Dodaj do ulubionych

Stopy płaskie koslawe

24.06.04, 21:08
Byłam niedawno u ortopedy który stwierdził ze mój synek ma stopy płaskie
koslawe i zalecił tylko noszenie sandałków ze sztywna pietka.Ciekawa jestem
czy któras z mam miała taka przypadłosc u swojego dziecka i jakie miała
zalecenia lekarza.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Stopy płaskie koslawe 24.06.04, 21:12
      Ja mam! Dzieci mają! Ja nosiłam wkładki i nie pomogło.Dzieci buciki i nie
      pomogło. Podobno to przypadłość 80% społeczeństwa. Ale zadnych dolegliwości nie
      mamy.
      • gracja111 Re: Stopy płaskie koslawe 25.06.04, 09:01
        czesc moja cora miala i momo operacji dalej ma prawa stope plasko koslawa caly
        czas nosi buty ortopedyczne albo buty MEMO,ale to wszystko zalezy od stopnia
        koslawosci, bo lewa stope tez miala koslawa i po 2 latach chodzienia nonstop w
        butach ortopedycznych (nawet w domu) ma ja prosta, najlepiej skonsultowac wade
        z kilkoma specjalistami

pozdrawiam
        papa
    • nastka_7 Re: Stopy płaskie koslawe 25.06.04, 10:03
      Moja Kinga tez ma stopy plasko-koslawe. Od kiedy skonczyla 2 latka chodzi we
      wkladkach ortopedycznych. Stopy troche sie poprawly, ale jeszcze czeka nas pare
      lat chodzenia w tych wkladkach. Nam lekarz powiedzial, ze dobry jest basen,
      jazda na rowerze (tu stopy musza sie ukladac jak u baletnicy), chodzenie po
      piasku i trawie no i cwiczenia typu: chodzenie na palcach, zwijanie palcami
      szmatki itp.
    • mamagabi Re: Stopy płaskie koslawe 25.06.04, 11:35
      Ja bym się skonsultowała z jeszcze jednym ortopedą. Moja córcia miała tylko
      płaskostopie i lekarka kazała tylko kupić kapcie ortopedyczne i wkładki do
      supinujące. Poszliśmy do sklepu ze sprzętem ortopedycznym i tam pani nam
      powiedziała że najważniejsze są ćwiczenia i obuwie ze sztywną piętą a wkładki
      tylko sztucznie utrzymują stope we właściwej pozycji ale nie ćwiczą mięśni. Dała
      nam też zestaw ćwiczeń i już po dwuch miesącach widać było dużą poprawe. Nie
      wiem jak to jest ze stopami płasko-koślawymi ale wydaje mi się że ćwiczenia stóp
      powinny być najlepiej dobrane przez lekarza bo podobno są różne rodzaje
      płaskostopia i np w jednym jest zalecane chodzenie na palcach a w innym jest to
      wręcz szkodliwe.
      Pozdrawiam Asia
    • osmag Re: Stopy płaskie koslawe 25.06.04, 17:07
      Dawanie dzieciom wkładek przed 3 rokiem życia jest ewidentnym błędem. Można co
      najwyżej podbić bucik od strony podeszwowej tak aby uniósł krawędz wewnętrzną o
      jakieś 0,5 cm. Podstawą są ćwiczenia i buty z elastyczną podeszwą i
      usztywnionym zapiętkiem. wkładki są jedynie biernym podtrzymaniem stopy.
    • zabeczka73 Re: Stopy płaskie koslawe 25.06.04, 18:28
      A w jakim wieku jest Twój maluch? Moja ma 21 mies. i właśnie rozgryzamy temat.
      Po pierwsze buty ze sztywną piętką, po drugie wkładki ortopedyczne, które
      robimy na Prądnickiej, po trzecie ćwiczenia - podnoszenie paluszkami woreczka,
      kładzenie nóg na piłce etc. Ponoć najlepsze skutki daje ubieranie butów lewy na
      prawą nogę i na odwrót - tu muszę się jeszcze skonsultować z moim ortopedą, czy
      np. nie jest na to za wcześnie.
      Pozdrawiam
      zabeczka
      • sunga27 Re: Stopy płaskie koslawe 25.06.04, 19:39
        Dzieki dziewczyny za odpowiedzi moj synek ma 23 miesiace ,wybiore sie z nim
        jeszcze do innych ortopedów.Do niedawna miał problemy z biodrami ale zrobilismy
        zdjecie i okazało sie ze jest już w porzadku.Teraz zostały nam jeszcze stópki.
    • zabeczka73 Re: Stopy płaskie koslawe 26.06.04, 09:48
      Daj znać, co mądrego Ci doradził, to skonsultuję decyzje mojego ortopedy. Im
      więcej wiedzy tym lepiej...
      zabeczka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka