Dodaj do ulubionych

drżebie raczek i nozek ????

22.10.04, 15:47
mam dniowe Malenstwo i juz 2 razy zauwazylam ze podczas snu drza jej raczki
o nozki, czy to niediojrzalosc ukladu nerwowego czy cos innego?/pomozcie
martwie sie
Obserwuj wątek
    • mati118 Re: drżebie raczek i nozek ???? 22.10.04, 16:14
      mojemu synkowi też drażyły nóżki i rączki. Pani neurolog powiedziała, że
      wszystko jest ok - tzn., że nie ma się czym martwić, bo to normalne zjawisko. Z
      wiekiem to minie. I faktycznie minęło (Mateusz ma teraz 7.5 mies.)
      Ale dla pewności spytaj o to pediatrę lub neurologa jeśli już byłaś ze swoim
      maluszkiem.
      • madziulec Re: drżebie raczek i nozek ???? 22.10.04, 16:24
        A u mojego tez tak bylo i polozna powiedziala, ze jest niedozywiony. Po serii
        dozywian strzykaweczka przeszlo....
    • mamamarka Re: drżebie raczek i nozek ???? 22.10.04, 18:28
      Moje dziecko też drżało prze ładnych kilka miesięcy co jakiś czas, była to
      niedojrzałość ukł nerwowego, trzeba to przeczekaći sięnie martwić. Dopiero
      jeśli to drżenie jest bardzo częste i długotrwałe może to świadczyć o jakiejś
      wadzie.
      • asialub1 Re: drżebie raczek i nozek ???? 22.10.04, 19:48
        Mojemu synkowi tez tak samo drzaly raczki i nóżki ale na szczęście jeszcze w
        szpitalu pediatra zobaczyla to i zlecila badania. Okazalo sie ze maly miał CRP
        podwyzszone, 33 jednostki a norma jest do 3. Jest to wynik jakiegos zakażenia
        organizmu wzietego od matki w ciąży. Lekarz zrobil wywiad na co chorowałam w
        ciązy czy goraczkowalam i takie tam by znależć przyczyne. Akurat u mnie trudno
        bylo ja stwierdzic, podejrzenie padlo na zapalenie zęba które leczylam w 7
        miesiącu, dośc skomplikowane.Tydzien dłuzej leżeliśmy w szpitalu bo synek był
        leczony antybiotykami ( 2 razy dziennie). Poza tym mial niedobór wapnia i cukru
        i dwa dni dostawal kroplówkę. Dlatego nie gdybaj i idż koniecznie do pediaty i
        niech da ci skierowanie do neurologa i na badania krwi na CRP, toxo i
        cytomegalie i watrobę. Tak na wszelki wypadek. Mojemu drżenia nóżki powrócily
        po miesiącu od powrotu ze szpitala i te wszystkie badania zlecila mi neurolog.
        Okazalo sie wszystko ok poza próbami wątrobowymi, ktore sa dość wysokie i
        trzeba je obserwować. Dopiero po zrobieniu wyników mozna stwierdzic ze drzenia
        to wynik niedojrzałego ukł nerwowego, dlatego nie zwlekaj.
    • osmag Re: drżebie raczek i nozek ???? 22.10.04, 19:53
      Tylko neurolog po badaniu może stwierdzić czy nic nie jest dziecku. Z samego
      opisu nic nie wynika i trudno porównywać do swojego dziecka. Takie drżenia mogą
      świadczyć o różnych rzeczach od niedojrzałości po wzmożone napięcie aż do
      zaburzeń neurologicznych, które im wcześniej zostaną rozpoznane i wdrożona
      zostanie rehabilitacja tym daje większe szanse dziecku.
    • magda_k_ja Re: drżebie raczek i nozek ???? 22.10.04, 21:04
      Oczywiście drżenie rączek i nóżek może być objawem braku glukozy i wapnia w
      organizmie maleństwa lub wynikać z innych nieprawidłowości CUN, ale może też być
      w 100% prawidłowym odruchem Moro. Dziecko pod wpływem jakiegoś bodźca wyrzuca w
      górę rączki i nóżki, a potem przyciska piąstki do siebie. Mija po ok miesiącu.
      Jeśli masz czas i ochotę wpisz w wyszukiwarkę na stronie eDziecko słowo
      'odruchy', wyskoczy Ci m.in.artykuł "Badanie noworodka". Ja też znalazłam tam
      kilka ciekawych informacji. Pozdrawiam i nie martw się na zapas i oczywiście
      wszystkie wątpliwości skonsultuj z lekarzem albo położną. Pozdrawiam, mama
      11-tyg Bartka
      • afryka11 Re: drżebie raczek i nozek ???? 23.10.04, 19:19
        naszemu Igusiowi też drżała nóżka i bródka. Teraz ma 3mies, zdarza się
        sporadycznie jeszcze drzenie ale zanika. Lekarka powiedziała, że do 4 mies mogą
        sie dziać takie rzeczy. Potem mamy się martwić (tzn udać się do neurologa)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka