plater-2 01.02.13, 05:31 Chce zrobic cardigan kolezance, ale mamy problemy z rozmiarowka. Ile to jest rozmiar S na przyklad ? Kto wie ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szymbea Re: rozmiarowka DROPSA 01.02.13, 08:53 na dole każdego wzoru masz szablon robótki, z podanymi wymiarami w cm, np. tutaj www.garnstudio.com/lang/pl/pattern.php?id=6087&lang=pl dla rozmiaru S plecy kamizelki powinny mieć 42 cm zobacz jak jest w tym wzorze który chcesz zrobić i po prostu zmierz koleżankę Odpowiedz Link
pixiemouse Re: rozmiarowka DROPSA 02.02.13, 14:21 W przypadku wzorów Dropsa trzeba się porządnie przyłożyć do próbki, bo mam wrażenie, że ich rozmiary są trochę większe. Także zapotrzebowanie na włóczki jest określone hojniej, niżby to wynikało z prawdziwej potrzeby. No ale to wzory producenta włóczek, nie ma co się dziwić, że chce je sprzedawać. Odpowiedz Link
weisefrau Re: rozmiarowka DROPSA 02.02.13, 21:33 He, he, jeśli o rozmiar chodzi, to ja je rozróżniam jedynie po obwodzie talii i pasują. Ale ja nie mam talii wklęsłej, a wypukłą. Ilość potrzebnej włóczki faktycznie jest zawyżona. Z 350 ponoć potrzebnych gramów zostaje zawsze ponad 50. Strach pomyśleć ile zostanie z potrzebnego (ponoć) kilograma! Odpowiedz Link
agag.ier Re: rozmiarowka DROPSA 15.03.13, 20:05 Witam. Z mojego doświadczenia wynika, że to kwestia próbki, czyli zależy od tego jak ktoś robi. W moim przypadku zwykle zostaje niewiele włóczki (czasem 2 metry, a raz mi nawet zabrakło całego motka. Pozdrawiam Odpowiedz Link
althea35 Re: rozmiarowka DROPSA 15.03.13, 20:41 Biarac pod uwage fakt, ze to skandynawski producent, rozmiary sa pewnie wieksze niz by na to wskazywalo oznacenie. Pewnie jesli kolezanka nosi rozmiar M to mozesz spokojnie zrobic S dropsowe. Ale duzo tez zalezy od tego jak sie robi. Ja sugerowalam sie ich iloscia oczek robiac czapke i wyszla mi duzo za szeroka. Odpowiedz Link