Dodaj do ulubionych

Jakanie u 3 latka

15.04.16, 21:02
Czy ktoras z mam miala u dziecka nieplynnosc mowy,jakanie?u nas trwa to juz od sierpnia a przerwami..ciagle fale i za kazdym razem Jak jest super mam Nadzieje,ze to juz koniec ..i wraca jak bumerang a ja odchodze juz od zmyslow.oczywoscie konsultowalam
To z 4 logopedami ale wszyscy ze to rozwojowa nieplynnosc mowy i maly jest za maly na terapie(wtedy 2,4l).od 2 tyg jest gorzej,synek juz sie zorientowal a ja strasznie sie martwie zeby to nie bylo typowe jakaniesad
We wtorek idziemy do logopedy(bylam tydz temu sama z filmikami)i zaczynamy terapie ale bardzo byl chciala poznac mamy i przeczytac ze udalo sie z tego wyjsc!jak dlugo taka terapia trwala..wiem,ze w ielu przypadkach to samo mija ale my nie mlzemy juz na to czekac tylko dzialac.wiem doskonale jak nalezy sie zachwowywac w stosunku do dziecka itd..ppszukuje tylko oponii pozytywnych ze mozna z tego wyjsc.
Dodam,ze nikt w rodzinie sie nie jakal,dziecko nie przezylo zadnej traumy tylko zaczal szybko mowic i trudnymi wyrazami,ma bardzo bogaty zasub slow..po kazdym kryzysie widze ,ze slownicwo znow wieksze.
Z gory dziekuje za i prosze napiszcie jak u was wygladaly takie wizyty i cwiczenia
Obserwuj wątek
    • farfaa Re: Jakanie u 3 latka 21.04.16, 14:08
      Nikt nic?sad
      • babyface83 Re: Jakanie u 3 latka 05.12.16, 11:58
        Witam serdecznie,
        czy niepłynność ustąpiła? u nas dokładnie to samo. Syn zaczął się zacinać w kwietniu 2l10mcy. Z różnym nasileniem a także przerwami nadal trwa. Też już odchodzę od zmysłow ;-(
    • boo-boo Re: Jakanie u 3 latka 11.12.16, 23:09
      U nas było- przy dwójce dzieci. Pojawiało się i znikało aż w ogóle sobie poszło i nie wróciło. Wynikało to z tego, że dziecko szybciej myślało niż mówiło, a dodatkowo moi w trzech językach mówią więc to jeszcze jąkanie potęgowało.
      • babyface83 Re: Jakanie u 3 latka 27.02.17, 11:57
        Dziękuję ze odpowiedź. Niestety u nas już nie ma okresów płynnej mowy, czasami jest prostu trochę lepiej. Neurologopeda uważa, że to rozwojowe ale ja już nie wiem.
    • babyface83 Re: Jakanie u 3 latka 27.02.17, 11:56
      Dziękuję za odpowiedź. Myślałam, że powiadomienia o nowych wiadomościach będą na mailu a tu nic. Jesteśmy pod opieką logopedy, która uważa, że to jest jąkanie fizjologiczne. Tylko ja już przestaję w to wierzyć kiedy w ogóle nie ma poprawy. Stąd też nie wiem co robić, bo dokąd jeszcze iść kiedy neurologopeda nie widzi problemu. A jeśli to na tle nerwowym to co mogę zrobić?
      • tw.poczta Re: Jakanie u 3 latka 10.09.18, 19:35
        Witam
        Czy udało się może Pani dziecku uporać z tą przypadłością ? nasza córka ma 3,5 roku i pół roku temu zaczeła się jąkać bardzo mocno się martwimy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka