Dodaj do ulubionych

Chora krtań!!!

18.10.04, 23:30
Drogie emamy. Jak Wasze dzieci przechodzą tą chorobę. Bo u mnie wygląda to tragicznie. Wieczór przedstawia się małym rozpoczęciem kaszlu, spokojny sen a póżniej następuje kulminacja kaszel i wymiotowaniesad(((( Aż do wywrócenia żąłądka na lewą stronę sad((. Jedyne szczęście w nieszczęściu że maluch się nie dusi. Ale niedawno słyszalam że ta choroba z wiekiem przechodzi czy to prawda? Jak ratować to moje biedne dziecko. Już kupiłam nawilżać, gdyż krtań nie lubi suchego powietrza.... Może Wy macie jakieś sposoby?
Dajcie znać. Pozdrawiam Kinga.
Obserwuj wątek
    • domali Re: Chora krtań!!! 19.10.04, 10:48
      Zapalenia krtani są domeną chłopców, szczególnie takich alergicznych.
      Przechodzą zazwyczaj około 5 roku życia.
      Dobry sposób na ataki kaszlu to chłodne powietrze - stań z opatulonym maluche w
      otwartym oknie, wietrz bardzo intensywnie pokoj, w którym śpi.
      • agnieszka30 Re: Chora krtań!!! 19.10.04, 11:17
        Witam. U mojej corki (3.5) praktycznie kazde przeziebienie z kaszlem konczy sie
        w nocy wymiotami.Caly dzien kaszle normalnie ,wieczorem kladzie sie spac pospi
        spokojnie jakas godzinke i zaczyna sie :atak kaszlu ktory doprowadza do
        wymiotow. Wyglada to tragicznie i rece mi juz opadaja sad.I widze jakie to dla
        niej meczace i nieprzyjemne. Mam nadzieje ze z wiekiem jej to
        przejdzie.Pozdrawiam i zycze zdrowka smile
    • iva2 Re: Chora krtań!!! 19.10.04, 11:57
      witaj, nam przy zapaleniu krtani na noc lekarz przepisał dyphergan (tak to się
      chyba piszę) jest to lek hamujący kaszel (między innymi, bo to lek z rodziny
      antyhistaminowych), bardzo skuteczny!!! choc słyszałam że od leku tego kraje
      Unii odchodzą, nam póki co pomagają spokojnie spać.
      • erintall Re: Chora krtań!!! 19.10.04, 13:21
        Witam u nas niestety ten syrop nic a nic nie pomaga, ale słyszałam własnie że jest to super ratunek dla niektórych dzieci przed kaszlemsmile)
        • agnieszka30 Re: Chora krtań!!! 19.10.04, 13:39
          Jeszcze raz ja. U nas niestety Diphergan tez nie skutkuje ani Sinecod .Ostatnio
          pani doktor kazala dawac w razie atakow kaszlu pol tabletki Thiocodinu na noc i
          u nas to skutkuje .Pozdrawiam.
          • erintall Re: Chora krtań!!! 19.10.04, 21:15
            O widzisz dzięki że napisałaś nazwy leku, bo ja zostałam poinformowana że nie ma innego niż diphergan. Coś mi się zdaje że będę musiała zmienić lekarza. A coś mi się przypomniało kiedyś na moje dziecko przeciw wymiotnie działał łyk coca coli lub pepsi. Właśnie jesteśmy w trakcie choroby sad((( Całe szczęście jest już znaczna poprawasmile
            Pozdrawiam Kinga.
            • monika_lwo Re: Chora krtań!!! 20.10.04, 12:32
              A czy na zapalenie krtanie przepisali Wam antybiotyk. Kamil ma 6 lat i dostał
              Baktrim, ale nie widzę poprawy, nawet nie wiem, czy się nie nasiliło. Już nie
              mam siły. Syrop Eurespal i Acc.
              Może to wirusowe i go tylko osłabił antybiotyk, a czym wzmacniacie swoje dzieci?
              Nam kazała podawać echinacee, ale Kamil jest alergikiem i bardzo źle na nią
              reaguje. Moze homeopatia, już nie mam pojęcia. Od września już 3 raz jest
              chory...
              • erintall Re: Chora krtań!!! 20.10.04, 12:54
                Tak mój syn dostawał antybiotyk rulid, ceclor. W tym momencie akurat nie dostał żadnego nie było potrzeby. A krtań to wirusówka tak tylko i wyłącznie. Ja pocieszam się tym że wyrasta się z tej paskudnej choroby, i nawet ostatnio dowiedziałam się że najczęściej zapadają na nią dzieci skłonne do alergii. A w tej chorobie chwalę sobie Eurespal i Acc naprawdę pomagają. Ja dowiedziałam się że mogę podawać nalewkę czosnkową i będę próbowała zobaczymy może coś to da, może też mogła byś spróbować jak jest alergikiem bo w zasadzie to naturalne smile)
                Zyczę zdrówka.

-
                GG3457923
                Oto moje szkraby.
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=15312873
                • monika_lwo Re: Chora krtań!!! 20.10.04, 13:11
                  U nas nalewka czosnkowa spowodowała ogromniasty kaszel i katar, dlatego, ze
                  jest miód w niej. Niestety wszelkie zioła i miodziki w związku z tym odpadająsad
                  • erintall Re: Chora krtań!!! 20.10.04, 16:15
                    O to przykra sprawa faktyczniesad((
                    Zostaje życzyć tylko dużo zdrówka i jak najmniej chorób.
                    • monika_lwo Re: Chora krtań!!! 20.10.04, 16:31
                      Dzięki, nawzajemsmile))
                      • erintall Re: Chora krtań!!! 20.10.04, 16:39
                        Oj przyda się właśnie mój drugi synek też się cos pomału rozchorowuje także czeka mnie etat pielęgniarki w domku w najbliższym czasie.
                        • monika_lwo Re: Chora krtań!!! 20.10.04, 21:40
                          Ja od początku września z dwójką dzieci bawię sie w pilegniarkę, ale ze
                          starszym jest gorzej zawsze. Jutro ide do lekarza, bo wydaje mi się, że to już
                          nie jest tylko krtań. Myślę, ze albo oskrzela, albo płuca, kaszel okropny,
                          prawie wymiotuje.Trzymajcie kciuki, żeby wreszcie ktoś postawił dobra diagnozę
                          i przepisał dobre leki.
                          • erintall Re: Chora krtań!!! 20.10.04, 21:58
                            Trzymam kciuki!!!
                            Ale z tym wymiotowaniem w kaszlu ktoś kiedyś mnie pocieszył, że to nawet dobrze jak dziecko wymiotuje bo w ten sposób wyrzuca z organizmu śluz. I nie zalega mu w żołądku.
                          • adrianna_c Re: Chora krtań!!! 21.10.04, 07:36
                            U mnie wczoraj minął miesiąc jak z synkiem chodzimy do lekarza. Najpierw był
                            tylko kaszel, katar, ale po podaniu Eurespolu kaszel się bardzo pogorszył, choć
                            katar minął. Lekarz zadecydował o podaniu antybiotyku (oskrzela były czyste)bo
                            ma zawaloną krtań. Niecałe 2 tygodnie po skończeniu brania antybiotyku znowu
                            kaszel, katar, temp. 37,5 -> obustronne zapalenie oskrzeli (znowu antybiotyk).
                            Po 5 dniach na kontroli oskrzela już czyste, został tylko suchy kaszel. Dwa dni
                            później znowu zmiany w oskrzelach, temp. 38,5 -> Bactrim. Po kolejnych dwóch
                            dniach z wyraźnym pogorszeniem kaszlu (do wymiotów), wysoką temperaturą,
                            biegunką znowu do lekarza (wczoraj) i ... antybiotyk ("wszystko wskazuje na
                            infekcję wirusową"). Ręce mi opadają. Na szczęście wydaje się że leki skutkują,
                            ale tak naprawdę okaże się to za dzień lub dwa. A było tak dobrze, całe 9
                            miesięcy bez oskrzeli, przeziębień a tu ...
                            Musiałam sie wygadać. ADA
                            • monika_lwo Re: Chora krtań!!! 21.10.04, 10:30
                              No, byliśmy u lekarza i oczywiście nic nowego. Mamy dokończyć brać Baktrim i
                              reszte leków i wtedy się okaże. Osłuchowo faktycznie wygląda to już na
                              oskrzela , ale jeszcze nie płuca. Moim zdaniem powinna zmienić antybiotyk, bo
                              zostały jeszcze 2 dni do skonczenia brania i gdyby był właściwy to by juz
                              pomógł. Chociaż z dugiej strony, jeśli to wirusowe, to moze lepiej poczekać, bo
                              po antybiotyku moze się polepszy. No nic, zobaczymy. U nas najgorsze sa
                              wieczory i noce. Biedny spac nie może, dusi się. Dzisiaj zrobie syrop z cebuli,
                              moze to pomoze i podaje witaminy, które przy antybiotyku podobno się źle
                              wchłaniają. Juz mi wszystko jedno, bylyby coś robić, moze choć kilka się
                              wchłoniesmile i pomoże mu wreszcie wyzdrowieć. Trzymajcie się ciepło i dzięki za
                              wsparcie, chociaż mogę się wygadać i mi lżejsmile)) Ja też życzę Wam i Waszym
                              dzieciaczkom dużo zdrówka i żeby to były ich oststnie choroby w tym sezoniesmile
                              • erintall Re: Chora krtań!!! 21.10.04, 10:40
                                A robisz mu wilgoć w pokoju. U nas to skutkuje i wczoraj nawet postawiłam chłopakom jak spali garnek z gorącą wodą a w nim zaparzyłam rumianek miętę i odrobinę sodki plus do tego wilgotne ręczniki na kaloryferze bo nawilżacz nam się zepsuł. I poskutkowało niezrywało go tak okropnie jak poprzedniej nocy.
                                • monika_lwo Re: Chora krtań!!! 21.10.04, 13:25
                                  Staram się, aby było dobrze wywietrzone i nie za ciepło. Niestety jest uczulony
                                  na pleśń i nawilżacza nam lekarz , nie polecał. Ale jak już jest tragicznie to
                                  stawiam mu parująca wode z rumiankiem na jakiś czas przy łóżku, tylko szczerze
                                  mówiąć nie zauważyłam poprawysad
                                  • erintall Re: Chora krtań!!! 21.10.04, 17:36
                                    Wiesz co sam rumianek nie wystaczy bo wyszusza, ale dodaj do tego miętę i ociupinkę sodki tak polecił mi lekarz kiedy mój syn był bardzo zaflegmiony i miał ogólnie podrażnione górne drogi oddechowe. Ponoć ta mikstura pomaga na odksztuszanie ja powiem że widziałam i widzę nawet teraz poprawę u bombli, ale oczywiście nie każde dziecko jest takie same i inaczej na niego może działać.
                                    Życzę zdrówka.
                                    -
                                    Moje chorowitki
                            • erintall Re: Chora krtań!!! 21.10.04, 10:36
                              To faktycznie poważna sprawa a najgorsze jest w tym wszystkim jak bardzo męczy się dziecko przy tej chorobie i rodzice. Najgorsze zawsze było dla mnie to jak przepisany lek nieskutkujesad(((
                              To pocieszające jest to że tak długo nie był chory, bo u mnie standard to chora krtań 2- 3 razy w miesiącu. Jak tylko pojawi się wirus i da znać o sobie moje dziecko już chore masakra. Życzę dużoooo zdrówka i pozbycia się tego paskudnego choróbska.
                              -
                              • julianek_2002 Re: Chora krtań!!! 21.10.04, 13:54
                                Polecam syrop Malia- jest dobry na suchy kaszel i na mokry, na problemy z
                                odkrztuszaniem i na odruch wymiotny,na chorą krtań tez pomaga.To syrop
                                homeopatyczny, dawkowanie jest podane od 6 r.ż.Ja podaję go memu dwulatkowi,
                                pół dawki, z dużym skutkiem.
                                mama Dawida i Julka
                                • erintall Re: Chora krtań!!! 21.10.04, 17:39
                                  Dzięki będę musiała spróbować. Może będzie skutkowało na malucha. Bo dziś to mamy chyba chorobę z głowy. Cieszę się bo jest poprawa i jutro leki idą w odstawkę smile)))

-
              • domali Re: Chora krtań!!! 21.10.04, 20:23
                Z tego co mi wiadomo, zapalenie krtani to choroba wirusowa i nam do tej pory
                żaden lekarz nie przepisał antybiotyku.
                • erintall Re: Chora krtań!!! 21.10.04, 22:15
                  Mój starszy syn jeśli chorował do tej pory to tylko na krtań i niestety bywało tak że syropki były za słabe, a choroba rozwijała się w szalonym tempie i musiał dostawać antybiotyk.
    • monika_lwo Re: Chora krtań!!! 22.10.04, 11:59
      Dzięki wypróbuje te dodatki do nawilżaniasmile My też odstawiliśmy antybiotyk,
      ale albo był źle podany, albo to wirusowe. Poczekam , zrobie wymaz i się
      upewnię, tylko jakoś Kamil musi wytrwac, bo po antybiotyku trzeba trochę
      poczekać na wymaz. SŁyszałam, ze 10 dni,ale nie jestem pewna. Moze się
      orientujesz?
      • erintall Re: Chora krtań!!! 22.10.04, 20:57
        Witam. Czasem tak bywa z antybiotykiem może żle utrafiony był sad Ja też miałam już kłopoty tego typu że nie działał zapisany lek. O wymazie nie powiem Ci dokładnie bo nigdy nie miałam robionego ani ja ani żaden z bliskich. Ale doczytałam się na stronce tylko tyle : Wymaz z gardła najczęściej jest pobierany u dzieci. Dziecko należy wcześniej poinformować o rodzaju i sposobie wykonania zabiegu. Nawiązana współpraca z pacjentem pozwoli na prawidłowe pobranie próbki i uzyskanie wiarygodnego wyniku. Wymazu z gardła nie należy pobierać bezpośrednio po posiłku. Jeżeli jest to możliwe, badanie należy wykonać na czczo lub co najmniej kilka godzin po spożyciu posiłku. Istnieje bowiem ryzyko zanieczyszczenia próbki bakteriami pochodzącymi ze spożywanego pokarmu, co może wydłużyć czas oczekiwania na wynik lub spowodować uzyskanie wyniku fałszywie ujemnego.

A tu podaję Ci link do stronki o ogólnych zasadach wykonywania wymazu:

www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=15281&_tc=A56B5CD1E7C246D0A36274357D4DDAAC

Życzę szybkiego powrotu do zdrówka.smile

-
        GG 3457923

Oto moje bomble smile
        • monika_lwo Re: Chora krtań!!! 22.10.04, 21:30
          Dzięki, naprawde mi pomogłaśsmile Miałam zrobic wymaz w poniedziałek, ale
          poczekam najdłuzej jak się da, zeby flora bakteryjna odnowiła się po
          antybiotyku. Jeszcze raz dziękuję i mam nadzieję, ze u Was po zakończenia
          brania antybiotyku jest wszystko ok.
          • erintall Re: Chora krtań!!! 22.10.04, 21:34
            Nie ma sprawy jak mogę zawsze chętnie pomogęsmile
    • grazynarosa Re: Chora krtań!!! 24.10.04, 13:33
      Witajcie....moj 2 letni Mikolaj 2x chorowal na ostre zapalenie krtani.Ale nie
      tak jak wy opisujecie...u nas pojawia sie nagle(w nocy)i trzeba w ciagu 1/2
      godz znalezc sie w szpitalu-a tam jest ratowanie zycia!!!!
      podpiety do kroplowek w jednej mocny antybiotyk,dodatkowo tlen!
      Przechodzi bardzo ciezko!!!a teraz ma na okraglo:zyrtec w kroplach oraz
      fliksotide-to wziewny steryd!
      a jeszcze mu podaje teraz biostymine.
      to tyle....
      Grazka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka