Dodaj do ulubionych

glukoza poniżej normy

03.04.17, 19:16
Witam

Dzisiaj zrobiłam badanie krwi mam tylko wynik glukozy resztę jutro morfologia rozmaz i CRP.
Glukoza wyszła 66 to poniżej normy która jest 70. Syn zawsze miał niską glukozę tzn nigdy nie miał powyżej 80 a nigdy na czczo nie był bo zawsze przed badaniami miał pierś ale zawsze miał powyżej 70, do dzisiaj. Dzisiaj poszłam na badanie po 13 tj 3 godziny po posiłku miał płatki owsiane z owocami, później był ponad godz na polu półtora godziny spał i jak się obudził pojechaliśmy na badania. Tym wynikiem mam się jakoś niepokoić jutro idę na szczepienie i strasznie się boję zresztą jak zawsze przed szczepieniem.
Obserwuj wątek
    • leni6 Re: glukoza poniżej normy 03.04.17, 19:28
      W jakim celu robiłaś badanie glukozy 3h po posiłku ?
      • poszka Re: glukoza poniżej normy 03.04.17, 19:41
        Przed szczepieniem robię badania zazwyczaj robiłam rano i to wygladalo tak ze syn sie budzik dostal cyca jechaliśmy na pobranie i przy pobraniu tez cyc i miał gora 77
        • leni6 Re: glukoza poniżej normy 03.04.17, 20:16
          Niespecjalnie znam się na normach dla dzieci, ale mechanizm jest taki sam jak u dorosłych. W czasie posiłku i jakiś czas po nim glukoza we krwi rośnie, potem spada do poziomu wyjściowego lub nawet niżej. To jak szybkie jest tempo wzrostu i spadku glukozy, a także do jakiego poziomu spada zależy od tego co dziecko zjadlo. Np. proste cukry (słodycze, białe pieczywo, ale także owoce) powodują szybki wzrost glukozy i potem jej szybki spadek co może kończyć się niska glukoza (dlatego po takim jedzeniu szybko chce nam się jesc), tłuszcze powoduje powolny wzrost glukozy i powolny spadek. W czasie badania synek miał pewnie właśnie ten spadek cukru, ponieważ było to 3h od posiłku powodującego dość szybko wzrost glukozy. Wydaje mi się że 66 w tej sytuacji to nie jest nijak niepokojący poziom. Generalnie to bez sensu jest takie badanie, nic nie wnosi (robimy badania na czczo lub konkretną ilość czasu od konkretnego posiłku by móc sensownie zinterpretować wynik, chyba że u dzieci jest jakoś inaczej niż u doroslych).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka