Dodaj do ulubionych

wąska stulejka-odciągnięta

28.03.12, 21:17
Witam, u mojego 6letniego syna stwierdzono wąską stulejkę. Byliśmy dzisiaj u chirurga dziecięcego i pani doktor z pielęgniarką na siłę odciągnęły synowi napletek. Jego to strasznie bolało, a teraz boli go strasznie ptaszek przy siusianiu i leci mu lekko krew z ptaszka. Mamy odciągać napletek (nawet na siłę!) przy kąpieli i smarować maścią, ale jakoś nie wyobrażam sobie tego, bo syn nie da się w ogóle dotknąć. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? czy to normalne z tym bólem przy siusianiu i ta krew? zastanawiam się czy one w ogóle powinny na siłę go odciągać?
Obserwuj wątek
    • yula Re: wąska stulejka-odciągnięta 28.03.12, 22:19
      mój syn miał zwężony napletek, tak że z niego była rurka, a żołędzia w ogóle nie było widać. Na szczęście lekarz który go badał nie był sadystą i przepisał maść sterydową, smarowanie którą w ciągu 2 tygodni pozwoliło odciągnąć napletek z żołędzi. Za szybko przestaliśmy jej używać i za jakiś czas trzeba było zrobić powtórkę. Obecnie jest w porządku, bez bólu ze strony dziecka uncertain Nie dałabym nic majstrować na siłę, tyle że wiedziałam o takich praktykach wcześniej i uprzedziłam męża że jak pozwoli skrzywdzić syna to ja zrobię krzywdę jemu tongue_out, bo to on wtedy był u lekarza.
      • mamaivcia Re: wąska stulejka-odciągnięta 29.03.12, 09:21
        a mojemu synowi po takiej akcji durnego pediatry bardziej skórka przyrosła uncertain
        syn miał zwężony napletek ale nie tragicznie
        ładnie się rozszerzyła po stosowaniu maści
        potem też standardowo była przerwa i młody sobie bez maści miał odciągać
        niestety poszliśmy na bilans i stało się sad
        lekarz mu na siłę odciągnął, potem młody w domu płakał, że mu krew leci, że go boli
        przemywałam mu rywanolem
        teraz mamy kłopot, bo po tym wszystkim syn nie dał się w ogóle dotknąć, niby sam odciągał
        ale widocznie źle bo mu niestety ta skórka mocniej przyrosła i teraz ma tylko maleńką dziurkę sad
        smaruję kuteridem ale on twierdzi, że jak mu odciągam przy smarowaniu to bardzo go boli,
        zapisałam go do chirurga uncertain
      • easy_biala28 Re: wąska stulejka-odciągnięta 29.03.12, 10:59
        No właśnie, żebym widziała o takich przypadkach odciągania na siłę wcześniej to na pewno nie pozwoliłabym na to. Dziecko ma teraz uraz. Na samą myśl o siusiu płacze. Mam nadzieję, że jakoś damy radę.
    • mamalgosia Re: wąska stulejka-odciągnięta 30.03.12, 08:44
      Takie działanie pani doktor i pielęgniarki uważam za karygodne.

Ale skoro już to zrobiły, to nie możecie przestać odciągać napletka, żeby stan poprzedni nie powrócił. Najgorszy jest pierwszy tydzień, pamiętam, jak mój Synek wrzeszczał przy tym odciąganiu. Ale trzeba to robić. Znajoma odpuściła i potem jej syn musiał mieć ten zabieg powtarzany
      • yula Re: wąska stulejka-odciągnięta 30.03.12, 09:13
        to nie jest zabieg, to jest sadyzm. Zabieg jest w znieczuleniu chociaż miejscowym i nie robiony na siłę uncertain
        • mamalgosia Re: wąska stulejka-odciągnięta 31.03.12, 09:17
          no ok, dlatego oceniłam postępowanie tych pań jako karygodne, prawda? Ale szkoda zmarnować to co zostało osiągnięte
          • yula Re: wąska stulejka-odciągnięta 31.03.12, 11:18
            Niech matka odpowie co zostało osiągnięte, czy młody daję się iść do lekarza i daje dotknąć siusiaka.
            • easy_biala28 Re: wąska stulejka-odciągnięta 31.03.12, 22:49
              Jak na razie pracujemy, tzn syn stara się odciągać, ale jakoś do końca odciągnąć mu się nie udało jeszcze. Jak chciałam mu pomóc to wielki płacz, nie pozwolił się dotknąć. Przy smarowaniu maścią też jest mały problem. Wizytę kontrolną mamy za miesiąc i już się martwię, bo zaciągnąć go do tych sadystek będzie ciężko. A jeżeli nadal ciężko będzie mu schodził napletek to do tej samej lekarz na pewno nie pójdziemy.
              • yula Re: wąska stulejka-odciągnięta 31.03.12, 23:04
                A jaką maść macie do smarowania?
                • easy_biala28 Re: wąska stulejka-odciągnięta 02.04.12, 09:10
                  To właściwie jest krem Lacoid Lipocream
                  • yula Re: wąska stulejka-odciągnięta 02.04.12, 10:46
                    Czyli maść sterydowa, jak nie będzie zrostów po tym traktowaniu na siłę to powinno pomóc. Powinny pozostać przy kremie a na siłę to sobie coś zrobić. U nas był kuterid.
                    • easy_biala28 Re: wąska stulejka-odciągnięta 11.04.12, 11:46
                      Jak wyglądają te zrosty??
                      • patann Re: wąska stulejka-odciągnięta 13.04.12, 16:46
                        Co za konował z tego lekarza nie odciąga się na siłę bo może pęknąć napletek i wtedy jest problem, syn też miał ten problem dostaliśmy maść smarowaliśmy przez 3 miesiące zaczynając od 3 razy dziennie do raz dziennie w kąpieli ściągaliśmy na ile się da po jakiś 2 tygodniach napletek zaczął sam schodzić, po miesiącu schodził całkowicie i tak do tej pory a kurację skończyliśmy ponad rok temu nadal w kąpieli ściągamy napletek i tyle.Nie pamiętam nazwy maści ale była ona sterydowa.Współczuję traumy jaką zafundowali Pani synowi.Proponuję udać się chirurga dziecięcego specjalisty do napletków my takiego znaleźliśmy w gdyni Clinica Medica.Życzę powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka