Dodaj do ulubionych

transaminazy

31.10.04, 02:30
moj synek ma podwyzszone transaminazy i dostal skierowanie do Miedzylesia,
czy któras z mam moze mi objasnic co mu moze dolegać i jak to się leczy?
Obserwuj wątek
    • bognarek4 Re: transaminazy 31.10.04, 09:26
      Musisz napisać cos wiecej - w jakim jest wieku, czy na cos chorował, dlaczego
      wykonywano to badanie, jak wysokie są wartosci transaminaz ...
      Pozdrawiam bognarek
    • julia.wiktor Re: transaminazy 31.10.04, 16:08
      Ja z moim synkiem Wiktorem już to przeszliśmy...Zaczęło się jak miał dwa
      miesiące i wysokie transaminazy wyszły zupełnie przypadkiem- miał wskaźniki
      powyżej 150! Zlecenie na badania w rejonie- cytomegalia, toksoplazmoza, mocz z
      posiewem. wyniki prawidłowe (dziecko nie jest na to chore). Natychmiastowe
      skierowanie do szpitala na Kacprzaka. Leżeliśmy tam trzy dni (Wiktor jest na
      piersi)-ja w nocy na podłodze- i tak dobrze bo były materace. Miał robione
      badania na wszystkie możliwe choroby metaboliczne, dobowy poziom glukozy, usg
      głowy, brzuszka, jakieś testy i ...nic. Wysłanie do Instytutu CZD, bo oni co
      mogli- wykluczyli. Wedłuk wszelkich testów dziecko zdrowe, a transaminazy bez
      zmian. W CZD powiedzieli, że podobno jest jakaś fala na dzici z podwyższonymi
      transaminazami, ważne że nie ma żadnej z groźnych chorób i rozwija się
      prawidłowo.Muszę kończyć bo mały płacze. Jeszcze ci dopisze naszą historię- ale
      u nas jest już ok- po prostu przeszło !
      • asialub1 Re: transaminazy 31.10.04, 18:41
        Moj maluch tez ma podwyzszony alat i aspat. Wyszlo to przypadkowo podczas
        innych badań. Miesiąc póxniej mial znowu pobierana krew by zbadać juz tylko
        transminazy i te okazały sie jeszcze wyzsze 87 i 93 jednostki. Pediatra każe na
        razie czekac i za miesiąc ponownie bedzie mial badana krew. Inne badania wyszły
        w porządku, mały dobrze sie rozwija, przybiera na wadze. Pediarta powiedziała,
        że często przez pierwsze kilka miesiecy u niemowlecia moga byc podwyzszone tak
        bez powodu i nie swiadczy to o chorobie. Okolo roku moze sie to wszystko
        dopiero ustabilizowac. Oczywiście najpierw trzeba wyeliminowac te schorzenia
        wymieniane przez poprzedniczke.
    • julia.wiktor Re: transaminazy 31.10.04, 19:31
      Tak jak obiecałam- ja raz jeszcze
      Przyczyny wysokich Asp i Ast może być bardzo dużo- jak nas uświadomili lekarze-
      może to być przebyta infekja grzybiczna lub jakiś wirus złapane w czasie ciąży,
      leki, nawet może to być reakcja poszczepienna lub (!) nowe meble, dywan, opary
      chemiczne, farby, lakiery...Nie ma sensu szukać przyczyny- bo może być ich
      tyle. Nam lekarze z Instytutu kazali szczepić dziecko standardowo, obserwować
      czy nie wymiotuje, jakie na kupki. Przepisali receptę na biliepar który pomaga
      wątrobie się zregenerować (ale tylko pomaga) i kazali czekać bo jak mówili jest
      nadzieja że dziecko samo poradzi sobie z tą "chorobą". Wysokie transaminazy
      świadczą o złym stanie wątroby- czyli w organiźmie może być jakaś infekcja-
      niekoniecznie taka, jaką lekarze znają i wiedzą jak leczyć-tak było u nas -i
      dziecko samo z tego wyszło. Nie martw się! Na pewno będzie wszystko dobrze! Ja
      się strrasznie denerwowałam, napłakałam i nic to nie pomogło, a tylko nam
      zaszkodziło- bez sensu ! Najważniejsze, że dziecko rozwija się prawidłowo- to
      dużo wyklucza. Jedź z nim do lekarza, przebadaj i spokojnie czekaj na wynik.
      Będzie dobrze !
      • aksiak Re: transaminazy 31.10.04, 19:37
        bardzo dziekuje za wasze cenne informacje.We wtorek ide na badanie krwi.
        jak poszlo napiszę póżniej.
        • amama2 Re: transaminazy 31.10.04, 20:36
          Witam!
          U mnie było identycznie jak u julia.wiktor. Też leżałam z synkiem w szpitalu,
          był badany na wszystko co możliwe, również w kierunku chorób metabolicznych, ale
          na szczęście wszystkie badania wyszły mu dobre. Brał billiepar. Transaminazy
          wróciły do normy kiedy skończył 3 miesiące. Lekarz nam powiedział, że jeśli
          dziecko dobrze przybiera na wadze, prawidłowo rozwija się pod względem
          psycho-ruchowym i nie ma jakiś oznak , że coś jest nie tak to nie należy
          przejmować się złymi transaminazami bo o maluchów często potrzeba czasu, żeby
          wątroba zaczęła pracować. Mój synek ma teraz 7 miesięcy i wszystko jest w porządku.
          Pozdrawiam
          amama2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka