Dodaj do ulubionych

bakteria e. coli w moczu

13.06.14, 13:41
Dzisiaj odebrałam wyniki posiewu moczu oraz badanie ogólne mojego 8 miesięcznego synka i wyszła
obecność bakterii e coli 10^5 (badanie ogólne wyszło ok), pediatra przepisała zinnat dwa razy dziennie
po 3 ml przez 7 dni, czy ta bakteria u takiego niemowlaczka jest
bardzo niebezpieczna i czy taka forma leczenia w tym przypadku jest dobra? Syn nie gorączkuje, apetyt ma, jest trochę marudny ale dopiero co wyszły nam zęby. Mocz był pobierany do woreczka, może źle go pobrałam i próbka była zanieczyszczona? Sama nie wiem czy dawać mu ten antybiotyk czy niesad jak brał na zapalenie oskrzeli Augmentin to wylądowaliśmy na 3 dni w szpitalu bo dostał wodnistej biegunki i wymiotówsad
będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: bakteria e. coli w moczu 13.06.14, 14:28
      Nie jestem lekarzem ale mam trochę doświadczeń z badaniami moczu u dzieci (syn miał wadę układu moczowego).
      Nie pobiera się sików do woreczka. Zwłaszcza na posiew, bo cuda wianki wychodzą.
      Jak ogólne ok, to może to bakterie spod napletka?
      ja swoim dzieciakom pobierałam tak:
      najpierw mycie mydłem, wytarcie ręcznikiem papierowym i czatowanie z jałowym kubeczkiem na siki (oj upierdliwe to jest wiem). Jak dzieciak zaczyna sikać to łapiesz po chwili (środkowy strumień, nie pierwsze krople).
      Siki od razu zawoziłam do labu (w szpitalach są całodobowe laboratoria, zdarzało mi się wieźć o 19 i rano był wynik).
    • semi-dolce Re: bakteria e. coli w moczu 13.06.14, 14:54
      Przed podaniem antybiotyku powtórzyłabym badanie, zachowując odpowiednie procedury pobierania moczu. Escherichia coli to bakteria kałowa, jest fizjologiczna w jelicie grubym, a zanieczyszczenie próbki moczu pobieranego w warunkach domowych jest bardzo prawdopodobne. Chyba że na wyniku jest napisane, że jest to escherichia coli hemolityczna, to wtedy leczenie tak czy siak.
    • mamaantka13 Re: bakteria e. coli w moczu 13.06.14, 15:43
      pobrałabym ponownie moc prosto do kubeczka. mój syn w wieku 6 mcy miał ecoli. Wylądowaliśmy w szpitalu, bo skierował nas tam pediatra, ponieważ stwierdził, że lepiej zaopiekują się nim w szpitalu. i tak na dzień dobry cewnikiem mocz pobrali i antybiotyk dożylnie 3 razy dziennie. mały nie gorączkował, ani innych objawów nie miał - oprócz ogólnego złego samopoczucia, płacz i marudzenie. po drugim dniu antyb. lepiej, przed wypisem na trzeci dzień mieli zrobić usg. Potem leczenie domowe zinnatem. po 7 dniach śladu bakteri nie było. Ale niestety usg wykazało powiększony moczowód i prawdopodobnie może mieć refluks moczowy i stąd bakteria. Chłopcy narażeni są bardziej na refluks.
      Zatem, ku przestrodze - zrób nowy posiew jak najszybciej, bo nieleczone ecoli będzie męczące dla syna. Daj zinnat, a po kuracji znowu posiew. Dodatkowo zrobiłabym to cholerne usg, bo pierwszym objawem refluksu wrodzonego u chłopców jest właśnie ecoli w okresie niemowlęcym. mamy termin do nefrologa prywatnie czeka się 1,5m-ca (250zł - pomorskie), a publicznie do 4mcy. masakra.
    • klubgogo Re: bakteria e. coli w moczu 13.06.14, 18:45
      Musisz powtórzyć badanie i to bardzo szybko, i nie do woreczka, a do sterylnego pojemnika, po wcześniejszym umyciu dziecka, wytarciu papierowym ręcznikiem, przemycia świeżym rivanolem i pobraniu ze środkowego strumienia. Nie wmawiaj sobie, że pobranie do pojemnika jest trudne. Jest normalne i przede wszystkim konieczne.
    • 3luna3 Re: bakteria e. coli w moczu 13.06.14, 21:06
      W zanieczyszczonej próbce miałabyś najpewniej florę mieszaną. U chłopca znacznie łatwiej złapać "siuśki" w lociewink powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka