barponia 22.10.04, 15:47 mam dniowe Malenstwo i juz 2 razy zauwazylam ze podczas snu drza jej raczki o nozki, czy to niediojrzalosc ukladu nerwowego czy cos innego?/pomozcie martwie sie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mati118 Re: drżebie raczek i nozek ???? 22.10.04, 16:14 mojemu synkowi też drażyły nóżki i rączki. Pani neurolog powiedziała, że wszystko jest ok - tzn., że nie ma się czym martwić, bo to normalne zjawisko. Z wiekiem to minie. I faktycznie minęło (Mateusz ma teraz 7.5 mies.) Ale dla pewności spytaj o to pediatrę lub neurologa jeśli już byłaś ze swoim maluszkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: drżebie raczek i nozek ???? 22.10.04, 16:24 A u mojego tez tak bylo i polozna powiedziala, ze jest niedozywiony. Po serii dozywian strzykaweczka przeszlo.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamamarka Re: drżebie raczek i nozek ???? 22.10.04, 18:28 Moje dziecko też drżało prze ładnych kilka miesięcy co jakiś czas, była to niedojrzałość ukł nerwowego, trzeba to przeczekaći sięnie martwić. Dopiero jeśli to drżenie jest bardzo częste i długotrwałe może to świadczyć o jakiejś wadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
asialub1 Re: drżebie raczek i nozek ???? 22.10.04, 19:48 Mojemu synkowi tez tak samo drzaly raczki i nóżki ale na szczęście jeszcze w szpitalu pediatra zobaczyla to i zlecila badania. Okazalo sie ze maly miał CRP podwyzszone, 33 jednostki a norma jest do 3. Jest to wynik jakiegos zakażenia organizmu wzietego od matki w ciąży. Lekarz zrobil wywiad na co chorowałam w ciązy czy goraczkowalam i takie tam by znależć przyczyne. Akurat u mnie trudno bylo ja stwierdzic, podejrzenie padlo na zapalenie zęba które leczylam w 7 miesiącu, dośc skomplikowane.Tydzien dłuzej leżeliśmy w szpitalu bo synek był leczony antybiotykami ( 2 razy dziennie). Poza tym mial niedobór wapnia i cukru i dwa dni dostawal kroplówkę. Dlatego nie gdybaj i idż koniecznie do pediaty i niech da ci skierowanie do neurologa i na badania krwi na CRP, toxo i cytomegalie i watrobę. Tak na wszelki wypadek. Mojemu drżenia nóżki powrócily po miesiącu od powrotu ze szpitala i te wszystkie badania zlecila mi neurolog. Okazalo sie wszystko ok poza próbami wątrobowymi, ktore sa dość wysokie i trzeba je obserwować. Dopiero po zrobieniu wyników mozna stwierdzic ze drzenia to wynik niedojrzałego ukł nerwowego, dlatego nie zwlekaj. Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: drżebie raczek i nozek ???? 22.10.04, 19:53 Tylko neurolog po badaniu może stwierdzić czy nic nie jest dziecku. Z samego opisu nic nie wynika i trudno porównywać do swojego dziecka. Takie drżenia mogą świadczyć o różnych rzeczach od niedojrzałości po wzmożone napięcie aż do zaburzeń neurologicznych, które im wcześniej zostaną rozpoznane i wdrożona zostanie rehabilitacja tym daje większe szanse dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_k_ja Re: drżebie raczek i nozek ???? 22.10.04, 21:04 Oczywiście drżenie rączek i nóżek może być objawem braku glukozy i wapnia w organizmie maleństwa lub wynikać z innych nieprawidłowości CUN, ale może też być w 100% prawidłowym odruchem Moro. Dziecko pod wpływem jakiegoś bodźca wyrzuca w górę rączki i nóżki, a potem przyciska piąstki do siebie. Mija po ok miesiącu. Jeśli masz czas i ochotę wpisz w wyszukiwarkę na stronie eDziecko słowo 'odruchy', wyskoczy Ci m.in.artykuł "Badanie noworodka". Ja też znalazłam tam kilka ciekawych informacji. Pozdrawiam i nie martw się na zapas i oczywiście wszystkie wątpliwości skonsultuj z lekarzem albo położną. Pozdrawiam, mama 11-tyg Bartka Odpowiedz Link Zgłoś
afryka11 Re: drżebie raczek i nozek ???? 23.10.04, 19:19 naszemu Igusiowi też drżała nóżka i bródka. Teraz ma 3mies, zdarza się sporadycznie jeszcze drzenie ale zanika. Lekarka powiedziała, że do 4 mies mogą sie dziać takie rzeczy. Potem mamy się martwić (tzn udać się do neurologa) Odpowiedz Link Zgłoś