Dodaj do ulubionych

Anemia + bardzo wysokie transaminazy

02.08.13, 08:16
Córka (14 lat) od marca leczona jest żelazem (ferrum lek 3x dziennie, kwas foliowy i wit. c) z powodu niedokrwistości (hgb 8,3, pozostałe wyniki morfologii też wskazująca na anemię + OB 34).
Anemia spowodowana była (tak przynajmniej do tej pory myślałam) 8 miesięcznym niejedzeniem mięsa. Kilka miesięcy przed tym pomysłem z wegetarianizmem zaczęła miesiączkować.

po tych badaniach zaczęła jeść mięso i odżywiać się w zasadzie normalnie (czyt. prawidłowo).

badania powtarzaliśmy co ok. miesiąc. hgb wzrasta pomału (10,5; 10,3; 10,7), OB cały czas podwyższone, do tego w rozmazie cały czas podwyższone eozynofile (7,4) i lekko obniżone neutrofile. w kwietniu zrobiłam dodatkowo aspat i alat - wynik był bardzo wysoki (ponad 300).
Zrobiliśmy dodatkowe badania: Usg brzucha w porządku. Hbs ujemny. Bilirubina w normie.
odstawiliśmy na półtora miesiąca leki (czyli zelazo+kwas foliowy+wit c).
po półtora miesiącu powtórzyliśmy badania - hemoglobina ciut spadła z 10,5 na 10,3 (mimo mięsa w diecie ale bez żelaza doustnego) ale spadły też transaminazy - do ok. 60.
Pani doktor zleciła znowu przyjmowanie żelaza (3x1).
Pod koniec lipca wyniki morfologii są takie: hgb 10,7, płytki nieco poniżej normy (218 tys, a norma podana na wyniku jest od 250), OB 25, eozynofile cały czas podwyższone (ok. 8) i obniżone neutrofile, a próby wątrobowe: ASPAT 350, ALAT 530 !

wyniki moczu cały czas prawidłowe, poza dodatnim urobilinogenem (wpisali 2+).

Córka nie ma żadnych objawów, w marcu była zmęczona, blada i senna, teraz już te objawy minęły, poza lekkimi zawrotami głowy czasami jak twierdzi, nic jej nie dolega. Ma 168 cm, waży 58 kg, ma dobry apetyt.
Nie ma żadnych alergii, żadnych dodatkowych chorób ani nie przyjmowała żadnych leków.

Czy ktoś ma jakiś pomysł, o co tu chodzi? jakie badania jeszcze można zrobić, w którym kierunku pójść, do jakiego lekarza uderzyć?
dla mnie jakoś ewidentnie te uszkodzenia komórek wątroby były powiązane z tą dużą dawką przyjmowanego żelaza (widać po wynikach, że gdy nie brała żelaza próby wątrobowe spadły), ale wszyscy lekarze, z którymi rozmawiałam, wykluczyli, by żelazo mogło uszkadzać wątrobę i wpływać tak na te wyniki.

ponadto twierdzą, że ta hemoglobina słabo rośnie, że coś tu jest nie tak.

zaczynam się zastawiać, czy to rzeczywiście anemia spowodowana brakiem mięsa, czy to po prostu jakiś zbieg okoliczności, a przyczyna jest inna... sad

czy ktoś z doświadczonych osób widzi tu jakieś powiązanie, związek przyczynowo-skutkowy?
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Anemia + bardzo wysokie transaminazy 02.08.13, 10:11
      Ja mam bardzo duże wątpliwości co do tego, czy Twoja córka nie ma alergii.
      Ma albo bardzo dużą alergię pokarmową, albo robale, albo lamblie, albo wszystkiego po trochę.

Zrób badania kału na pasożyty, badania kału na lamblie, badanie krwi na przeciwciała glisty i na przeciwciała lamblii, koniecznie badanie kału na krew utajoną, oraz idź koniecznie do alergologa i zrób jej testy skórne dla pokarmów i pyłków(drzewa, chwasty, trawy) oraz badanie krwi na IgE całkowite, oraz testy alergiczne z krwi typu MiX(100alergenów - diagnostyka takie robi za ok. 100zł).

• majenkir Re: 04.08.13, 17:51
        e-kasia27 napisała:
        > Ja mam bardzo duże wątpliwości co do tego, czy Twoja córka nie ma alergii.

Wiedzialam! big_grin wink
        • e-kasia27 Re: 04.08.13, 18:53
          To super!
          To znaczy, że nie na marne się trudzę i nauka nie idzie w las!i
          Zaczynasz już kumać!

No i nie pisz, że to nie prawda, bo skoro już potrafisz przewidzieć, w którym wątku się odezwę, to znaczy, że to prawda.
    • aaaniula Re: Anemia + bardzo wysokie transaminazy 02.08.13, 14:08
      Oznaczaliście w ogóle to żelazo? Kwas foliowy? Witaminę B12? Transferynę? Ferrytynę? To podstawa przy zaburzeniach w gospodarce żelazowej.
      Wysokie eozynofile mogą świadczyć o alergii- idźcie do alergologa. Mogą być też pasożyty- zbadajcie kał.
      Jak wyglądają jej miesiączki- może są intensywne i powodują niedokrwistość? Porozmawiaj z córką na ten temat.
      OB jest wysokie. Poszukajcie przyczyny- może trzeba iść z córką do stomatologa? Laryngologa?
      Jakie jest MCV w morfologii? Macie rozmaz ręczny z opisem?
      Przy następnym badaniu krwi wykonajcie HCV, i CK. Aminotransferazy często rosną w chorobach, gdzie uszkodzeniu ulegają mięśnie.
      No i jak dla mnie pierwszy w kolejce hematolog- to nie jest normalne, że u nastolatki występuje taka niedokrwistość. Zapewne nie jest ona spowodowana brakiem mięsa w pożywieniu. On powinien Was pokierować i poprowadzić diagnostykę- bo póki co szukacie na oślep- a lekarz który ją prowadzi nie do końca sobie radzi z tematem.
      • aaaniula Re: Anemia + bardzo wysokie transaminazy 02.08.13, 14:09
        jeśli możesz to wrzuć całą morfologię.
        • ena29 Re: Anemia + bardzo wysokie transaminazy 04.08.13, 15:34
          Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Badań na pasożyty ani alergie nie robiliśmy. Wydawało mi się, że gdyby to było to, powinna mieć jakiekolwiek inne objawy - bóle brzucha, gorączkę, wysypkę, cokolwiek.
          Ale na pewno zrobię te badania.

Poniżej podaję ostatnią morfologię - z 30.07.

aspat 352,3 normy: 8-40
          alat 524,0 8-40

żelazo: 64,1 50-120

WBC 5,7 5-14,5
          RBC 4,2 4-5,3
          HGB 10,7 11,5-15,5
          HCT 33,5 33-45
          MCV 79,2 76-90
          MCH 25,3 25-32
          MCHC 31,9 32-36
          RDW 18,4 10-20
          PLT 218 250-500
          MPV 10,9 6-10
          PCT 0,240% 0,200-0,500
          PDW 13,3 8-18
          P-LCR 32,8 13-43

OB 25 3-15

% neutrocytów 41,6 45-70
          % limfocytów 42,7 20-45
          % monocytów 8,5 4-12
          % eozynocytów 6,8 poniżej 5,0
          % bazocytów 0,2 poniżej 1

liczba neutrocytów 2,19 1,80-7,70
          liczba limfocytów 2,25 1-5
          liczba monocytów 0,45 poniżej 0,8
          liczba eozynocytów 0,36 poniżej 0,45
          liczba bazocytów 0.01 poniżej 0,2
          • ena29 Re: Anemia + bardzo wysokie transaminazy 04.08.13, 15:36
            To wyniki po przyjmowaniu żelaza. wcześniej, gdy miała tę przerwę po tym, jak pierwszy raz wyszły wysokie transaminazy, żelazo było na poziomie 24.
            • ena29 Re: Anemia + bardzo wysokie transaminazy 04.08.13, 15:38
              Obok wyników podałam normy podanie na wyniku z laboratorium (przepraszam, bo niezbyt czytelnie mi to wyszło).
              • aaaniula Re: Anemia + bardzo wysokie transaminazy 04.08.13, 20:43
                No faktycznie wygląda to niedoborowo.
                Pytanie co z tymi transaminazami... Teraz jesteście w fazie odstawienia? Może musicie tak zbilansować dietę, aby tego żelaza było dużo w pożywieniu? Do tego suplementować kwas foliowy. Pokusiłabym się jednak na oznaczenie transferyny i ferrytyny.
                I wybierzcie się do alergologa i zbadajcie kał na pasożyty.
    • dorotakatarzyna Re: Anemia + bardzo wysokie transaminazy 05.08.13, 11:46
      Czy dostaliście skierowanie do hepatologa? To jakiś bardzo poważny problem z wątrobą, wyniki transaminaz sa tak wysokie, że dziecko powinno trafić na badania do szpitala! To nie anemia jest problemem, dzieje się coś bardzo złego.
      Sądząc po obniżonym MCH i MCHC anemia jest spowodowana niedoborem żelaza. Żelazo wchłania sie dobrze, skoro tak podskoczyła wartość . Ja osobiście mam teraz poziom żelaza 15 (norma 50 - 150) sad Winę ponoszą bardzo obfite miesiączki. Może to też przyczyna u twojej córki.
      Eozynowfile są podwyższone, ale lekko. Można podejrzewać alergię lub pasożyty - choć np. przy toksokarozie eozynofilia wynosi nawet 30 - 40 procent, a tu masz tylko 8.
      No i wysokie OB - to się nie bierze z pasożytów czy alergii, tylko z jakiegoś zakażenia. To już muszą stwierdzić lekarze, bo sprawa jest poważna.
      • ena29 Re: Anemia + bardzo wysokie transaminazy 10.08.13, 14:24
        Dziękuję za wszystkie wypowiedzi.
        Córka od 5 dni jest w szpitalu. Prowadzona jest diagnostyka.
        Z usg wyszły trochę powiększone węzły chłonne we wnęce wątroby, ale lekarz powiedział, że to nie wskazuje na nic poza tym, że jest stan zapalny w wątrobie, a to, że jest stan zapalny to wiemy z wysokich transaminaz. Wątroba nie jest powiększona, nie ma żadnych zmian w obrazie usg.
        Poza tym z badań, które dotychczas zrobiono nie wyszło nic.
        Transaminazy trochę spadły w kolejnych badaniach, ale nie wiem dokładnie ile - tak mi powiedział lekarz.
        Poza tym hematolog stwierdził, że niedokrwistości w zasadzie już nie ma, te niedobory które są nie wymagają przyjmowania żelaza.

W niedzielę będą wyniki pozostałych badań, a w przyszłym tygodniu jeszcze gastroskopia, bo z kału wyszło zakażenie helicobacter pylori (którą notabene ja tez mam).

Modlę się, by to nie było nic bardzo poważnego.
        • ena29 Re: Anemia + bardzo wysokie transaminazy 22.08.13, 21:24
          Dziś dostaliśmy wyniki badań potwierdzające diagnozę, której się baliśmy od prawie dwóch tygodni: autoimmunologiczne zapalenie wątroby. sad

Czy ktoś może miał z tą chorobą styczność? Może podzielić się doświadczeniem?
          • aaaniula Re: Anemia + bardzo wysokie transaminazy 23.08.13, 08:29
            O kurcze, a diagnoza już w 100% pewna? Pozostaje mieć nadzieję, że córa dobrze zareaguje na leczenie.
            • ena29 Re: Anemia + bardzo wysokie transaminazy 23.08.13, 19:11
              Diagnoza na podstawie badania krwi określające autoprzeciwciała.

Raczej nie ma mowy o pomyłce. crying
              • aaaniula Re: Anemia + bardzo wysokie transaminazy 23.08.13, 20:45
                Pozostaje pogodzić się z faktem. Pewnie dobrze by było gdybyś poczytała o diecie wątrobowej. No i zabrać się za leczenie. Jak młoda dobrze będzie reagować, to pewnie jej życie nie ulegnie diametralnej zmianie póki co.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka