Dodaj do ulubionych

Leki w przebiegu kaszlu

25.01.12, 09:35
Czy przy suchym gardlowo krtaniowym kaszlu, gdzie nie mozna odksztusic wydzieliny stosuje się leki wykrztusne czy też przeciwkaszlowe? Chodzi mi o stosowanie lekow w dzien.
Obserwuj wątek
    • saqigar Re: Leki w przebiegu kaszlu 25.01.12, 09:56
      To w koncu suchy, czy z zalegajaca wydzielina?

Jak zalega, to wykrztusny, a jak suchy, wynikajacy z podraznionego gardla, to przeciwkaszlowy.
      Mozna tez rano podac cos mocno rozluzniajacego wydzieline i na noc blokujacego kaszel, zeby normalnie spac.
      • alfa36 Re: Leki w przebiegu kaszlu 25.01.12, 10:21
        Jednak suchy kaszel, choc w nocy mialam wrażenie, że mlody nie może wyksztusic wydzielny.
        • gryzelda71 Re: Leki w przebiegu kaszlu 25.01.12, 10:25
          A ma katar?
          • alfa36 Re: Leki w przebiegu kaszlu 25.01.12, 10:48
            Kataru nie ma. Już "wyrosłam" z chorób, bo mlody (prawie latek) byl chory jakos na wiosnę i spojrzalam w stare notatki, gdzie mam zapisane, że byl czysty osluchowo a katar byl wewnętrzny. Z katarem radzimy sobie doskonale plukając nos sinus rince.
            • elf1977 Re: Leki w przebiegu kaszlu 25.01.12, 11:58
              Ja bym dała wykrztuśny. A tak na marginesie, córka już drugi tydzień miała suchy męczący kaszel, bez innych objawów. Wreszcie, po rentgenie okazało się, że ma atypowe zapalenie płuc.
              Naprawdę jestem w szoku, przez sześć lat nawet nie miała szmerów w oskrzelach, a tu tak z grubej rury...Piszę, żebyś uważała, bo to ostatnio podobno dość częste.
              • yosolka Re: pytanie do elf1977 25.01.12, 13:34
                czy ten suchy męczący kaszek miała stale, również w nocy? I czy były to regularne ataki kaszlu czy raczej pokasływanie?
            • gryzelda71 Re: Leki w przebiegu kaszlu 25.01.12, 12:36
              Z tym katarem może być tak,że jak dzieciak śpi to on spływa wewnętrznie,i stąd np wrażenie mokrego kaszlu w nocy.
    • madame_edith Re: Leki w przebiegu kaszlu 25.01.12, 11:35
      Na taki suchy szczekający kaszel nie dający spać daję dzieciom sinecod.
    • gemmavera Re: Leki w przebiegu kaszlu 25.01.12, 12:36
      Na suchy męczący zdecydowanie daję leki przeciwkaszlowe, a nie wykrztuśne. Plus jakiś zyrtec czy coś w tym rodzaju.
      • alfa36 Re: Leki w przebiegu kaszlu 25.01.12, 13:24
        Dzięki. Mlody ma dobre samopoczucie (tyle, ze sie nie wyspal), katar na bank splywa gdzies po tylnej scianie gardla w nocy.
    • sotto_voce Re: Leki w przebiegu kaszlu 25.01.12, 14:05
      Jeśli ten kaszel jest taki "szczekający" i kaszlący czuje, jakby ją zatykało to bardzo możliwe, że ma zwężone oskrzela i dlatego nie może odkrztusić zalegającej wydzieliny. My dostajemy wtedy beta-mimetyk wziewny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka