Dodaj do ulubionych

Ratunku - angina!!!

08.06.04, 08:42
Od wczoraj przyplątała nam sie angina - tzn. małej - 3 latka. Upiorna
temperatura + wymioty. Nie było naszej pani doktor a lekarz który ją badał
przepisał tylko Ceklor. Czy to wystarczy??
Pamietam, że kiedys na anginę podawałam jej zinnat.
Nie wiem czy nie udac sie jeszcze do innego lekarza, bo i uszko ją boli.
Nie wiem co robić, jak długo jeszcze ta szalona temperatura bedzie ją męczyc??
pocieszcie proszę

Redorek
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: Ratunku - angina!!! 08.06.04, 11:31
      Spokojnie, ceclor to to samo co zinnat ( to cefalosporyny II generacji), więc
      nie ma potrzeby nic zmieniać. Cefalosporyny ostatnio lepiej sobie radzą z
      anginami ( czyli zapaleniami migdałkow) niż zawsze dotąd przepisywane
      penicyliny.
      Wysoka temperatura , to przy anginie normalne. Uzbrój się w cierpliwość, bo
      pomimo podawania antybiotyku i środków przeciwgorączkowych może się utrzymywać
      kilka dni. To jednak nie oznacza, że antybiotyk nie działa.
      Jeśli chcesz spróbować homeopatycznie zbijać gorączkę to napisz na priv, albo
      wstąp na forum homeopatia. Tam też Ci coś doradzą.
      Pozdrawiam
    • kajami1 Re: Ratunku - angina!!! 08.06.04, 11:46
      Jeśli chodzi o antybiotyk to zarówno Ceclor jak i Zinnat to cefalosporyny
      drugiej generacji więc ich działanie jest podobne a skuteczność zależy poprostu
      od dawki.
      Natomiast uszko powinien obejrzeć lekarz bo o zapalenie ucha przy anginie wcale
      nie jest trudno.
      Temperatura przy antybiotykach doustnych ma prawo jeszcze troszkę pomęczyć, u
      nas ostatnio trzymała się jakieś 3-4 dni.
      Mam nadzieję, że lekarz nie zapomniał o lakcidzie (co by jeszcze biegunki nie
      dołączyły się). Możesz też małej podawać jedzenie mniej drażniące gardło
      (wymioty mogą wynikać także z podrażnienia gardła) i płukać gardełko szałwią
      lub rumiankiem.
      Powodzenia i szybikego powrotu do zdrowia dla małej.

Kasia
    • redorek Re: Ratunku - angina!!! 08.06.04, 12:47
      No cóż, pocieszyłyscie mnie, ze ceklor i zinnat to pokrewne antybiotyki, bo
      jesli chodzi o walory smakowe, to bez komentarza.
      Temperatura powoli zaczyna sie uspokajać ale do normy jeszcze daleko.
      Dzis lece z nią do drugiego lekarza odnośnie tego uszka, choć przypuszczam ze
      antyb. zadziała również na nie.

Co do szałwi ona nie potrafi płukac, zaraz by to łyknęła, a za efety łykniecia
      (zwrotne) nie ręczę więc nie ryzykuję. Ale dzieki za radę.

Jeszcze jedno - jak szybko można taki antybiotyk czy tez syropek
      przeciwgorączkowy uznać za wchłoniety?? mam tu na mysli mozliwośc zwymiotowania.
      Zdarzało sie małej zwymiotowac niekiedy w kilka - kilkanascie minut po podaniu
      i tu raczej nie miałam wątpliwosci, ze trzeba dawke powtórzyć, ew. czopek. A co
      jesli zwymiotuje po 1-2 godzinach??
      Redorek

• beba2 Re: Ratunku - angina!!! 08.06.04, 14:47
        Najpóźniej po godzinie antybiotyk ten zostaje wchłonięty. Przeciętnie 35 - 55
        minut. Jeśli o pół godzinie od podania leku dziecko zwymiotuje, lepiej już nie
        powtarzać dawki.
    • kajami1 Re: Ratunku - angina!!! 08.06.04, 15:40
      W razie wymiotów to p/gorączkowo najlepiej czopki. A jeśli koniecznie musi być
      doustny to jak nie masz pewności czy lek zdążył się wchłonąć to możesz podać
      normalną dawkę leku z innej grupy.
      Tzn. jeśli mała zwymiotowała preparat paracetamolu (apap, eferalgan itp.) to
      możesz jej spokojnie podać preparat ibuprofenu (np. ibufen). Wtedy na pewno nie
      przedawkujesz.

Jeśli chodzi o antybiotyk to zawsze miałam obawy więc jak Michaś mocno
      wymiotuje to dostaje domięśniowo.

Szałwii pić nie polecam bo bezsenność murowanasmile ale może jakąś herbatkę z
      rumianku?

Pozdrawiam raz jeszcze
      Kasia
      • milenka29 Re: Ratunku - angina!!! 09.06.04, 07:54
        witam moja mała właśnie też podłapała chyba wczoraj angine , lub zapalenie
        układu moczowego, taka była mądra lekarz, że nie wiadomo co córce jest, naszej
        pediatry nie byłosada córka miała 40 st. temp. i sama nie wiem czy to gardło ,
        córka nie uskarża sie że ja boli, a zwykle przy jakimś przeziębieniu
        wymiotuje , a tu nie , nie ma wymiotów , dzis niose mocz na badanie , no i
        dostałysmy antybiotyk augumentin czy jakos tak, to jest zawiesina do
        rozrabiania, czy wszystko jest ok? podawać jej? pozdrawiam
        • beba2 Re: Ratunku - angina!!! 09.06.04, 12:09
          Angina ma to do siebie, że jak lekarz patrzy w gardło to może tam nic nie być,
          a po godzinie może być całe "zawalone".
          Jeśli nawet to nie angina, a zapalenie ukł. moczowego, to nie wahaj się użyć
          antybiotyku, żeby zapobiec np. poźniejszym problemom z nerkami.
        • beba2 Re: Ratunku - angina!!! 09.06.04, 12:13
          Augmentin to amoksycylina, czyli aminopenicylina. Działa w obrębie m. in. dróg
          oddechowych i układu moczowego. To stosunkowo bezpieczny antybiotyk. Nie
          zapomnij o podawaniu np. trilacu, lakcidu czy lacidofilu, działają osłonowo.
          • milenka29 Re: Ratunku - angina!!! 09.06.04, 12:46
            BEBA 2 dziekuje ci bardzo za pomocsmile))) córka w nocy mała temperature, chociaż
            wczoraj wieczorem dostala pierwsza dawkę antybiotyku , nadal nie chce jeśc ,
            dziś cos napomknęła o gardełku i moim zdaniem jakos inaczej mówi , tak jakby
            cos ją w gardle przytykało, jdnak to chyba gardełkosmiledobre i ti że sie chociaż
            wyjaśniło no czekam na wynik jeszcze z moczu, apropo ile czasu podawać jej ten
            antybiotyk, i czy jak nie ma temp. czy może wychodzić na spacer? POZDRAWIAM
            GORĄCO I B. DZIEKUJEsmile)
            • beba2 Re: Ratunku - angina!!! 09.06.04, 14:17
              A lekarz nic nie mówił ?
              Przypuszczam, że masz buteleczkę 100 ml zawiesiny. Należy podawać przynajmniej
              5 dni ( ale najlepiej skonsultuj z lekarzem). Czasem, w zależności od miejsca i
              nasilenia zakażenia stosuje się 5 -10 dni.
    • beba2 Re: Ratunku - angina!!! 09.06.04, 14:20
      Jeśli dziecko nie ma gorączki lub nie jest osłabione, to można wychodzić na
      spacerki i pilnować żeby nie szalało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka