Dodaj do ulubionych

Gęsty katar

13.09.13, 13:46
Poradźcie...
Mała od zeszłego tygodnia pokasływała. A że ostatnio źle śpi w nocy i w ogóle typ marudząco jęczący się zrobił to myślałam, że zęby idą. W zeszły piątek była szczepiona (Infanrix i Prevenar), osłuchowo czysto, gardło ładne. Przez weekend kaszel się nasilił. We wtorek byłam u pediatry. Stwierdziła, że gardło wirusowe. Leczenie - pierśsmile Kaszel bez zmian. Wczoraj wieczorem nos zatkany na amen. Jakby ktoś w garze gotował. I ni chusteczki nie szło tego odciągnąć. Sama sól i leżenie na brzuchu też nic nie dało. Przebudzała się w nocy co chwila, w nosie furczało, charczało, krztusiła się... odciągnęłam trochę ale musiałam kilkakrotnie psiknąć Sterimarem i ciągnąć na prawdę mocno. Nie chcę jej rozwalić śluzówki a inaczej to nawet nie drgnie.
Dzisiaj poszłam po raz kolejny. Gardło nadal czerwone. Zleciła inhalację z soli fizjologicznej, antybiotyk ze sterydem do nosa przez 3 dni i witaminy. Na codzień śpi na płasko. Teraz położyłam jej klin, żeby lepiej oddychała.
Jako, że na pewno część z Was katary u maluchów ma już za sobą proszę o rady jak jeszcze mogę jej pomóc.
Obserwuj wątek
    • giba116 Re: Gęsty katar 13.09.13, 14:35
      I co ile odciągać? Z pół godz po odciągnięciu znowu furczyuncertain
    • murwa.kac Re: Gęsty katar 13.09.13, 14:40
      nasivin na noc
      masc majerankowa
      kapiel w cieplej wodzie
      duzo spacerow
      komin aromaterapeutyczny a olejkami (z drzewa herbacianego, majerankowy, rozmarynowy)
      olbas - kilka kropel na tetre i przewiesic gdzies niedaleko dziecka
      • giba116 Re: Gęsty katar 13.09.13, 15:10
        Na spacer z nią wychodzić?
        Bo pogoda, że tak powiem u mnie o kant potłuc.
        • murwa.kac Re: Gęsty katar 14.09.13, 07:51
          zalezy jak samopoczucie dziecka.
          wiadomo - nieprzytomnego, wyraznie zle czujacego sie - bym nie targała.

jak jest w miare ok - jak najbardziej. chlodne powietrze obkurcza sluzowke i ulatwia oddychanie.
          my wlasnie z takim glutem tez walczymy. okana w domu pootwierane, na dworze pol dnia, mimo ze szarowka straszna i juz typowo poznojesienna pogoda. ale syn dzieki temu o wiele lepiej oddycha, nie splywa mu tyle do gardla, nie kaszle. IMO - to najlepszy sposob na katar obok cieplej kapieli (woda paruje, wszystkie gluty wyplywaja blyskawicznie).
    • paul_ina Re: Gęsty katar 13.09.13, 14:43
      Hej, u nas to samo, bardzo gęsty, przeźroczysty katar, słyszę jak furczy w zatokach, ale wyciągnąć się tego nie da. Ja układam wysoko, pod nogi łóżka pół biblioteczki, w wózku wyżej, karmię na półsiedząco, jak najwięcej na brzuchu. Ponieważ póki co katar nie przeszkadza ssać, nie sięgam po Katarek, choć mam w pogotowiu - odciągam ile się da Fridą, najpierw Disnemar, potem Frida. Dużo inhaluję solą fizjologiczną, oklepuję - boję się, że zejdzie na oskrzela, bo nie kaszle w ogóle. Ostatnie 5 dni dawałam Nasivin Soft, teraz odstawiłam. Mi się wydaje, że najwięcej pomagają inhalacje z soli, układanie wyżej oraz maść majerankowa pod nosek - plus chłodniej w mieszkaniu, w Warszawie akurat pogoda sprzyja smile

Trzymamy za Was kciuki, Wy trzymajcie za nas smile
    • giba116 Re: Gęsty katar 15.09.13, 11:17
      Dzięki za rady. Mała już praktycznie zdrowa. Odpukać...
      Teraz za to mogłabym założyć wątek "gęsty katar u matki niemowlaka"smile zaraziła mnie. Ledwo żyjęuncertain Dobrze, że to weekend i mąż w domu, bo inaczej to nie wiem.
    • neffi79 Re: Gęsty katar 15.09.13, 18:34
      dziewczyny, czy jesteście pewne, że ż przeziębieniem i katarem nalezy wychodzić na dwór? u mojej się własnie zaczyna - woda z nosa, która niebawem zgęstenie, jak zawsze.
      Ostatnio przy takim przeziębieniu lekarka poza inhalowaniem, nasivinem itp powiedziała, że przy przeziębieniu organizm jest osłabiony i lepiej przesiedzieć to w domu, by nie rozchorować sie na dobre.
      Zastanawiam sie co robić, owszem na dworze lepiej oddycha ale po przyjściu do domu jest kumulacja smarków.
      Starszą córkę z mega katarem pogoniłam na dwór i oddychała lepiej ale po przyjściu do domu powiedziała, że czuje się okropnie.
      Napiszcie coś
      • murwa.kac Re: Gęsty katar 16.09.13, 07:29
        tak, zawsze przy katarze gonilam na dwor.
        oczywiscie jezeli samopoczucie syna pozwalalo. bo jakby lecial i ogolnie zle sie czul - nie ma snsu.
        lepiej na dworzu niz zeby sie kisil w domu w tych wirusach i bakteriach.
        swieze powietrze jeszcze nikogo nie zabilo.

co do kumulacji smarkow w domu - pootwieraj okna, wietrz, zostaw w sypialni rozszczelnione caly czas, nawet w nocy. generalnie obniz temp. w domu. kumulacji nie bedzie.
    • makecka Re: Gęsty katar 11.10.13, 13:29
      W takich chwilach najlepiej sprawdza się woda morska! To bezpieczny i naturalny produkt, który nie podrażnia nosa maluszka. Mojej Ani pomagam sterimarem baby hipertonicznym w problemach z katarem. Aplikuję jej 2-6 razy dziennie dawkę i mała ma rozrzedzoną wydzielinę, którą łatwo oczyścić. Sterimar ma delikatną końcówkę, przystopowaną do małych nosków i nie ma obawy o uszkodzenie śluzówki dziecka. Katar szybko znika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka