Dodaj do ulubionych

Serce dziecka - badania

17.04.17, 22:36
Przypadkowe badanie serca wykazało, że 12 latkowi nierówno bije serce. Badanie EKG to potwierdziło: "pojedyncze pobudzenia nadkomorowe przewiedzione z aberracją lub komorowe zsumowane ale bez cech przedwczesności. Bez cech przeciążenia przedsionków i komór, bez zaburzeń repolaryzacji". Dziecko miało wykonane echo serca, wynik prawidłowy. Z badań laboratoryjnych TSH 0,98 (0,25-5), sód 137 (135-150), potas 4,4 (3,5-5), OB 10 (0-15), CRP 1,6 (<5). Morfologia w normie, poza WBC 3,78 (4,5-12,5), przy czym rok i dwa lata temu WBC tez było niskie (odpowiednio 4,27 a wcześniej 4,84). Czekamy na badanie holterem i wysiłkowe.
Co jeszcze mogłabym w międzyczasie zrobić, jakie badania... cały czas chodzi mi po głowie nadczynność tarczycy, mimo właściwego poziomu TSH (rok temu TSH1,66 (0,25-5.0). W zeszłym roku dziecko miało tez określany poziom wit d: 23,7- poziom niewystarczający; przez jakiś czas podawałam mu witaminę. Pytanie: czy ma sens na tym etapie oznaczać poziom FT3, FT4, powtórzyć wit D, zrobić ferrynę i b12. Dodam, ze dziecko bardzo aktywne sportowo (aktywne od zawsze, a od września 2016 systematyczne treningi), a z dolegliwości kłopoty z zasypianiem.
Za wszelkie wskazówki będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Serce dziecka - badania 17.04.17, 23:35
      IMO nie ma sensu. Nadczynnosc tarczycy powoduje raczej przyspieszenie zatokowe niz pobudzenia komorowe, dwa- TSH ma dziecko dobre, a przy nadczynnosci masz szybko supresje TSH. WBC nie bedzie z tym zwiazane, o ogole to lekkie obnizenie to nie jest wynik, ktory by niepokoil. Elektrolity w normie, wiec to nie one sa przyczyna. Ferrytyna nie ma sensu, jesli ma dobre RBC, Hb, HCT i MCV; B12 zupelnie sie nie wiaze. Poczekajcie na Holtera, trzeba okreslic ilosc pobudzen dodatowych komorowych w ciagu doby. Nadkomorowe pobudzenia to w ogole jest pikus, wszyscy je miewamy, ale te sa z aberracja- wiec moze dziecko ma jakas dodatkowa niteczke przewodzaca pobudzenie? W tym momencie szkoda kasy na drogie badania, ktore najprawdopodobniej nie wniosa kompletnie nic.

Przepraszam, klawiatura odmowila mi pisania polskich znakow sad
      • alfa36 Re: Serce dziecka - badania 18.04.17, 12:49
        Dziękuję. W takim razie nie ma sensu wykonywanie teraz badań. Jutro syn będzie miał próbę wysiłkową i założą mu holtera. To WBC mnie zaniepokoiło, bo jest poniżej normy i generalnie w ostatnich badaniach było niskie. Dziś pokazałam pediatrze, która mi tłumaczyła, ze na wyniki patrzy się całościowo, a wszystkie pozostałe parametry morfologii są w normie.
      • alfa36 Re: Serce dziecka - badania 18.04.17, 16:55
        O tarczycy pomyślałam, bo wciąż czytam, ze samo TSH nie jest do końca wiarygodne.
        • memphis90 Re: Serce dziecka - badania 18.04.17, 21:39
          Ja przy TSH o wartości 0.004 miałam prawie dobre fT3 i fT4, lekko tylko podwyższone. I puls 130 do tego wink
          • beverlyja90210 Re: Serce dziecka - badania 18.04.17, 21:50
            Ja akurat w temacie u dziecka i tez bym doradziła poczekać na wyniki z holtera. Tylko przy holterze bardzo ważne żeby syn "żył " normalnie,żadnego leżenia czy odpoczywania w domu wszystko powinien robić tak jak na codzień inaczej wyniki wyjdą przekłamane a nie o to tu chodzi
            • alfa36 Re: Serce dziecka - badania 18.04.17, 22:00
              A co z wychowaniem fizycznym i treningiem? Pediatra po EKG z mety wypisała zwolnienie z zajęć sportowych. Tyle, że próba wysiłkowa również będzie.
              Nie ukrywam, że bardzo się martwię, choć staram się nie nakręcać. Jak toto się leczy, bo skąd się wzięło, to się pewnie nie dowiem.
              • betty_julcia Re: Serce dziecka - badania 18.04.17, 22:04
                Nie bój się. Ja też czekam z 10 latkiem na holter. Moja kardiolog powiedziała że tak się zdaża. To na pewno nic ale żeby mógł trenować i ćwiczyć w klasie sportowej musimy sprawdzić.
              • beverlyja90210 Re: Serce dziecka - badania 18.04.17, 22:23
                Jak ma zwolnienie to nie ćwiczy ale u mnie syn się oszczędzał i trzebabylo powtórzyć badania,np.zawsze biegnie schodami a ja kazałam do windy wsiadać itp.
    • kondolyza Re: Serce dziecka - badania 18.04.17, 22:51
      to co dolega twojemu dziecku najpewniej nie jest biochemiczne tylko fizyczne czyli poziom okreslonych substancji w organizmie ma niewiele z tym wspolnego tylko raczej budowa serca,pewnie jakies dodatkowe przewodzenie.
      nie rob zadnych badan na wlasną rekę,zwlaszcza biochemicznych bo tylko wydasz kase,poczekaj spokojnie na wynik holtera i proby. kardiolog wie co robic.
      przyczyny nie ma,tzn nikt aninic raczej nie zawinilo,tak ma i juz. wiele osob ma dodatkowe pobudzenia iz tym zyje. a juz pacjenci kardiologiczniczyli badani -wiekszosc z nich ma dod pobudzenia mimo ze nic zlego z tego nie wynika. wychodzi tylko dlatego bo są badani
      co do skutkowi leczenia-jesli kiedys np z wiekiem zacznie mu dokuczac arytmia to dostanie jakis bloker jedna tabletke dziennie i tyle.
      w skrajnych przypadkach mozna wykonac zabieg ablacji serca-pisze bo pytalas jak sie to leczy ale nie sądzę aby twoj syn tego wymagal. alejakbyco to jest mozliwosc, leczy sie to dobrze a zabieg jest nieinwazyjny czyli bez ciecia mostka-dostep wewnątrznaczyniowy.
      bądz dobrej mysli. moj syn ma pobudzenia nadkomorowe od urodzenia,wiemy o tym tylkodlatego ze mamy badania ale nic to nie wnosi
      • alfa36 Re: Serce dziecka - badania 20.04.17, 22:30
        Czy Twój syn jest zwolniony z jakiś ćwiczeń? Chodzi mi o Wf.
    • alfa36 Re: Serce dziecka - badania 19.04.17, 21:04
      Dziś założono synowi holtera ale będzie go miał przez 20 godzin. Czy to nie za krótko? Ewentualnie mogę młodego zabrać ze sobą, jak będę jechała oddać sprzęt i wtedy będzie miał 1,5 godziny dłużej. Wolałabym dziecka ze sobą nie ciągnąć, ale może warto te półtorej godziny dłużej.?
      Dziecko miało próbę wysiłkową i lekarz mówił, ze nie ma dodatkowych impulsów przy wysiłku.
      • kondolyza Re: Serce dziecka - badania 19.04.17, 21:54
        wystarczy smile
    • hanka78 Re: Serce dziecka - badania 19.04.17, 21:56
      przy pobudzeniach nadkomorowych bada się w pierwszej kolejności magnez z potasem.... tylko trzeba wiedzieć jak
      • alfa36 Re: Serce dziecka - badania 20.04.17, 08:01
        Wczoraj mu pobierali krew. Potas i sód miał badany w zeszłym tygodniu. Były w normie. Magnezu nie badałam. A jak wygląda prawidłowe badanie? Wczoraj syn nie był na czczo, jak mu krew pobierali.
      • alfa36 Re: Serce dziecka - badania 20.04.17, 14:11
        Napiszesz, jak to się bada?
    • alfa36 Re: Serce dziecka - badania 21.04.17, 14:10
      Holter wykazał 4 procent pobudzeń przedwczesnych. Niestety, nie dopytałam czy są komorowe, czy nadkomorowe. Ma zrezygnować na miesiąc z intensywnych treningów i brać magnez. Po miesiącu powtórzony holter. Tyle wiem...
      • alfa36 Re: Serce dziecka - badania 04.05.17, 14:10
        Podnoszę wątek. Wciąż zastanawiam się nad badaniami magnez/potas. Jak należy prawidłowo wykonać badanie, skoro, jak czytałam poziom magnezu jest zmienny. Swoją drogą, to nie bardzo wiem, jaki magnez dawać dziecku, bo prawie każdy jonów magnezu ma mało (zakupiłam magneb6) a witaminy b dużo (tzn. w pojedynczej tabletce może nie, ale jeśli chcę 200 jonów magnezu, to w 4 tabletkach dziecko przyjmie ze 3 razy za dużo witaminy b). Pewnie by było fajnie, jakby dzieć chciał pić kakao i jeść gorzką czekoladę czy orzechy, ale nie chce nawet tknąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka