Dodaj do ulubionych

żółte ząbki

08.10.04, 11:39
Zauważyłam ostatnio na ząbkach mojego 17 miesiecznego synka jakby zolty
nalot.Myslalam,ze to moze po antybiotyku,ale chyba jednak nie.Zeby mu myje
pasta Bobini,niezbyt to lubi,wiec moze nie robie tego dokladnie i stad ten
nalot?Oststnio usilowalam mu dobrze wyszorowac zabki gaza i troche zeszlo.Ale
od czego to moze byc?Czy uzywac jakies innej pasty?Cos moze wdiecie zmienic?
Bede wdzieczna za rady i sugestie.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dentystka2 Re: żółte ząbki 08.10.04, 13:26
      Pasta to tylko dodatek. Najwazniejsza jest szczoteczka. Trzeba zeby tak
      dokladnie szczotkowac, zeby nie pozostal na nich zaden osad (mozliwy do
      zeskrobania). Ten osad to bakterie, ktore w krotkim czasie zamienia zabki
      dziecka we wspomnienie... Wiem, ze wiele dzieci zebow nie lubi czyscic, trudno,
      ja jestem wowczas radykalna i okrutna (mowie o wlasnych dzieciach), myje im
      zeby na sile. Po wieczornym myciu zebow nie dajemy dziecku nic do picia ani do
      jedzenia (wyjatek- przegotowana nieslodzona woda,ew. piers w nocy). Zadnych
      herbatek ani mleka w butelce!!
      • dziunia_f Re: żółte ząbki 08.10.04, 14:48
        Dziekuje za wiadomosc.Szczoteczke wlasnie Oral B uzywam,no ale moze to
        niedokladne szorowanie przy wyrywajacym sie i placzacym maluchu zaowocowalo tym
        osadem. Bede wiec twardasmileTylko zmartwilam sie,ze kategorycznie zabronione jest
        mleko w nocy. Moj syn nalezy do strasznych niejadkow i to mleko w nocy to jeden
        z niewielu posilkow. Do niedawna byla to piers,teraz zostal od niej odstawiony
        i przeszlismy na butle.Wobec tego sprobuje chyba nakarmic go mlekiem przed
        spaniem a potem tylko woda.
        A jesli chodzi o paste to slyszalam,ze Elmex jest dobra.Czy u 17 miesieczniaka
        mozna juz jej uzywac? I czy trzeba podawac dziecku fluor w kropelkach,bo
        pediatra nic nie wspominal o tym?
        • dentystka2 Re: żółte ząbki 08.10.04, 22:34
          Obecnie raczej nie zleca sie fluoru w kropelkach (Zyma Fluor np), poniewaz ten
          lek latwo przedawkowac, a lubi sie on odkladac w zebach i kosciach, w nadmiarze
          powodujac efekt przeciwny do zamierzonego. Raczej wskazane jest uzywanie pasty
          z fluorem, choc zawsze najwazniejsza jest szczoteczka. Elmex jest ok, ale
          rodzaj pasty w tym momencie nie ma wiekszego znaczenia, bo jest to tylko srodek
          pomocniczy. Mleko i wszelkie jedzenie/picie w nocy to tragedia dla zebow:
          wowczas prochnica szaleje najchetniej, mowiac w uproszczeniu. Jesli nasze
          dzieci maja miec zdrowe zabki, to zakaz picia i jedzenia po wieczornym
          szczotkowaniu jest podstawowym i bezwzglednie wymaganym warunkiem. Przykro mi!
          • dziunia_f dentystka2 - dziekuję 09.10.04, 14:09
            Dziekuje za wszelkie informacje.Dzis za nami pierwsza noc bez mleka, o samej
            wodzie tylkosmileNie bylo najlepiej,mlody troche sie zbuntowal na takie "jalowe"
            jedzonko,ale mam nadzieje,ze sie przyzwyczai.No i ze zabki bedzie mial sliczne
            i zdrowesmilePozdrawiam serdecznie
    • dentystka2 Re: żółte ząbki 08.10.04, 13:27
      zapomnialam- Oral B produkuje swietne szczoteczki dla dzieci z serii Stages.
      Bardzo dobra jest Stage 1, z okragla glowka.Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka