Dodaj do ulubionych

AZS u dziecka:(

10.03.12, 22:18
Witajcie dziewczyny mam problem ze swoim 10 letnim synkiem ktory od urodzenia choruje na ZAS. Czesto miewal zmiany skorne na przegubach rak i nog ( skora była wysuszona z malymi krostkami ,ktore czesto drapal) Przyjmuje zyrtec i masci do miejscowe, ale od 2-ch dni jest tragicznie zaczely sie robic pecherzyki i ranysad jestem cala roztrzesiona.... w poniedziałek ide do pediatry i mam do was pytanie jak mozna jeszcze mu pomoc ,moze ktoras z was miala to samo?ps. Od jakiegos czasu gotuje dziecia kompoty z owocow moze to jest tego przyczyna? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: AZS u dziecka:( 11.03.12, 09:04
      A z czego gotujesz te kompoty? Z jakich owoców?

W Polsce AZS jest najczęściej powodowane uczuleniem na mleko i uczuleniem na pyłki brzozy, innych drzewa brzozowatych oraz na rośliny dające reakcje krzyżowe z pyłkami brzozy, czyli na wszystkie rośliny różowate i baldaszkowe.

Jeśli dziecko zaczęło więcej jeść owoców z tej grypy(czyli jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, śliwki, wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, i inne różowate), to może bardziej reagować na pyłki drzew brzozowatych, także ze strony skóry.
      Pylenie drzew brzozowatych już się rozpoczęło - pyli leszczyna i olcha, wkrótce zaczną pylić następne. Szczególnie na zachodzie kraju jest już bardzo wysokie stężenie pyłków.

Czy robiłaś dziecku testy alergiczne na alergeny wziewne i pokarmowe? Co w nich wyszło?
    • alpepe Re: AZS u dziecka:( 11.03.12, 11:17
      jak tak czytam, to mnie ciarki przeszły, bo córka kiedyś miała uczulenie na mleko, ale potem niby przeszło i kilka lat temu, jak zjadła pewne pyszne ciastka, to tak ją wysypało, jak piszesz. Dwa tygodnie temu, a ma 9,5 roku, też ją wysypało swędząco, ale w zgięciu łokcia, na pewno po lodach z lidla. Kompoty też to mogły być, choć domowe przetwory raczej nie sa robione z pleśniejących owoców.
    • danie.ljas Re: AZS u dziecka:( 11.03.12, 16:14
      I nie wytrzymałam do jutra .Pojechałam z małym na pogotowie i okazało się że wdał się stan bakteryjnysad i powstał tak zwany liszajec ,ktory może się przenosić na inne części ciałasad
      • klara1985 Re: AZS u dziecka:( 12.03.12, 19:56
        to rzeczywsice okropne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka