03.10.18, 12:25
Moja corka jest alergiczka, ma alergie wziewna. Zarowno w przedszkolu jak i teraz w szkole non stop lapie infekcje, ktore konczyly sie albo zapaleniem oskrzeli albo pluc. Pulmonolog na podstawie wywiadu i objawow postawila diagnoze: astma wczesnodziecieca. Spirometrii niestety nie potrafila wykonac. Mielismy podawac wziewy (Berodual i Pulmicort) jak tylko zacznie sie kaszel, nawet jak nie ma zmian osluchowych. Zadzialalo, bo obywalo sie bez antybiotyku, tylko na wziewach. Ale teraz dopadl nas tylko kaszel, suchy i bardzo meczacy, inhalacje cos slabo sobie radza i lekarka dolaczyla Singulair 5 na miesiac. Mam pytanie czy jesli astma jest zdiagnozowana tylko na podstawie wywiadu i tych czestych zapalen oskrzeli to ten lek nie zaszkodzi? Chodzi mi o to, ze na 100% pewnosci nie mamy, ze to astma, bo spirometria zle wykonana, jesli corka nie chodzi do szkoly (wakacje, ferie, przerwy swiateczne) to nie choruje w ogole, w okresie pylenia dokucza katar, lzawienie oczu czy kichanie, ale nigdy kaszel, nie ma swistow czy dusznosci, przy wysilku tez nie kaszle, sa tylko te czeste zapalenia oskrzeli.
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: Singulair 23.10.18, 19:19
      Moja astma tez sie tak zaczela, diagnoze tez mialam postawiona bez spirometrii wink. Singulair nie zaszkodzi, rob wszystko, zeby nie dopuscic do stanu, kiedy trzeba bedzie dac sterydy doustnie.

A jak corka bedzie starsza, niech idzie na odczulanie, po co ma sie meczyc cale zycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka