22.01.12, 14:08

Dziewczyny czy któraś słyszała o czymś takim:
-pediatra twierdzi,że od nowego roku nie może wypisać pulmicortu tylko pulmunolog
-Pediatra chce zaświadczenia od alergologa o uczuleniu dziecka do wystawiania leków z refundacją a alergolog nie chce nic wystawiać, bo nie ma potrzeby ( dziecko nie ma astmy ).

głównie synowie dostają l.przeciwhist . czasami starszy pulmicort , berodual .Oboje pod opieką alergologa , starszy odczulany, ale nie mają stwierdzonej astmy .
Czy wiecie coś na ten temat ?
Obserwuj wątek
    • blankaz Re: leki 22.01.12, 17:07
      Nie wiem jak jest dokładnie w przepisach, ale mi też pediatra kazała przynieść z zaświadczenie od alergolog-pulmonolog, do której chodzę ze starszym, bo inaczej nie da mi recepty z P (choroba przewlekła). Na zaświadczeniu ma być wpisane stwierdzenie astmy, a nie podejrzenie astmy (bo też nie wypisze recepty z P). Wizytę u pulmonolog mam dopiero w marcu, ale na szczęście mam zapas leków i starszy mi do tego czasu.
    • h2so4_pl Re: leki 22.01.12, 20:08
      Trochę wiem. Od nowego roku lekarze POZ mogą wypisywać tylko leki na niektóre choroby a dokładnie takie, które nie wymagają leczenia przez specjalistę- na przeziębienia, biegunki, zapalenia korzonków i niewiele więcej. Wszystkie pozostałe po otrzymaniu OD SPECJALISTY zaświadczenia, że pacjent X jest pod opieką poradni Y i ma zlecone takie to a takie leki.
      To absurd, bo mój mąż ma kolejki ludzi po zaświadczenia. Do tego tych zaświadczeń nie może wypisać inny lekarz tylko ten, który zlecił te leki. Tak, że np. jesli dr Z przyjmuje tylko w poniedziałki a pacjent przyjdzie we wtorek do przychodni specjalistycznej to przyjmujący tam dr W nie może dać zaświadczenia. Ani dr Z, który choć jest w pracy ( na oddziale) tego dnia nie przyjmuje w przychodni. Chyba, że antydatuje zaświadczenie, ale to też niebezpieczne, bo kontroler może się przyczepić, że w poniedziałek takiego pacjenta nie było w przychodni ( raport do NFZ).
      I jeszcze jeden absurd- zaświadczenia są honorowane tylko od specjalistów mających umowę z NFZ.
      I co Wy na to?
      • katisza Re: leki 22.01.12, 20:29

to mam problem bo albo wymuszę to zaświadczenie ( awanturą ) i wtedy będę musiała zmienić alergologa albo no właśnie co ....alergolog nie chce nic wystawiać .Ona zawsze jest na anty na wszystkie zaświadczenia sad
        Czyli pediatra nie wystawi mi już pulmicortu ( nawet na 100 %) jak będzie potrzebny ?
        Będę musiała szukać pulmunologa ?albo czekać miesiąc na alergologa ?
        Maskara
        • wiki11110 Re: leki 22.01.12, 23:16
          A mi pedisatra ponad 1,5tyg temu wypisał od tak pulmicort. Dzieci nie mają astmy ani nic takiego. WYpisał tak na wszelki wypadek. I bądź człowieku mądry.
          • h2so4_pl Re: leki 23.01.12, 14:43
            Pediatra ryzykował. Początkowo karą finansową- czyli za dobre serce mógł urzędnik z NFZ wlepić mu karę do 5 miesięcznych pensji ( czyli jeśli zarabia 3.000 zł bulnąłby z własnej kieszeni 15.000zł). Dzis do końca nie wiadomo, ale lekarze są straszeni albo karami finansowymi- do 500 zł, albo zerwaniem umowy na wypisywanie recept refundowanych, albo karami administracyjnymi.
            To nie jest zła wola lekarzy, tylko strach, że jesli ktos się dopatrzy nietrzymania się ściśle wytycznych ( np. lekarz pierwszego kontaktu a nie specjalista wypisze receptę bez podkładk)i to będzie miał problemy.
            Sama , choć mój mąż jest lekarzem mam kłopoty z receptami na leki dla rodziców. A mam naprawde dużo łatwiejszy dostep do specjalistów.
            Komu nalezy podziekować? ????
        • dorek3 Re: leki 23.01.12, 18:03
          Alergolog ma obowiązek wypisać zaświadczenie dla pediatry, żadnej łaski nie robi. Min po to aby pediatra mógł wypisywać recepty, ale także aby po prostu widział jaka zapadła diagnoza. Ostatecznie przecież wystawiał skierowanie do tego specjalisty.
          Pediatra bez zaświadczenia faktycznie nie ma podstaw do przewlekłego leczenia schorzeń o podłożu alergicznym.

pozdrawiam
          Dorota i Kuba&Bartek
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka