Dodaj do ulubionych

Pytanie o leukocytozę

21.02.12, 15:03
Witam.
Mam pytanie odnosnie powiekszonej leukocytozy u dziecka.
Kazano mi wykonac jeszcze ob i crp...
Czy to moze byc cos groznego.
Obserwuj wątek
    • sion2 Re: Pytanie o leukocytozę 21.02.12, 16:05
      Leukocytoza czyli zwiekszenie liczby bialych krwniek. Białe krwinki odpowiadaja za obrone przed infekcjami, ich liczba rosnie i przekracza normy w przypadku wiekszych lub przewleklych infekcji, zwlaszcza u dziecka.
      Badanie OB i CRP to sa wskazniki stanu zapalnego przy czym OB jest niespecyficzne i mozna je miec podzwyższone od zepsutego zęba nawet albo po szczepionce albo po miesiaczce, a CRP jest bialkiem ostrej fazy i podwyższone zwykle swiadczy o przewleklej wiekszej infekcji.
      Dla przykładu w przypadku choroby reumatycznej OB może wynosic dod 40 do 120 nawet. Przy zapaleniu płuc CRP u dziecka może wyjsc nawet 200 czy 300.
      Wiec jesli dziecko bedzie mialo te wskazniki lekko podwyzszone pewnikiem ma jakas przewlekla infecje, np katar w zatokach od miesiaca bez przerwy albo infekcje drog moczowych.
      Skrajnie duża leukocytoza może swiadczyc o białacze z tego co wiem ale gdyby cos takiego podejrzewali juz byscie byli wezwani do szpitala.
      • klara1985 Re: Pytanie o leukocytozę 21.02.12, 20:02
        Bardzo dziekuje..czekam teraz na wyniki bo dzisiaj byla pobrac krew...miala ost.antybiotyk Duomox wiec sie okaze....bede sie oddzywala jakby co...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka