Dodaj do ulubionych

ile kosztuje bebilon pepti? na recepte?

19.08.04, 16:51
dziekuje pozdrawiam pa
Obserwuj wątek
    • skarolina Re: ile kosztuje bebilon pepti? na recepte? 19.08.04, 17:08
      Ok. 12,50 zł.
      • balonik22 Re: ile kosztuje bebilon pepti? na recepte? 19.08.04, 17:10
        smile w koncu jakies perspektywysmile) dsziekuje
        • dorotabajerlein Bebilon pepti na receptę. 19.08.04, 19:45
          12,50 PLN, ale pediatra musi napisać na recepcie tajemniczą literkę P. Czyli
          choroby przewlekłe, to wtedy kupisz 50% taniej, jeśli nie napisze P, to kupisz
          normalnie nawet bez recepty za 25 PLN. Doświadczyłam na własnej skórze. Także
          zwróć na to uwagę.
          Zresztą na każdej recepcie lepiej prosić o napisanie P, bo wtedy każdy lek jest
          za 50%.
          Pozdrawiam.
          Dorota
          • antonina_74 Re: Bebilon pepti na receptę. 19.08.04, 22:27

> Zresztą na każdej recepcie lepiej prosić o napisanie P, bo wtedy każdy lek
            jest
            >
            > za 50%.

Rany aż mnie skręca jak to czytam, przecież jak ona sobie napisze P na każdej
            recepcie to i ja i ty zapłacimy za te 50%. To nie "rząd" dopłaca te brakujące
            50% (czy 100% dla fałszywych kombatantów) tylko MY podatnicy!!!
            • dorotabajerlein Re: Bebilon pepti na receptę. 03.09.04, 19:32
              Tą literkę P musi napisać lekarz, to dla mnie oczywiste i nikogo nie namawiam
              do oszukiwania. Sama jestem wściekła gdy słyszę o kombinatorach, ale "moja"
              Pani w aptece poinformowała mnie, że akurat to mleko mogłaby sprzedać mi taniej
              o 50% jeśli lekarz napisałby P na recepcie.
              Chyba ktoś tu mnie źle zrozumiał.
              Pozdrawiam
    • nana30 małe sprostowanko 20.08.04, 23:43
      Jesli lekarz zaznaczy na recepcie "tajemniecząliterkę "p"" to nie znaczy że za
      każdy lek zapłacimy 50%. Literka "P" oznacza "choroby przewlekłe", a za takie
      MZiOS uważa tylko niektóre z wielu istniejących chorób. I niekoniecznie są to
      choroby skórne(alergiczne), również wiele innych(np cukrzyca) i częśc z nich
      jest z odpłatnością 30%, lub ryczałtową, lub tzw bezpłatna do wyskości limitu
      (te szczegoły również ustanawia Ministerstwo Zdrowia które z jaką zniżką).
      Mniejsza o szczególy. Chciałam tylko zauważyć, że nie zawsze można na recepcie
      zaznaczyć "P", tzn zaznaczyć można, ale apteka uznaje "P"tylko na te leki,
      ktore jak pisałam wykorzystuje się w leczeniu w choroby przewlekłej(wg
      odpowiedniego przepisu). Więc nie ma się co przejmować, że podatnicy do nich
      dopłacają(tzn nadużycia pewnie są, ale to nie znaczy, że np leki na grypę będą
      uznawane za leki na "P").
      Pozdrawiam
      Anna Żak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka