Dodaj do ulubionych

szczepienia

17.10.16, 11:00
Dziewczyny, chodzę z 4 miesięczną córką do przychodni, na zmianę do 2 lekarzy pediatrów, w zależności od wolnych terminów. Zauważyłam, że jedna babka jest za szczepieniami przeciw rotawirusom, a druga przeciw. No i zaszczepiłam juz jedną dawką córeczkę na rotawirusa i tydzien temu chciałam zaszczepić drugą ale trafiłam na lekarkę, ktora chyba jest im niechętna. No i nie zaszczepila córeczki bo bardzo malo przybrala na wadze (w 3 tygodnie 200 gram). Teraz kaze mi co chwilę chodzić na wazenie, wysyła na badania (juz robilam krew i mocz, wyniki ok)i o szczepieniu kaze na razie zapomnieć. Córeczka ma 4 miesiące i wazy 5550. Co radzicie? Przenieść się do tej drugiej pediatry i juz konsekwentnie się jej trzymać? Bo ta obecna straszy i straszy. Corka do tej pory ladnie przybierala, jest na piersi.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: szczepienia 17.10.16, 23:21
      Jak szczepiłaś 1 dawkę, to szkoda byłoby nie doszczepić. Po 3m minimalny przyrost to 90g tygodniowo, więc oscylujecie w granicy dolnej normy. Jeśli używasz smoczka, to może mieć wpływ na przybieranie. Jeśli nie, to zwróć uwagę na ilość i długość karmień, być może da się tu coś poprawić.
      • koralik37 Re: szczepienia 18.10.16, 10:03
        Ruslanka, no sorki ale 200 gram w 3 tyg, przy założeniu 90 gr tygodniowo, to nijak nie jest dolna granica normy. Niemniej skupilabym sie na podciagnieciu wagi a potem bym szczepila. Pomyslu na podciagniecie nie mam niestety.
        • rulsanka Re: szczepienia 18.10.16, 10:10
          No tak, to przez ten katar mi się rzuciło na mózg smile A dopiero co przerabiałam z synem tabliczkę mnożenia wink
    • kosa.bar Re: szczepienia 18.10.16, 16:37
      Oczywiście że zaszczep drugą dawką, szczepienie przeciw rotawirusom musi być zakończone do 24 tygodnia więc nie ma na co czekać! Pediatra , która jest przeciwna szczepieniom działa na szkodę pacjentom i wbrew aktualnej wiedzy medycznej.
    • yaguarete Re: szczepienia 18.10.16, 16:54
      Jezeli dziecko zostalo juz zaszczepione pierwsza dawka, to jak najbardziej nalezy teraz zaszczepic druga. Idz do tej pierwszej lekarki, ktora szczepila dziecko, jezeli ta druga robi problemy.
      • buglady Re: szczepienia 18.10.16, 17:21
        tak zrobię, pojde do tej pierwszej choć stresuje się, że jak zapyta dlaczego tamta jej nie zaszczepiła to bedzie sie bała szczepić bo one przeciez razem pracują. No i mam nadzieje, ze maly przyrost wagi nie jest przeciwskazaniem i nic nie bedzie córeczce po tym szczepieniu...
        • mama_mil Re: szczepienia 18.10.16, 17:44
          Dziwne masz podejście. Boisz się że druga pediatra nie będzie chciała zaszczepić? To ufasz tej lekarce czy nie? Skoro lekarz Ci mówi, że skoro dziecko mało przybiera to się nie szczepi, to idź do innego pediatry skoro masz inne zdanie, ale skoro drugi pediatra powie Ci nie szczepić teraz, a ty będziesz nadal chciała szczepić to chyba Tobie nie chodzi o dobro dziecka. Ufaj lekarzom a nie forum....
          • buglady Re: szczepienia 18.10.16, 18:35
            Chyba mnie nie zrozumiałaś - wiadomo ze jak drugi lekarz powie ze nie szczepić to nie będę szczepić. Szczerze mówiąc to nie wiem komu ufać, to moje pierwsze dziecko, nie wiem który lekarz ma racje.
            • kosa.bar Re: szczepienia 18.10.16, 22:06
              Absolutnie niski przyrost wagi nie jest przeciwwskazaniem do szczepień, to bzdura! Tak z ciekawości, w jakim wieku jest ta pediatra? Czyżby zapomniała się dokształcać?
              • zonda-m Re: szczepienia 19.10.16, 10:05
                Sam niski przyrost to nie przeciwwskazania, ale już przyczyna niskich przyrostow być może jest przeciwwskazania i może lekarz chce się lepiej tematowi przyjrzeć
                • buglady Re: szczepienia 19.10.16, 17:37
                  Babka ma ok. 60 lat. Ja sama nie wiem co o tym sądzić, wyniki krwi i moczu w porządku. Umowilam się do tej pierwszej lekarki i zobaczymy co ona powie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka