Dodaj do ulubionych

Pękający naskórek na palcach

03.10.04, 22:24
Dziewczyny poradźcie. Mojemu synowi (16 mies.) od niedawna zaczęła schodzić
skóra na kciukach i palcach u stóp. Nie jest to grzybica ani żadna inna
choroba (tak ocenił nasz pediatra), ale nie wygląda ciekawie, fachowa nazwa
brzmi: maceracja naskórka. Czy któraś z was się z tym spotkała, jeśli tak, to
czym smarować żeby przeszło? A może samo przejdzie? Z góry dziękuję za
wszystkie rady!!! Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • marill1 Re: Pękający naskórek na palcach 04.10.04, 09:36
      W przypadku mojego dziecka wystąpiło to 2 razy z powodu alergii. Lekarz nie
      kazał nic z tym robić, choć momentami było to dla córki bolesne. Samo przeszło.
      Często dzieje się tak z powodu bawienia się w piaskownicy. Grzyby...Pozdrawiam.
      • katarzyna11 Re: Pękający naskórek na palcach 04.10.04, 11:50
        Sęk w tym, że my do piaskownicy praktycznie nie chodzimy. A na co córka ma
        alergię (jeśli można wiedzieć)?
        • marill1 Re: Pękający naskórek na palcach 04.10.04, 17:36
          Moja córka ma niestety AZS uczulona jest głównie na jajka, mleko w
          proszku,orzech,ryby,kakao,soja,winogrona,maliny, miód.Tym się nie sugeruj. Mój
          lekarz kojarzył to głównie z grzybami których na dworze nie brakuje.
    • mamadwojga Re: Pękający naskórek na palcach 04.10.04, 12:17
      Oboje moich dzieci to ma. Pediatra przepisała taki krem, ale nazwy nie pamiętam
      a córka go gdzieś posiała. Zresztą ten krem zbytnio nie pomaga. Z tym że u nas
      pediatra nie wiązała tego z alergią tylko z basenem, jednak była pewna że to
      nie jest grzybica. Może czas się wybrać do dermatologa??? Dzieciom przechodzi
      to całkowicie na wiosnę a wychodzi na zimę.
      • annanatali Re: Pękający naskórek na palcach 04.10.04, 20:00
        Moja też to miała. Pytałam się lekarza rodzinnego co to jest, ale powiedziała,
        że jej syn to miał i że to nic takiego.
        Moja Lidka też jest alergiczką i też ma AZS. Ja smarowałam to maścią
        cholesterolową czyli tłuszczem, bo ta skóra była taka sucha i w ogóle całą ją
        tym smaruje. Pierwszy raz pojawiło się to jak nie miała jeszzce roku (też może
        ze 2 razy). A nie chodziliśmy z nią na basen.Myślałam, ze to moze od bucików,
        że moze za ciasne, albo noga się paci i jak najwięcej wietrzyłam jej te nóżki.
        U mojej to jeszcze paznokcie sa takie jakby suche i mają taką białą powłoczkę,
        jakby łuszczącą się i to szło jakby od tych paznokci, głównie na dużym palcu na
        nodze. Nie miała się gdzie zarazić grzybica bo te paznokcie zrobiły się jej jak
        nie miała jeszcze 3 msc.A my z mężem nie mamy grzybicy.
        Lidka ma teraz ponad 2 lata, dalej me te paznokcie, ale skóra jej już nie
        schodzi.
        Musisz to przetrzymać.
    • katarzyna11 Re: Pękający naskórek na palcach 04.10.04, 22:03
      Dzięki dziewczyny za pomoc!! Jakoś to przetrzymamy. Na razie nie jest źle,
      tylko nieładnie wygląda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka