkiemsmile
        Uspokoilam się i życzę wszystkim mamom maleństw dużo cierpliwości - kolki
        mijająsmile
        Izabelae!!! Sab simplex załatwiła mi znajoma - przez kogoś kto jeździ do
        Niemiec ( w polskich aptekach nie dostaniesz tego! ). Proponuję, abyś często
        zaglądała na forum "pielęgnacja i zdrowie", bo często mamy chętnie oddają lub
        odsprzedają te kropelki!!!
        Pozdrawiam !!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka