Dodaj do ulubionych

Szczepionki skojarzone

04.11.13, 16:46
Corka miala szczepienie. Wahalam sie czy zaplacic i mniej kluc czy ma cierpiec "troche wiecej" . Wybralam to pierwsze i teraz chyba zaluje po tym co czytalam w internecie,az sie przerazilam tym co tam pisza. Czy znacie jakies przypadki gdzie cos bylo nie tak po takich szczepionkach???
Obserwuj wątek
    • calvi-nai Re: Szczepionki skojarzone 04.11.13, 16:58
      Ja szczepiłam pojedyńczo, ale "dla odmiany" dostaliśmy dwukrotnie wycofaną już szczepionkę Euvax. Co do NOP - dzieci z przeróżnymi objawami (czy to reakcje skórne czy alergiczne) jest wiele. Niestety w zdecydowanej większości lekarze nie chcą wiązać np alergii ze szczepieniami.
    • andzia25874 Re: Szczepionki skojarzone 04.11.13, 21:08
      Tylko jedna osoba ma dziecko? smile
      • moniaak27 Re: Szczepionki skojarzone 04.11.13, 23:34
        Ponieważ wątek byl walkowany milion razy orzeszukaj sobie forum smile co mama to opinia wiele mam które zaszczepily dzieci skojarzonymi i nic im nie było będą ZA te z powikłańiami większymi czy mniejszymi tobie je odradzi. Ja iii osobiście zdecydowanie j estem za rozdzielaniem szczepien stary euvax zastąpić energerix a dtp zastąpić infarix Dtpa lub tripacel . Moje dziecko miało już KILKA KLUC W ODSTĘPACH CZAsu i nie płakalo ani razu
        • moniaak27 Re: Szczepionki skojarzone 04.11.13, 23:38
          A odpowiadajac na pytanie dziecko mojej przyjaciółki miało NOP padaczka 5 minut po podaniu szczepionki opóźnienia w rozwoju fiz i psychicznym dużo by wymieniac dziecko 2 letnie na etapie 4 miesięcznego dziecka. Fakt ze był on wrześniakiem napewno miał też duże znaczenie
      • amelia00 Re: Szczepionki skojarzone 12.11.13, 08:16
        troche mniej siedz w internecie, mniej stresu zwiazanego z tym, co tam wyczytasz. Albo jak juz siedzisz, to nie koncz na przeczytaniu jednego watku.
    • murwa.kac Re: Szczepionki skojarzone 05.11.13, 05:59
      nie znam zadnego dziecka takiego.
      • 12coma3 Re: Szczepionki skojarzone 05.11.13, 12:13
        Już drugie swoje dziecko szczepie skojarzonymi i nigdy nic sie nie dzialo. Jesli cos sie stanie po skojarzonej go nie znaczy ze nie stalo by sie to po zwyklej oddzielnej gwarancji nigdy nie ma...po prostu mamy sie czasem nakrecaja..wiadomo zwolennicy i przeciwnicy beda zawsze. Dzieci roznie reaguja na rozne szczepionki bez znaczenia moim zdaniem czy sa takie czy inne. Mysle ze gdyby byly grozne te skojarzone to by ich nie bylo po prostu.
        Ja szczepilam skojarzona nie zeby zaoszczedzic bolu po prostu uwazamm ze sa lepsze. Co czlowiek to inna opinia.
        Nie znam dzieci ktorym by cokolwiek bylo po jakiejkolwiek szczepionce.
        • miki2232 Re: Szczepionki skojarzone 05.11.13, 13:08
          Ja za tydzień mam 3szczepienie skojarzoną i po tych dwóch było wszystko w porządku córka po pierwszej była senna a po 2zachowywała się jak zawsze. Nie miała gorączki ani żadnych obrzęków na ramieniu. Tak więc jestem za. Ale ile mam tyle opini. To zależy od ciebie.
        • skrytapiromanka Re: Szczepionki skojarzone 10.11.13, 23:42
          podpisuję się pod każdym Twoim słowem.

ja już nawet nie czytam NIC na temat reakcji poszczepiennych, bo chyba bym umarła ze strachu. w końcu chodzę z dzieckiem do lekarza, nie do weterynarza, i ufam, że nie wciska mi czegoś, co może zaszkodzić mojemu dziecku. a umówmy się - zabić to i aspiryna może.

szczepiłam 6w1, tego samego dnia również na rota i pneumokoki. synkowi nie było nic, no, może spał tego dnia trochę więcej niż zwykle, ale bardzo spokojnie i obudził się niezwykle radosny. myślę, że ta wzmożona senność mogła być nawet zwykłą reakcją na dzień pełen wrażeń - najpierw rozbieranie do ważenia/mierzenia, ubieranie, potem znów rozbieranie/ubieranie u lekarza, i kolejny raz to samo w końcu do szczepienia.

a już autyzm poszczepienny wywołuje we mnie po prostu odruch wymiotny.
    • nuage8 Re: Szczepionki skojarzone 05.11.13, 13:40
      szczepiliśmy Pentaximem i nic się nie działo.

osobiście wybrałam 5w1 nie z powodu liczby wkłuć ale ze wzgl na krztusiec.
      • moniaak27 Re: Szczepionki skojarzone 05.11.13, 21:33
        Krztusiec aceularny można kupić w potrójnej infarix dtpa bądź tripacel alternatywa dla rodziców którzy szczepia osobno
    • grajfrutt Re: Szczepionki skojarzone 10.11.13, 18:25
      Ja szczepiłam normalnie, państwowo w przychodni, drugie też tak szczepić będę, nie stać mnie na dopłacanie do skojarzonych, wolę zapłacić za szczepienie które nie jest obowiązkowe. A syn po pierwszym ukłuciu i tak płakał, i było mu rybka czy kłują go jeszcze raz czy nie. Na którymś potrójnym szczepieniu za to nie płakał w ogóle. Koleżanka dwójkę dzieci szczepiła skojarzonymi, obydwoje zdrowe i powikłań żadnych.
    • anetchen2306 Re: Szczepionki skojarzone 12.11.13, 07:35
      No popatrz, a tutaj gdzie mieszkam od lat nastu ni e ma innych szczepionek: sa tylko i wylacznie skojarzone, wszystkie refundowane. Zaden lekarz pediatra nie wyrazi zgody na zaszczepienie dziecka szczepionka nieskojarzona (te sa uzywane tylko i wylacznie w szczepieniu doroslych), bo te nie sa rekomendowane przez tutejsze Twoarzystwo Pediatryczne, a tym samym lekarz nie przyjmnie na siebie odpowiedzialnosci za zaszczepienie wbrew zaleceniom.
      Moja mlodsza corka szczepiona od samego poczatku tylko i wylacznie skojarzonymi: zero jakichkolwiek negatywnych reakcji. Starszy syn doszczepiany skojarzonymi (doszczepiany w wieku 8 lat) i tak samo zadnych niepozadanych odczynow. Syn w dziecinstwie (spedzonym glownie w Polsce) byl szczepiony nieskojarzonymi (bo inszych owczas nie bylo) i znosil szczepienia o wiele gorzej, niz jego mlodsza siostra.
      I przede wszystkim: w szczepieniach skojarzonych wcale nie chodzi o liczbe wkluc ...
      Nie znam osobiscie ani jednego przypadku NOP po szczepieniu skojarzonym. A szczepione skojarzonymi byly wszystkie obecnie znane mi dzieci w miejscu, w ktorym mieszkam (wcale nie nie UK lub na drugim koncu swiata). Wszystkie maja po kilka- lub kilkanascie lat (no chyba po 15 latach to juz skutki NOPa powinny byc widoczne) i maja sie dobrze: nie maja AZS, alergii, nie wykazuja cech autystycznych ...
      Ja bym sie bala (z informacji podawanych na stronach Instytutu Pasteura i Kocha, wejdz na ich strone i porownaj, ile jest powiklan po szczepieniu ksztuscem pelnokomorkowym, a jaki odsetek powiklan daje szczepienie "nowa", skojarzona szczepionka) podac wlasnie szczepionke nieskojarzona (niestety ale polski NFZ nie ma na nie funduszy, kupuje to, co jest tanie, a tansze sa wlasnie nieskojarzone).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka