Dodaj do ulubionych

Gorączka - 40 stopni

06.02.14, 18:58
córka w nocy miała gorączke, 40 stopni. Dostała paracetamol i przeszło. Rano znowu miała 40 stopni, znowu paracetamol w czopku i znowu minęła. ok 16 goraczka wynosiła 39 stopni, kolejny czopek i poki co spokój. Zachowanie dziecka (poza momentami najwyższej temperatury) jest zupełnie normalne. Zadnych innych objawów nie ma. Do lekarza bałam się pojśc, tylko czy słusznie?
Podejrzewam albo zęby (nie da zobaczyc), albo 3 dniówke.

Kiedy wysypka wychodzi w 3 dniowce? Na 3 dzień czy po 3 dniach? Sądzicie że słusznie postąpiłam, że do lekarza nie poszłam? Może jutro powinnam sie udać? Jestem w rozterce. Z jednej strony boje się innych chorób, z drugiej nie wiem czy cos nie dolega mojemu dziecku sad
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Gorączka - 40 stopni 06.02.14, 19:16
      Nie podejrzewaj trzydniówki, tylko pędź rano do laboratorium z dobrze pobraną próbką moczu.
      • kopiko-lol Re: Gorączka - 40 stopni 06.02.14, 20:08
        jutro pojde. mam zrobic badanie ogolne moczu, czy cos jeszcze?
        • klubgogo Re: Gorączka - 40 stopni 06.02.14, 20:50
          Ogólne wystarczy, ale dobrze pobierz próbkę (umywszy wcześniej dziecko dokładnie, wytarte ręcznikiem papierowym, mocz pobrany do sterylnego pojemnika ze środkowego strumienia, najlepiej porannego).
    • agncwy Re: Gorączka - 40 stopni 06.02.14, 19:38
      Nie tak dawno syn przechodził trzydniówke,również temp. prawie 40 stopni. Wysypało go na czwarty dzień i jeszcze przez dwa dni utrzymywał się stan podgorączkowy. Poszłam wtedy do lekarza aby się upewnić.
    • awidyna Re: Gorączka - 40 stopni 06.02.14, 19:49
      U nas przy tych samych objawach była właśnie 3-dniówka. Wysypka wyszła w czwarty dzień i wówczas gorączka minęła. Przy zębach chyba nie ma tak wysokiej gorączki
    • ashraf Re: Gorączka - 40 stopni 06.02.14, 20:06
      Ja bym pewnie poszła do lekarza, ale u nas jest zalecenie, żeby przy gorączce powyżej 39 stopni zawsze udać się do pediatry lub na izbę przyjęć.
    • kopiko-lol Re: Gorączka - 40 stopni 06.02.14, 20:30
      a jeszcze 2 pytania:
      - gdzie meirzycie temperature? Na czole czy na skroniach?
      - Jak dziecko ma goraczke to przykrywacie je do spania tym co zawsze?
      • ashraf Re: Gorączka - 40 stopni 06.02.14, 20:45
        Mierzę w odbycie. Do spania kładę w śpiworku jak zawsze, ale przed kolacją (ok. 15 min. przed snem) podaję czopek przeciwgorączkowy - o ile faktycznie dziecko ma gorączkę, a nie stan podgorączkowy.
      • agncwy Re: Gorączka - 40 stopni 06.02.14, 20:46
        Pod pachą. A przykrywałam tym co zawsze,kocykiem.
      • frijka Re: Gorączka - 40 stopni 06.02.14, 20:59
        Jak taka wysoka gorączka się długo utrzymuje rób okłady na czoło bo zawsze istnieje możliwość wystąpienia drgawek. Jak synek miał rotawirusa i podobną gorączkę pielęgniarka kazała zmoczyć całą pieluchę tetrową, odcisnąć i na czoło plus czopek. Był cały mokry, ale dzięki temu temp. spadała.
    • piksi9 Re: Gorączka - 40 stopni 06.02.14, 20:45
      Ja bym nie czekała, tylko od razu pojechała na izbę przyjęć. Dla takiego maluszka to bardzo wysoka temperatura, a u takich dzieci stan zdrowia bardzo szybko potrafi się zmienić. Lepiej żeby obejrzał ją lekarz.
    • mamatin Re: Gorączka - 40 stopni 07.02.14, 01:48
      matki, ktore trzymaja 2 dni niemowlaka z goraczka 40 stopni, liczac na to, ze to trzydniowka albo zeby sa tylko na forach internetowych.
      A skad wiesz, ze to nie zapalenie pluc?
    • jomi81 Re: Gorączka - 40 stopni 07.02.14, 03:37
      Jeśli nie chesz jechać do przychodni to weź wizytę domową, trochę pewnie zapłacisz, ale będziesz mieć pewność, że osłabiony maluch nic nie złapie.
      U nas póki co najwyższa gorączka to było 38,5, był lekarz w domu i orzekł zęby.
      Moja siostra na zęby miewała gorączkę i 40 stopni, ale przy takiej gorączce miała tez bezobjawowe zapalenie płuc, także nie ryzykuj i pokaż dziecko lekarzowi.
    • murwa.kac Re: Gorączka - 40 stopni 07.02.14, 05:50
      mialam jednorazowa akcje temperatura w nocy 40 st.
      ale ladnie sie zbila, pozniej powtore nie bylo.

przy powtorach jak u Ciebie - poszlabym do lekarza.
      w sensie wizyte domowa sobie zamowila, zeby nie ciagac dziecia po przychodniach..
      badanie moczu zrob.

moze byc trzydniowka, u nas bylo ponad 39 lekką reka podczas niej.
      wywypke mial, ale nie pamietam teraz kiedy dokladnie wylazla. tach do 3 dni chyba.

wysokie temperatury (powiedzmy powyzej 38) mierze w odbycie rtęciowym.
      • alutka314 Re: Gorączka - 40 stopni 07.02.14, 12:25
        Moja jak miała 39,6 st. (a do tego była strasznie jęcząca i padnięta) a akurat była sobota wieczór i przychodnia zamknięta, to zadzwoniłam do lekarza na oddział dziecięcy z pytaniem co mam robić. To kazał mi pakować dziecko do auta i przyjechać do nich. coś tam jej podali i jak temp spadła wróciłyśmy do domu. A na drugi dzień mocz robiłam

a i mówili żeby temp mierzyć pod pachą
    • kopiko-lol Re: Gorączka - 40 stopni 07.02.14, 12:50

dzięki dziewczyny za odpowiedzi. W nocy temperatury już nie było. Rano poszlam i tak do lekarza. Gorączka prawdopodobnie byla spowodowana ząbkowaniem. Badanie moczu i tak zrobie jutro. U nas na szczęście po podaniu czopka temp. szybko spadala.
      • jomi81 Re: Gorączka - 40 stopni 07.02.14, 14:15
        Dobrze, że już lepiej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka