Gość: asia IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.04, 22:31 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: Szczepic czy nie ? IP: *.63-136-217.adsl.skynet.be 30.06.04, 23:15 Moim zdaniem: szczepic. Moze przyblizysz swoje watpliwosci? Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Szczepic czy nie ? 01.07.04, 00:11 Moze by tak troche konkretniej!!Na co?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka Re: Szczepic czy nie ? IP: *.sympatico.ca 03.07.04, 21:06 W news publikowanym przez yahoo mozna sobie poczytac o tragedii w Nigerii, gdzie spolecznosci muzulmanskie nie szczepily swoich dzieci przeciwko polio w obawie przed szczepionkami z USA. Juz ponad 250 dzieci choruje na polio! W 2004 roku! Kompletnie niepotrzebna tragedia, ktorej tak latwo mozna bylo zapobiec. Najgorzej gdy ideologia zacmiewa zdrowy rozsadek. Ja wiem, ze niektorzy lacza szczepienia z pojawieniem sie pierwszych objawow autyzmu ale zwiazek nie jest w zaden sposob udowodniony a rodzicom, ktorzy maja takie obawy sugeruje sie szczepienie dzieci pojedynczynmi dawkami w wiekszych odstepach czasu pomiedzy jedna szczepionka a nastepna. Ale zeby nie szczepic w ogole to ogromne ryzyko - dla samego dziecka, ktore nie jest zaszczepione i dla reszty dzieci wokol niego. Po co az tak ryzykowac w czasach gdy np. przelot z Nigerii do Polski to kwestia kilku godzin. Ja bym raczej wolala zeby juz wreszcie byla szczepionka przeciwko AIDS, przeciwko chociaz kilku rodzajom raka, przeciwko Alzheimer, Parkinson i wielu innym chorobom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamusia Re: Szczepic czy nie ? IP: *.proxy.aol.com 04.07.04, 18:10 tez bym chciala wiedziec. znowu mi wpadla w rece ulotka przeciwko szczepieniom. bo np. szczepionki obok wirusow zawieraja dla konserwacji formaldehyd, aluminium, rtec - wszystko trucizny. w ulotce wspominano rowniez,ze w imie pyrtykularnych interesow nie prowadzi sie statystyki wiazacej szczepionki z gwaltowna smiercia niemowleca. ze w zasadzie zwiazek wirusow z chorobami nie jest udowdniony - no TO juz jawna bzdura. ja tam jednak szczepie, moj maz pracuje w bardzo miedzynarodowym srodowisku, ma studentow, praktykantow etc z krajow gdzie szczepienia sa rzadkoscia. a polio przywlokla przed laty au pair do malej dziury w szwarcwaldzie i dziecko sie zarazilo i umarlo. Odpowiedz Link Zgłoś
dorrit Re: Szczepic czy nie ? 07.07.04, 14:07 Ja tez szczepie. Tylko, ze jeden z synkow po szczepionce potrojnej odra-swinka-rozyczka dostal odry, z goraczka ponad 40°. Drugi na razie OK... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Szczepic czy nie ? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 07.07.04, 15:00 Tylko, ze jeden z synkow po szczepionce potrojnej odra-swinka-rozyczka dostal > odry, z goraczka ponad 40° No to jest chyba argument za szczepieniami, prawda? Jesli Twoj synek tak zareagowal na wirusa odry w szczepionce, a jest to wirus atenuowany (=oslabiony), to co by sie stalo, gdyby przedtem zetknal sie z wirusem dzikim? A zetknalby sie predzej czy pozniej na pewno. Byc moze Twoj synek mial szczescie, ze go zaszczepilas. Odpowiedz Link Zgłoś
dorrit Mowisz? 08.07.04, 11:40 Przy tym pediatra znalazla powiekszone migdaly, czerwone gardlo, nieco powiekszone wezly chlonne na szyi (dodam, ze wysypka wg niej byla jak ta przy odrze). Dostal antybiotyk (claritromicina); ponoc odrze moga towarzyszyc infekcje bakteryjne. Ja raczej sadzilam, ze mial juz jakas infekcje w inkubacji i stad organizm nie poradzil sobie z walka z wirusem szczepionki i dodatkowa choroba. Choroba wystapila w "przepisowym" terminie - po 7. dniu od szczepienia. Zaszczepilam jednoczesnie obu synkow - drugi nie mial zadnych reakcji. Mozesz mi powiedziec, co Ty o tym sadzisz? Dziekuje z gory ogromnie! D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Szczepic czy nie ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.07.04, 23:03 A co sądzicie o szepionce przeciwko ospie? Ja sie własnie zasczepiłam,a le idąc za radą pediatró , córki nie szczepiłam m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamusia Re: Szczepic czy nie ? IP: *.proxy.aol.com 10.07.04, 18:35 tobie zalecili szczepienie, bo dorosli ciezko przechodza ospe. ciekawe gdzie jest granica wieku, bo moja piecioletnia corka jeszcze ospy nie miala, chociaz jest juz drugi rok w przedszkolu. nie zarazila sie nawet od swojej najblizszej przyjaciolki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaneta Re: Szczepic czy nie ? IP: *.chello.pl 13.07.04, 20:50 szczepie swoje dziecko na co sie tylko da. polecam- szczepinie przeciwko chorobie brudnych rak-dwie dawki w odstepie 6miesiecy starcza na cale zycie!! Choroba jest wywoływana przez wirus, który szerzy się drogą pokarmową. Zakażenie następuje po spożyciu zanieczyszczonej wirusami wody pitnej lub pokarmów, zwłaszcza surowych. Zachorowaniu sprzyja także bliski kontakt z osobami zakażonymi we wczesnym, bezobjawowym okresie choroby.Szczepienie przeciwko WZW typu A znajduje się w polskim kalendarzu szczepień jako szczepienie zalecane. zaleca się:dzieciom w wieku przedszkolnym i szkolnym Odpowiedz Link Zgłoś