Dodaj do ulubionych

bóle wzrostowe

01.10.04, 10:09
drogie mamy, założyłam ten wątek w związku z postem skórcze nóg u dzieci.
bo może to chodzi o to samo.
mój pięciolatek czasami budzi się w nocy płacząc, że bardzo bolą go nogi.
zdarza się to naprawdę rzadko, raz w miesiącu, nawet rzadziej, ale ja jestem
za każdym razem przerażona, bo tak naprawdę nie wiem, o co chodzi.
synek twierdzi, że boli go naprawdę mocno - masuję mu wtedy nóżki, podaję
apap, po ok. 15 minutach przechodzi, mały idzie spać dalej.
co to może być?
koleżanka wspomniała mi o bólach wzrostowych - ona takie miała, jak była
dzieckiem. ja - pierwsze słyszę. czy ktoś się już z tym spotkał? rozmawiał na
ten temat z pediatrą?
będę wdzięczna za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • mamaanieli Re: bóle wzrostowe 01.10.04, 10:19
      nic się nie bój. to jest bardzo uciążliwe i bardzo nieszkodliwe, moja siostra
      (dużo ode mnie młodsza) strasznie to przechodziła: płacze nocne, wycia, lekarze
      wszelkich maści i specjalności, w końcu trafne rozpoznanie... rada: w
      sytuacjach podbramkowych trochę panadolu, nacieranie maścią rozgrzewającą
      chwilowo może pomóc. I duuuzo cierpliwości. moja córeczka pewnie też to będzie
      mieć bo jest bardzo do cioci podobna. we wszystkim. pozdrawiam. A! to coś
      przeszło jej dość późno.pa
    • alpepe już pisałam w tamtym wątku, ale jeszcze raz 01.10.04, 10:29
      jeśli Twoje dziecko jest ruchliwe, to na bank bóle wzrostowe. Ja miałam to jako
      dziecko, najgorsze były noce. Nikt nie wiedział, co to, reumatyzm
      wykluczono.Dopiero ordynatorka szpitala dizecięcego powiedziała. Bolało
      strasznie, mnie mama leczyła polopiryną, ale teraz, jak widzę na ulotce, nie
      zaleca się jej małym dzieciom. więc tylko leki p.bólowe i maście rozgrzewające,
      no, i nie tak wiele ruchu, jeśli sie da.
      • carlafehr Re: już pisałam w tamtym wątku, ale jeszcze raz 01.10.04, 11:04
        Cześć,
        bóle wzostowe nie maja nic wspólnego z ruchliwością dzieci. Są to bóle kości
        spowodowane szybkim rosnięciem dziecka i pewnymi niedoborami składników
        budulcowych kości. Nasz pediatra zalecił mojemu synkowi branie Ossopanu - to
        preparat zawierajacy składniki budulcowe kości. pomaga i nie muszę dawać
        dziecku środków przeciwbólowych. Bóle wzrostowe wystepują najczęściej w nocy,
        bo wtedy właśnie dziecko w najszybszym tempie rosnie.
        Co do ruchliwości - nie wiem jak to z dziećmi, ale z dorosły,i jest dokładnie
        odwrotnie niż pisze Alpepe, tzn. większa dawka ruchu powoduje lepsze odżywienie
        kości, wg tej teorii ruchliwe dzieci własnie raczej nie powinny cierpieć na
        bóle wzrostowe.
        Zwróć uwagę na to, czy bóle są w obu nóżkach, czy tylko w jednej zawsze tej
        samej - wtedy nalęzy jak najszybciej do lekarza.
        Pozdrawiam
        MonikaS
        • alpepe Re: już pisałam w tamtym wątku, ale jeszcze raz 01.10.04, 11:08
          otóż diagnoza w moim wypadku była postawiona, po wykluczeniu innych możliwości,
          po pytaniu, czy jestem ruchliwym dzieckiem. Tak się też składa, że moja znajoma
          ma córkę również b. ruchliwą, która na owe bóle również cierpi. Czyli wg
          lekarzy jest dokladnie tak, jak napisałam. "Żywe srebro" częściej cierpi na
          bóle wzrostowe niż dziecko spokojne. A teorie są oczywiście różne, tylko, zę
          wszystkie weryfikuje życie. Pozdrawiam
    • kachwi1 Re: bóle wzrostowe 01.10.04, 12:57
      dziękuję wam bardzo. nóżki bolą obydwie, bez powodu, tylko w nocy, przechodzi
      po masowaniu i ewentualnym środku przeciwbólowym - więc to są chyba te bóle
      wzrostowe.
      ciekawe, kiedy przejdzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka