Dodaj do ulubionych

gęsty katar w gardle

05.03.14, 17:54
Witam ostatnio mój syn złapał przeziębienie teraz jest już praktycznie zdrowy tylko został mu gęsty katar spływający po gardle. Lekarka poradziła mi żebym kupiła mu na to jakiś syrop na rozrzedzenie typu mucosolvan lub flegamina i przejdzie. Pierwszy raz stykam się z tym żeby lekarz zalecał taki lek na katar. Nie wiem czy mu dawać ten syrop (oczywiście dzisiaj już za pózno) nie chcę żeby się męczył ale z drugiej strony czy po takim syropie nie pojawi się kaszel?
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: gęsty katar w gardle 05.03.14, 19:32
      To może lepiej rozrzedzić już w nosie? Znaczy mucofluid na przykład?
      • basialublin234 Re: gęsty katar w gardle 05.03.14, 20:51
        To chyba będę musiała znalezć nowego lekarza bo obecna pani pediatra recepty niestety nie dała. Nie wiem co z tym mucosolvanem. Gdyby jeszcze w kroplach do inhalacji to rozumiem ale w syropie? Czy nie działa wtedy na oskrzela? Nie chce zeby mi się zakaszlał
        • solaris31 Re: gęsty katar w gardle 06.03.14, 09:13
          leki mukolityczne mają za zadanie rozrzedzenie wydzieliny, a nie działanie na oskrzela. mucosolvan oskrzeli nie leczy, ale powoduje, że wydzielina, która w nich jest rozrzedza się i jest łatwiej ewakuowana z dróg oddechowych.

ja podaję dzieciom jak mają bardzo gęsty i nieznośny katar leki typu mucosolvan czy ACC, katar jest rzadszy, łatwiej oczyszczać nos. oczywiscie na polecenie lekarza.
    • ayfi Re: gęsty katar w gardle 12.03.14, 09:02
      ja mojej w takiej sytuacji podaję sinupret - zawsze działa
      fajnie działają też inhalacje z soli zabłockiej
      albo do picia sól emska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka