balonik22 19.08.04, 16:51 dziekuje pozdrawiam pa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skarolina Re: ile kosztuje bebilon pepti? na recepte? 19.08.04, 17:08 Ok. 12,50 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
balonik22 Re: ile kosztuje bebilon pepti? na recepte? 19.08.04, 17:10 w koncu jakies perspektywy) dsziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
dorotabajerlein Bebilon pepti na receptę. 19.08.04, 19:45 12,50 PLN, ale pediatra musi napisać na recepcie tajemniczą literkę P. Czyli choroby przewlekłe, to wtedy kupisz 50% taniej, jeśli nie napisze P, to kupisz normalnie nawet bez recepty za 25 PLN. Doświadczyłam na własnej skórze. Także zwróć na to uwagę. Zresztą na każdej recepcie lepiej prosić o napisanie P, bo wtedy każdy lek jest za 50%. Pozdrawiam. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: Bebilon pepti na receptę. 19.08.04, 22:27 > Zresztą na każdej recepcie lepiej prosić o napisanie P, bo wtedy każdy lek jest > > za 50%. Rany aż mnie skręca jak to czytam, przecież jak ona sobie napisze P na każdej recepcie to i ja i ty zapłacimy za te 50%. To nie "rząd" dopłaca te brakujące 50% (czy 100% dla fałszywych kombatantów) tylko MY podatnicy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dorotabajerlein Re: Bebilon pepti na receptę. 03.09.04, 19:32 Tą literkę P musi napisać lekarz, to dla mnie oczywiste i nikogo nie namawiam do oszukiwania. Sama jestem wściekła gdy słyszę o kombinatorach, ale "moja" Pani w aptece poinformowała mnie, że akurat to mleko mogłaby sprzedać mi taniej o 50% jeśli lekarz napisałby P na recepcie. Chyba ktoś tu mnie źle zrozumiał. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nana30 małe sprostowanko 20.08.04, 23:43 Jesli lekarz zaznaczy na recepcie "tajemniecząliterkę "p"" to nie znaczy że za każdy lek zapłacimy 50%. Literka "P" oznacza "choroby przewlekłe", a za takie MZiOS uważa tylko niektóre z wielu istniejących chorób. I niekoniecznie są to choroby skórne(alergiczne), również wiele innych(np cukrzyca) i częśc z nich jest z odpłatnością 30%, lub ryczałtową, lub tzw bezpłatna do wyskości limitu (te szczegoły również ustanawia Ministerstwo Zdrowia które z jaką zniżką). Mniejsza o szczególy. Chciałam tylko zauważyć, że nie zawsze można na recepcie zaznaczyć "P", tzn zaznaczyć można, ale apteka uznaje "P"tylko na te leki, ktore jak pisałam wykorzystuje się w leczeniu w choroby przewlekłej(wg odpowiedniego przepisu). Więc nie ma się co przejmować, że podatnicy do nich dopłacają(tzn nadużycia pewnie są, ale to nie znaczy, że np leki na grypę będą uznawane za leki na "P"). Pozdrawiam Anna Żak Odpowiedz Link Zgłoś