rybowa 09.06.04, 22:16 cześć szukam rodziców dzieci onanizujących się. Moje dziecko ma 5 lat i masturbuje się już ponad trzy lata. Lekarze twierdzą że to przejdzie. Czy ktoś ma podobny problem? Jak reagować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ma_juli Re: onanizm u dzieci 09.06.04, 23:23 na E-dziecku albo Wychowaniu byl dosyc obszerny watek na ten temat jakis czas temu, pod tytulem "Moja corka sie zadowala" czy cos takiego... Wrzuc do wyszukiwarki. Ewentualnie "po przeczytaniu" mozemy porozmawiac. Pozdrawiam adaZ Odpowiedz Link Zgłoś
ma_juli Re: onanizm u dzieci 09.06.04, 23:39 jeszcze raz: wlasnie sprawdzilam, ze akurat na wychowaniu jest watek "onanizująca sie 7- latka". Troche demagogicznie sie zaczyna, ale dziewczyny pisza tez o sobie, poczytaj. pa adaZ Odpowiedz Link Zgłoś
kachna0 Re: onanizm u dzieci 11.06.04, 15:59 Moja 4,5-letnia Weronka również od ok. 18 mies. Rozmawiałąm z psychologami oraz pedagogami wczesnorozwojowymi (jestem nauczycielem i mam "takie" kontakty), którzy mówią to samo: w tym wieku trwa zachwyt dziecka samym sobą, również swoją płcią i do 6-7 roku życia może to trwać. Powinno samo przejść, gdy np. pójdzie do szkoły... Radzą dawać dziecku dużo zajęć, odrwacać uwagę i kierować energię na różne działania... Mam nadzieję, że się nie mylą i rzeczywiście to minie bez uszczerbku. Odpowiedz Link Zgłoś