Dodaj do ulubionych

Dziecko nie rosnie

31.05.13, 15:26
Witam serdecznie,

mam pytanie w zwiazku ze wzrostem mojego 21miesiecznego synka. Urodzil sie na 98 centylu I od tego czasu stopniowo 'maleje'. W wieku 10 msc byl na 91 centylu, 14 msc na 75 centylu, a od 17go miesiaca jest na 50tym centylu.

Bylam dzis u lekarza rodzinnego, ktory powiedzial, ze to nie jest problem, dopoki przybiera na wadze (jega waga waha sie od urodzenia miedzy 91 a 98 centylem) I na dzien dzisiejszy jest to 98 centyl.

Doradzcie, czy zostawic to na jakis czas, czy wybrac sie do specjalisty na jakies badania? Tylko gdzie I jakie badanie, jesli juz?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • green-koala111 Re: Dziecko nie rosnie 31.05.13, 21:41
      Dziecko nie powinno spadac o wiecej niz 2 kanaly centylowe Jezeli cos Cie niepokoi proponuję endokrynologa. Moze byc wiele przyczyc ,ze dziecko nie rośnie. Np celiakia, np wrodzony przerost nadnerczy . O tych wiem,ale pewnie jest ich więcej
    • easyblue Re: Dziecko nie rosnie 02.06.13, 09:07
      Mój syna miał identycznie. Pierw 98 centyl, a teraz /3,5/ 50. Na tym 50-tym jest od chyba 6-8 m-ca. Ważne, by rósł regularnie - jeżeli np. co 2 miesiące przyrasta o 1,5 cm to wszystko ok. Po prostu urodził się duży, a teraz rośnie swoim tempem.
      Ale zbadaj dziecku trzy hormony tarczycy: TSH, FT4, FT3.
      • cool.cat Re: Dziecko nie rosnie 04.06.13, 17:20
        Należy też wziąć pod uwagę, że noworodki i niemowlęta trudno dokładnie zmierzyć. Pielęgniarki zwykle robią to byle jak, po krzywiznach i w ten sposób łatwo zawyżyć pomiar. Więc Twój synek wcale nie musiał spaść tak drastycznie w tych centylach, tylko po prostu odkąd stanął na nogi jest mierzony na stojąco, a uwierz mi, że wynik takiego pomiaru ma się nijak do tego na leżąco. Teraz po prostu mierz go regularnie i jeśli faktycznie nadal będzie spadał, to wtedy zacznij się martwić.
        • oliwija Re: Dziecko nie rosnie 07.06.13, 20:41
          o nie daj sobie wmówic ze jak ty lub ojciec dzieck ajesteście niscy to nie ma sie czym niepokoic ....
          tez to przerabialam i teraz mam dziecko na hormonach tarczycowych. Co prawda juz dużą dziewczynke- prawie wzrost wyrówanała z przeciętnym rówiesnikiem ale nadal ma 2 lata w zapasie jeśli chodzi o "rosnięcie". Endokrynolog , gastroentrolog to podstawa, usg jamy brusznej kardiolog z echo serca.
    • doti_2 Re: Dziecko nie rosnie 04.06.13, 22:38
      jeśli faktycznie uważasz że zwalnia zrób mu TSH, FT3 i FT4. Wykażą czy ma niedoczynność tarczycy, a to ważna diagnoza dla ogólnego rozwoju dziecka (w tym u niemowlaków i noworodków - rozwoju umysłowego), niedoczynność może objawiać się spowolnieniem lub zatrzymaniem wzrostu.
    • mayk40 Re: Dziecko nie rosnie 21.11.13, 19:08
      hey przepraszam że przeszkadzam w tym temacie ale potrzebuje pomocy w temacie kręgosłupa
      jak Pani sobie poradziła z problemem bólu
      "Mianowicie od jakiegoś tygodnia budzę sie w nocy z bólem pleców w
      oklicach lęxwiowych po ubu stronach(mam problemy z kręgosłupem od
      dawna, ale ćwiczę regularnie i to pomaga, tzn. nie bola mnie plecy
      na co dzien). Na początku budziłam sie na kilka minut, znalazłam
      pozycje w której nie bolało i zaspypiałam...."

podam e maila bardzo zależy mi na PaniPomocy
      hoophoop@poczta.onet.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka