Dodaj do ulubionych

6 latek sika w nocy w piżamkę

08.09.04, 08:46
Witam,nie wiem czy to to forum ale może mi pomożecie choć trochę.Nie wiem co
się stało ale mój syn 6 letni zaczął sikać w nocy na śnie w piżamkęsad((Pytam
go czemu nie poszedł siusiu do łazienki to mówi że przecież spał i nie
wiedział że mu się chce siku.Problem zaczął się stosunkowo niedawno,nie wiem
wróciliśmy od babci(był tam 7 tygodni) no i poszedł do zerówki w przedszklu
ale tam chodzi chętnie,to jego grupa i jego koledzy,koleżanki.Owszem małe
dziecko też jest w domu ale Adaś ma już 16 miesięcy więc nie jest to coś
nowego.Wczoraj podczas zabawy też się posiusiał,bo jak mówi nie zdążył.Nie
wiem czy to na tle psychologicznym czy zdrowotnym.POradźcie coś drogie emamy.

Pozdrawiam,Ewa
Obserwuj wątek
    • apia2 Re: 6 latek sika w nocy w piżamkę 08.09.04, 09:43
      Cześć,
      Mój syn ma 5 lat i jest coraz gorzej. Przed wakacjami zdarzyło mu sie posikać,
      ale teraz to już dramat. Mój synek sika w piżamkę bardzo często, idzie spać o
      21 a o 22 jest posikany i zimny. Czyli sika wkrótce po zaśnieciu. Nad razem
      wstaje i idzie się wysikać. Problem jest więc głównie, kiedy dopiero zasypia.
      Nie potrafi się wybudzić. Czy mam iść z nim do lekarza? Jakiego? Jak się to
      leczy? proszę o pomoc.
      Ania
    • zgagusia Re: 6 latek sika w nocy w piżamkę 08.09.04, 11:27
      Ewa, poniewaz to sie zaczelo niedawno to musisz wykluczyc przyczyny zdrowotne -
      idz z dzieckiem do lekarza, musi Wam dac skierowanie na badania (co najmniej
      badania moczu, moze tez usg?). Jesli badania wyklucza tlo zdrowotne to wtedy
      trzeba sie zastanowic nad przyczyna emocjonalna - moze z pomoca psychologa?
      pozdrawiam cieplutko

Aga
      • kopytko1 Re: 6 latek sika w nocy w piżamkę 08.09.04, 12:40
        Dzięki dziewczyny,już mam skierowanie na badanie moczu,wszystkiego się jutro
        dowiem.Być może że to bakterie.
        Pozdrawiam,Ewa
        • apia2 Re: 6 latek sika w nocy w piżamkę 09.09.04, 09:13
          Zrobie badanie moczu i sprawdzę czy wszystko w porządku. Prosze o pomoc czy
          powinnam iść z małym do nefrologa czy psychologa? Ja się leczy takie rzeczy?
          Moim zdaniem w tym wieku dziecku sporadycznie może się zdarzyć, żeby się
          posikał w nocy , a mój syn sika ostatnio co noc! Jaka może być przyczyna? Czy
          ktoś miał takie problemy?
          Ania
          • kopytko1 Re: 6 latek sika w nocy w piżamkę 09.09.04, 10:48
            Witam,to możę być bakteria albo coś na tle emocjonalnym.Musisz obserwować
            synka,czy może zaszły jakieś zmiany,czy ktoś lub coś nowego się wydarzyło i
            poajawiło w jego życiu,czy może ktoś mu dokucza albo boi się czegoś.Sama nie
            wiem co mojemu jest,dziś oddałam mocz do analizy i się okaże.Na razie lakarka
            powiedziała żeby ograniczyć płyny wieczorem(a pił dużo nawet 2 szkl wody przed
            snem ale nigdy nie sikał w piżamkę do tej pory) no i idzie siusiu nawet 2
            razy,przed kąþaniem i powiedzmy za ok 1h,zanim zaśnie.
            Mam nadzieję że są mamy z podobnym problemem i nam pomogą.
            Ewa
    • osmag Re: 6 latek sika w nocy w piżamkę 10.09.04, 17:57
      Ja miałam problem z moczącym się w nocy synkiem ,ale to było moczenie pierwotne
      u was może być wtórne.Ja zrobiłam najpierw wszystkie ogólne badania moczu z
      ciężarem właściwym rano i wieczorem, potem USG nerek i pęcherz, cystografię dla
      wykluczenia wad anatomicznych układu moczowego oraz poszłam do psychologa. Na
      końcu z wynikami do urologa. Nam pomogła półroczna kuracja i od tamtej pory (
      mił 6 lat) święty spokój. Dzisiaj ma 13 lat.
    • monika29 Re: 6 latek sika w nocy w piżamkę 14.09.04, 13:07
      Mojej 6-letniej córce tez się to zdarza, zwykle gdy nastaje jesień. Ja myślę że
      jest to jakies podziębienie, w nocy jest chłodniej, Julka sie rozkopuje i
      pewnie troszke zmarznie. W tym roku zdarzyło sie to raz (parę dni temu), jest
      teraz trochę przeziębiona (katar, troszke kaszel). W zeszłym roku zdarzało jej
      sie to kilka nocy pod rząd. Wiem że u dziewczynek takie podziębienie pęcherza
      sie często zdarza (jeżeli trwa to parę dni podaję jej 0.5 tabl. furaginu), być
      może chłopcy maja podobny problem.
      pozdtrawiam
      Monika
      • gracja111 Re:do osmag 14.09.04, 21:06
        czesc to znowu ja przeczytalam ze twoja pociecha byla leczona napisz mi prosze
        na czym polega takie leczenie moze pamietasz moja cora jest po przepuklinie
        oponowej i tez sie moczy badanie ma rewelacyjne zadnych zakazen ale bedzie
        miala robiona cystografie ze wzgledu na wade wrodzona i nie wiem jak bedzie
        leczona a przynajmniej troche bym chciala wiedziec wiec jeszcze raz prosze
        napisz jak bylo leczone twoje dziecko
        z gory dziekuje i ozdrawiam gracja
    • kopytko1 Re: 6 latek sika w nocy w piżamkę 15.09.04, 09:13
      Witam i dziękuję za słowa otuchy,badania zrobiliśmy ,wyszły prawidłowe.Od tamtej
      pory nie przytrafiło się nam żeby zmoczył piżamkę.Na wszelki wypadek dostałam
      receptę na furagin(nie wykorzystałam) i ograniczyłam wieczorne picie.A pił sporo
      naprawdę.No i pilnujemy żeby zrobił siusiu przed spaniem raz jeszcze.Myślę że to
      raczej na tle emocjonalnym...
      Pozdrawiamy,Ewa i dzieciaki

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146
    • aniapd Re: 6 latek sika w nocy w piżamkę 15.09.04, 13:40
      Nie mam co prawda takich kłopotów z moim synkiem, (córeczka i tak ma na razie
      pampersa), ale mój siostrzeniec siusiał w majtki, ma teraz 6 lat. Na początku
      moja siostra pouczała, krzyczała, a w końcu poszła do lekarza i okazało się,
      że Tomek miał wadę anatomiczną układu moczowego.
      W lipcu przeszedł operację. Wada była poważna, mogła doprowadzić do uszkodzenia
      nerek. Dlaego nie lekceważcie, naciskajcie lekarzy o skierowania do
      specjalistów, a jak macie mozliwość idżcie prywatnie od razu do specjalisty.
      Pozdrawiam
      Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka