Dodaj do ulubionych

Uczulenie na augmentin...

27.04.12, 12:27
Dziewczyny ratunku!!!
Moja córka brała augmentin,przy ostatniej dawce uczulił ją...
Byłyśmy wczoraj u lekarza,stwierdził alergię,kazał dawać wapno3x dziennie i na noc zyrtec.
Jutro rano wyjeżdżamy(lekarz nie miał przeciwwskazań)Mam pytanie,ile czasu może się utrzymać taka wysypka??
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 12:28
      Witaj w klubie. 2 tygodnie lekkim twistem, moją uczuliło i wysypało mniej więcej po 2 tygodniach od podania pierwszej dawki i trzymało dość długo.
      • megi-1 Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 12:31
        Nie strasz mnie;/
        Jak tak będzie wyglądała to siedzenie w domu przymusowe...crying
        • triss_merigold6 Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 12:35
          Syfnie wygląda, nie? Wapno guzik pomogło, zaczęliśmy kąpać w emolientach, skończyło się na maści ze sterydem.uncertain
          • gryzelda71 Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 12:38
            Nie pamiętam jak nazywała się masc którą syna smarowałam,robiona na receptę.Ale u mnie dość szybko zeszło,na pewno nie utrzymywała się aż tydzień i po pierwszej dawce wystąpiły objawy,także szybciutko zmieniła lekarka antybiotyk.
            • megi-1 Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 12:40
              mi wpisała od razu dokarty że uczula,to była już ostatnia dawka...jak pech to pech
            • triss_merigold6 Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 12:42
              A moją właśnie wysypało po zakończeniu podawania leku i chwilę zajęło dochodzenie co to !@#$%$ mogło być. Taką maść robioną też mieliśmy i nie pomogła, od półtora miesiąca się bujamy i niedawno dopiero ten steryd jej pomógł.
              • gryzelda71 Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 12:44
                Współczuje.Mojego to swędziało,oj miał się i syn i ja z nim.
              • dorek3 Re: Uczulenie na augmentin... 28.04.12, 15:22
                U nas też tak było, ale co ciekawsze wcale się nie powtórzyło przy kolejnym podaniu.
          • megi-1 Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 12:38
            kurczęcryingMoją nie swędzi,ale wygląda koszmarnie...wapno faktycznie nic nie pomaga ale może ten zytrec zadziała...Kąpałam ją w krochmalu ale też nie widzę poprawy...crying
            • triss_merigold6 Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 12:43
              Nie swędzi do czasu, przy szyi i na głowie w końcu moją zaczęło swędzieć. Mnie lekarz krochmal odradził, bezpieczniejsze są chyba emolienty.
    • megi-1 Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 12:57
      Dzięki dziewczyny za odp.mam nadzieję że przynajmniej troszkę jej do jutra odpuści...jak nie to szkoda majówki ...cóżcrying
    • princy-mincy Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 13:07
      mojej mlodej schodzilo z dobre dwa tygodnie, wapno guzik pomoglo, kapalismy ja w nadmanganianie potasu (cholerne krysztalki wolno sie rozpuszczaja)
      dziwne ze uczulilo dopiero przy ostatniej dawce, zazwyczaj uczulenie wychodzi juz po 2 dawkach
    • beatulek Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 13:14
      Jeśli to alergiczna wysypka to powinna swędzieć. Co pomoże najszybciej krem ze sterydem sad - te albo działają od razu albo wcale (elokom, advantan hydrokortizon) + nawilżanie kremami np. typu baza, elobaza, demobaza itp. zyrtec lub aerius doustnie. jest krem niesterydowy - elokom mojemu dziecku nie pomógł a tani nie jest ale wielu rodziców sobie chwali (na Twoim miejscu szybciej bym spróbowała niż sterydów). No i coś do kąpieli - zapytaj w aptece - ja stosuję emolium lub oilatum. Lekarz może Ci tez dac receptę na taki robiony krem - juz dokładnie nie pamiętam składu (lekarz na pewno zna), tam jest wit. A, srebro wazelina jako wypełniacz...można zamówić w aptece - kosztuje tylko 5 zł. U mojego dziecka do nawilżania sprawdza się najlepiej ze wszystkiego. Jak tylko dziecko nie ma wysypki to odstawiam wszystkie specyfiki zostawiając tylko ten krem.
      • beatulek Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 13:16
        Błąd - krem niesterydowy to ELIDEL. Elokom to sterydy. Za dużo tych nazw. przepraszam.
        • megi-1 Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 13:38
          Nam pediatra poradziła właśnie krochmal...na razie efektów nie widzę;/wysmarowałam ją tłustym Ambilan-em,mam wrażenie że jet lepiej...sama już nie wiem .Pediatra powiedziała że na uczulenie potrzeba czasu,jednym przechodzi po 3 dniach inni się męczą 3 tygodnie;/. Najgorzej że nas uczulił w ostatniej dawce ...8dni go brała .
          • megi-1 Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 18:36
            Dziewczyny na buzi już nie ma plam ani wysypki tylko kolorki...mam wrażenie że powoli schodzi...
            • gryzelda71 Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 18:53
              smile
              Moze nie będzie tak tragicznie.
              • megi-1 Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 19:07
                Mam nadziejęsmile
    • sylki Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 19:54
      U mojego zanim zdiagnozowano uczulenie na augumentin, wylądował na zakaźnym z podejrzeniem mononukleozy.
      Wcześniej na IP podano mu w zastrzyku sterydy, bo był cały w wielkich plamach oraz puchły mu wargi i uszy. Plamy zeszły szybko, ale to zawdzięczamy zastrzykom ze sterydów
    • dama_z_kawa_i_papierosem Mam to samo 27.04.12, 20:25
      Wysypka moze sie powiekszac. U mnie wszystko zlalo sie w plamy a nastepnie plamy zlaly sie w jeden kolor w ciagu ok 12 godzin. Wygladalam jakbym wpadla do wrzatku. Bralam sterydy przez ok 7-10 dni, nie pamietam. Inne leki typu zyrtec nie dzialaly w ogole. Lekarka powiedziala, ze augmentin jest silnym antybiotykiem i czesto uczula. U mnie to byla trzecia reakcja alergiczna w zyciu na antybiotyk pierwsza na penicyline (wzielam bom glupia).
      Skoro wyjezdzacie idz do lekarza chocby prywatnie i popros o cos ze sterydami, chociaz masc sterydowa skoro to jej pierwsza w zyciu reakcja alergiczna na penicyline. I zawsze u jakiegokolwiek lekarza uprzedzaj, ze corka miala reakcje alergiczna na ten antybiotyk po to aby nie przepisywano jej penicyliny, a w zasadzie zadnego antybiotyku z grupy cylin. Kazda kolejna reakcja jest siniejsza.
      • zarin Re: Mam to samo 27.04.12, 20:41
        O właśnie, to się zlewało w wielkie plamy, dosyć charakterystyczne.
    • zarin Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 20:39
      U dzieci przebieg jest pewnie inny, ale sama z rok temu miałam podobnie, uczulenie też po amoksycylinie, tylko w innym leku. Brałam antybiotyk tydzień, a wysypka wyskoczyła z dwa dni już po odstawieniu, zrobiła się z godziny na godzinę, bardzo intensywna od stóp do głów. Miałam niezłą zagadkę, o co chodzi i lekarze też. Dostałam antyhistaminowo Atarax i to tyle, zeszło po kilku dniach, zaczęło bladnąć bardzo szybko po pierwszej dawce.
      • megi-1 Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 21:07
        Wczoraj byłam byłam u naszej pediatry kazała podawać zyrtec i wapno,dziś byłam prywatnie u innej i powiedziała to samo ,do tego kąpiel w krochmalu i teraz jest już w miarę,na buzi nie ma ,reszta bledniesmileMam nadzieję że już będzie tylko lepiejsmileTo pierwsza alergia na antybiotyk mojej córki.
    • kiszczynska Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 22:09
      dzisisja wszystko uczula

ciekawy watek
      • pysiaczek1234 Re: Uczulenie na augmentin... 27.04.12, 23:48
        Syna uczulił Klacid. Lekarka stwierdziła ospę, mimo moich podejrzeń co do antybiotyku. Zabrałam dziecko do skórnego i tam lekarka od razu zapytała o antybiotyk i kazała się zgłosić w razie gdyby się dusił bo ta wysypka(plamy) była wszędzie a on strasznie kaszlał(alergik). Zabrałam go z powrotem do pediatry i powiedziałam, że jeśli syn zacznie się dusić to ja nie mam jak szybko dowieźć go do szpitala i całe szczęście dostał zastrzyk i na wieczór po wysypce śladu nie było. Bolesne to było dla niego ale moment jak wszystko zaczęło odchodzić. Ja się bałam zaryzykować bo u syna bardzo szybko pojawiały się następne plamy i widać było że źle się czuje.
    • minkapinka Re: Uczulenie na augmentin... 28.04.12, 08:47
      tez kiedys miałam, trzymało mnie 3-4 tygodnie, miałam liszaje na całym ciele, dopiero drugi dermatolog mi pomógł.
      • dootchka Re: Uczulenie na augmentin... 28.04.12, 15:46
        Witam,

Ja po Augmentinie dostaję gorączki do 39 stopni i biegunki. Dodatkowo mam takie uczucie, jakbym drżała od środka, chociaż tego drżenia w ogóle nie widać. Mojemu bratu z kolei po wzięciu tego leku napuchły dziąsła. Lekarz od razu stwierdził u nas uczulenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka