21.10.04, 13:24
Proszę o pomoc. Zrobiłam badanie krwi u swojej 14 miesięcznej córci i okazało
się że żelazo wynosi 5,24, czyli jest strasznie niskie. Boję się o swoje
dziecko ponieważ chyba ma już anemię. Proszę podpowiedzieć czy podawanie
ferrun lek coś pomoże czy też szukać pomocy u innego lekarza, który naprawdę
będzie umiał określić przyczyny spadku żelaza.
Obserwuj wątek
    • messy Re: anemia 21.10.04, 13:33
      Moj syn ma tez anemie z poziomem żelaza 17. tez strasznie sie martwie. Ferrum
      lek podaje mu juz kilka miesiecy bez wiekszych sukcesów. Mój pediatra nie
      reaguje i twierdzii ze trzeba potwirdzic badania za miesiac. Ja jednak
      zdecydowałam przyjąć sprawy w swoje ręce gdyż dziecko od jakiegoś czasu
      fatalnie wygląda jest blady jak sciana i ma podgrążone oczy, słabo je i zle
      spi.Podejrzenia moga być rózne np.nie wchłania żelaza lub cos innego. ja chce
      go przbadac gruntownie żeby sie uspokoic. Od dzis zaczynam szukac lekarzy (chce
      sie dodtac do CZD ) juz tam kiedyś bylismy leczeni. Jak cos mi sie uda to dam
      Ci znać. Na razie podawaj ferrum lek i szukaj lekarzy którym bedziesz
      ufać.powodzenia.
      • e5121 Re: anemia 22.10.04, 18:07
        Nie wiem czy was pocieszę, ale mam 34 lata i byłam od urodzenia dzieckiem
        anemicznym. Wszystkie dzieci miały kolorki na mrozie ja nigdy. Może wtedy nie
        badało sie poziomu żelaza, nie wiem, ale wiem,że moja śp. Mama strasznie sie
        martwiła. Do dziś jestm anemiczką. Nic nie pomaga. W pierwszej ciązy miałam
        cesarkę- potem dostałam dwa worki krwi (stan RBC-2,7!!!)-pytali mnie czy nie
        jest mi słabo-nie było. Teraz jestem w ciązy drugiej, w najniższym stadium
        miałam hemoglobinę 9,6- ponoc dno,ale juz jest lepiej.Ogólnie da się z tym żyć,
        ale przy dzisiejszych choróbskach zbadajcie dokładnie swoje dzieci...
        • messy Re: anemia 24.10.04, 15:42
          Dzięki zawsze jakieś pocieszenia!
          • nuki5 Re: anemia 27.10.04, 10:31
            Może troszkę się uspokoiłam, ale nie za bardzo. Zaczęłam podawać ferrum lek
            regularnie i narazie tyle, zobaczymy po 6 tygodniach jakie będą wyniki. Mam
            nadzieję, że lepsze.
        • anakon Re: anemia 02.11.04, 11:37
          A nie masz przy tym dolegliwosci gastrycznych?(bole brzucha, biegunki itp?) Bo
          jesli tak to moze warto sprawdzic w kierunku celiakii-coraz czesciej jest
          wykrywana i czesto ciaza obciazajac organizm daje pogorszenie stanu zdrowia i
          koniecznosc szukania po lekarzach przyczyny...
    • weronikarb Pytanie 27.10.04, 17:42
      Jak lekarz stwierdzil ze jest coos nie tak i dal badania na krew, jakie objawy
      byly anemii ?
      • edytais Re: Pytanie 27.10.04, 19:42
        Moja mama twierdzi, ze znajomych corke wyleczyla z anemii, z ktora sobie nie
        radzili, sokiem z marchewki, ale koniecznie takim swiezym (prosto z
        sokowirowki). Tak samo stalo sie z siostra. Pila szklanke dziennie. Troche
        to dziwne bo marchewka nie ma nic wspolnego z zelazem, ale sprobowac chyba nie
        zaszkodzi. Moze cos tam innego w tej marchewce pozwala na latwiejsze
        przyswojenie zelaza.
        Na pewno nie zaszkodzi. smile
        Edyta
        • tal3 Re: Pytanie 28.10.04, 03:43
          Witam
          bedac w ciazy bylam blada, zmeczona... ciagle na witaminkach..
          w 7miesiacu ciazy przestalam barac witaminki, a pic sok marchewkowy!, z
          winogron, jesc szpinak, kaszanke, watrobke.. w 8miesiacu biegalam po sklepach i
          tylko nogi mnie pozniej bolaly, moze taka dieta i malym pomoze, dodam iz w
          aptece stwierdzili, ze witamina C zle na mnie wplywala.
          pozdrawiam i powodzenia
    • tal3 Re: anemia 28.10.04, 03:52
      dodam, iz na stronie atlantyda2.republika.pl/1/anemia.htm
      pisza : ...niedobór żelaza w organizmie można szybko i łatwo uzupełnić pijąc
      herbatę z pokrzywy ni lepiej ze świeżych liści ,poza tym pokrzywa posiada
      substancje krwią twórcze...
      powodzenia
      • tal3 Re: anemia 28.10.04, 04:15
        to jeszcze raz ja, przez jakis czas najlepiej niech mala nie pija wody z krany,
        trzeba rowniez zobaczyc czy ta anemia nie jest powodem zatrucia... najlepiej
        nie mieszac zelaza ( w posilkacz czy tez inaczej) z witaminami A i B12
        jeszcze raz pozdrawiami milego dnia
        • ewkr Re: anemia 28.10.04, 11:03
          Będąc w szpitalu z Kubkiem po pierwszym miesiącu miał robioną morfologię i
          wyniki nie były słabe niemniej jednak spadły. Pani ordynator powiedziała mi
          wtedy że anemia między 3 i 4 miesiącem jest czymś często występującym
          powiedziała o jeszcze jednym okresie ale niestety dokładnie nie pamiętam. Nie
          dopytywałam się dlaczego tak się dzieje ale trochę mnie to uspokoiło.
          Pozdrawiam Ewa
          • edytais Re: anemia 29.10.04, 18:07
            Wlasnie mi sie cos przypomnialo i pogrzebalam w moich ksiazkach o zdrowiu.
            Od dluzszego czasu ja pijam sok z lisci pszenicy i pamietam, ze cos o anemii
            czytalam w ksiazce o tym soku. Wlasnie wygrzebalam "the Wheatgrass Book"
            autorki Ann Wigmore. Tam ona pisze, ze byly robione badania na myszach, gdzie
            codziennie spuszczano im krew as byly bardzo anemiczne. Podzielono je na kilka
            grup. M.in. podawano sztucznie produkowany chlorofil i oraz swiezo wycisniety
            sok z bardzo mlodych lisci pszenicy. Grupa, ktora pila ten sok o 50% szybciej
            zregenerowala hemoglobine i tylko w ciagu 2 tygodni. Gruby tabletkowe i te
            placebo nie wykazaly poprawy. Wniosek byl wyciagniety taki, ze organizm jest w
            stanie zamienic chlorofil na hemoglobine. Nie wiem czy sluszny byl wyciagniety
            wniosek, ale sok byl pomocny.
            Ja pije ten sok z innego powodu (nie mam anemii), ale ma leczyc rozne inne
            choroby wlacznie z rakiem. Tego pije sie 15-20 ml dziennie lub 3 razy
            dziennie, ale organizm sie odtruwa. Mozna czesciej ale odtruwanie moze byc za
            gwaltowne i zle sie wtedy czuje. Nie wiem czy to bys brala pod uwage (jesli
            jestes za naturalna medycyna).
            Oto strona na temat tego soku (jest dosyc duzo informacji na temat hemoglobiny)
            Po wejsciu kliknij na ARTYKULY i na temat soku z lisci pszenicy jest prawie na
            samym koncu. www.surawka.republika.pl/
            Pozdrawiam
            Edyta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka