mamusia1999 03.06.12, 22:26 jak to bylo? B6 i B12? cos jeszcze jesc? jak dlugo przed ekspozycja? bo moja Mloda gryza spryskana - a raczej zlana - i przez jeansy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
canuck_eh Re: witaminy przeciw komarom? 08.06.12, 16:10 Nie wiem co stosowalas.Ja zaczelam stosowac na dzieciakach Off deep woods.Nie na skorze ale na ubraniach - zielony z tej calej rozpiski bo ma w swoim skladzie cos co raczej nie chcialabys by na skorze dziecka bylo. Komary sie dzieciakow nie imaly a bylismy na dalekiej polnocy w Ontario gdzie tego cholerstwa bylo wiele.Wsciekle czarne muszki tez sie ich raczej nie imaly, mnie pozarly.I dziwne bo rok czy dwa lata wczesniej syna raczej sobie upatrzyly.Maz twierdzi ze zwlaszcza black fly uwielbiaja zapachy perfumowanego mydla ale bylo to troche dziwne bo np corka po prysznicu i po zastosowaniu dokladnie tych samych mydel i szamponu - nie byla atakowana przez muszki a ja tak.Syna rok temu nie tknely, ja wrocilam z szyja i nogami pogryzionymi.komary mnie nie tykaly. www.off.com/default.aspx Dzieciaki sie pryskaly raz na dwie godziny.Glownie wieczorami.Produktu z napisem FAmily /Kids nawet nie biore pod uwage bo nie dziala.Przynajmniej w rejonach gdzie kempingujemy - jest tego cholerstwa zbyt wiele Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: witaminy przeciw komarom? 08.06.12, 16:34 juz nie pamietam, ale ktos tu o don't i do eat pisal w sensie komarow. bo jakis powod biochemiczmy musi byc: pryskalismy sie wszyscy mniej intensywnie niz Mloda, a pogryziona byla tylko ona. roznymi preparatami : niem. autan ma inna substancje czynna niz off, ta z offa wystepuje w roznych stezeniach od 10 do 50%, przy czym to ostatnie (amerykanski srodek dla wojska) dla dzieci nie wchodzi juz w gre. podobnie gryza mojego malzona. na chorwacji sypia w skarpetkach na stopach i dloniach, w dlugiej pizamie i z glowa pod przescieradlem ale chociaz przez ta odziez go nie gyrza. bo moja Mloda to nawet przez spryskane jeansy. wyjazdy w trupiki odpadaja, a tak bym chciala do Vietnamu u mojego meza podejrzewam wysokie stezenie hormonow stresu - ponoc komarzyce to lubia. a u Mlodej to nie wiem co, bo to Mlody zywieniowo bardziej "slodki". zdaje sie ze wit. B6 i B12, sprobujemy zobaczymy. na razie w dorzeczu Odry, jak zda egzamin, moze sie pojawi szansa na Vietnam. Odpowiedz Link Zgłoś
canuck_eh Re: witaminy przeciw komarom? 08.06.12, 20:12 No to wcinajcie witaminki. Bylo kiedys tak ze na jednym wyjezdzie Black fly jadly cala rodzine z wyjatkiem mnie.Komary sie mna interesowaly tylko w jednym parku i to odrobine.Rok pozniej mojego meza i syna nawet nie tykaly - mnie i corke sobie te wredoty upodobaly.Maz twierdzi ze te muszki uwielbiaja zapach mydla.Syn stosowal ten sam szampon co ja z corka i go nie tykaly - ja mialam szyje pokasana tak ze byla potwornie opuchnieta - i przyznam spryskiwanie nie pomoglo - przynajmniej w moim wypadku bo na dzieciach sie sprawdzalo. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: witaminy przeciw komarom? 09.06.12, 20:43 wapno moze oslabic odczyn zapalny czyli babel i swiad. witaminami B komary sa zdegustowane. to byla makuorosek albo morekac, co w zeszlym roku pisala o witaminach. jakos obu chwilowo n ma. wakacje maja? Odpowiedz Link Zgłoś
makk73 Re: witaminy przeciw komarom? 10.06.12, 00:10 Witamina B complex w podwójnej dawce. Wydziela szczególny zapach na skórze, od którego komary uciekają. Dodatkowo potraktować bzyczącego intruza roztworem alkoholu w spraju (tanie perfumy, tradycyjny dezodorant). Jako pułapkę stosować latarkę, są wrażliwe na światło. Jak już wpadną w sidła potraktować je mocno spsikując substancją z rozpylacza. Padają w mig. Odpowiedz Link Zgłoś