GoĹÄ: Anncol
IP: *.stansat.pl
26.01.13, 12:51
Witam, mam 35 lat, 2 lata temu dowiedzialam sie o wzw c. Na pocztku mialam Alat, apsat ok. 60, obecnie co 2 miesiace robie badania kontrolne, transaminazy sa w normie, GTTP tez, bilirubina morfologia krwi wszystko ok, robilam rok temu fibroscanF0/1, takze fibro test- potwierdzil sie wynik z fibroscanu, co pol roku kontrolne usg watroby, mam genotyp 1. Po roku powtorzylam fibroscan -wynik F0/1. Nie mam zadnych dolegliwosci, ogolnie czuje sie ok poza swiadomoscia, ze mam to cholerstwo. Lekarz namawia mnie na leczenie standardowe interferon +ryboflawina. Mam dylemat, czy starac sie o dziecko, a potem leczenie to standardowe lub moze sie stanie cud, ze bedzie cos nowego bez interferonu, czy terapia, a potem dziecko? Ta druga opcja do mnie nie przemawia, mam swoj wiek+ spustoszenie organizmu po inteferonie moze nie sprzyjac mozliwosci zajscia w ciaze, ale lekarz namawiajacy do podjecia leczenia mowi, ze wlasnie wirus jest przeszkoda,ze nie moge zajsc w ciaze - staramy sie ok.pol roku. Czy ktos z was slyszal,ze wlasnie obecnosc wirusa jest przyczyna nieplodnosci? Jest jeszcze ryzyko przekazania go dziecku.... Podzielcie sie prosze swoja wiedza w tym temacie, bo naprawde nie wiem co mam robic. Planuje wykonac wiremie oraz IL28bb i mam w zwiazku z tym pytanie, czy to drugie badanie mozna zrobic tylko we wroclawiu w Rexie, czy w Warszawie tez, np. w synevo? Czy wystarczy 1 badanie okreslajace wszystkie polimorfizmy CC, CT i TT, czy trzeba zrobic min. 2 na kazdy typ, zeby okreslic co sie ma? Na tej stronie jest opis tych badan www.rex.pl/genotypowanie-interleukiny-28b.html - nie rozumiem co daje to drugie badanie polimorfizm il28b SNP T/G - bede bardzo wdzieczna za wyjasnienie.