Dodaj do ulubionych

Pocenie się główki

03.11.04, 12:10
Od ponad pół roku mojej 2 letniej córce bardzo poci się główka. To, że biega
i się poci to normalne, ale w momencie gdy zasypia w przeciągu 2-3 minut jej
głowa robi się cała mokra, jakby wyszła z pod prysznica. Dodam że w pokoju
jest naprawdę chłodno (chwilami to sama marznę)i niczym jej nie przykrywam w
chwili zasypiania. Trochę to jest dziwne bo dzieje się tylko w chwili
zasypiania. Poduszka oczywiście jest mokra.
Byliśmy u pediatry, podawałam przez 1 miesiąc wit. D3 + Multisanostol i nie
widzę poprawy. Będę musiała chyba poprosić o skierowanie na jakieś
specjalistyczne badania. Czy możecie mi coś doradzić, bo chcę się upewnić,
czy to jest po prostu taki jej urok.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • monika_5 Re: Pocenie się główki 03.11.04, 12:21
      Moje dziecko ma 7 lat i też się poci jak usypia i zawsze się pocił (głowa i
      plecy), mnie to nie martwi bo nic niepokojącego nie zauważam,rozwija się
      prawidłowo. Może inne mamy na forum dogłębnie zbadały temat.Pozdrawiam.
      • ewkr Re: Pocenie się główki 03.11.04, 21:34
        Mó 3,5 miesięczy synek również bardzo się poci od ok 2 tyg przy jedzeniu i
        podczas spania. Dzisiaj doweidziałm sie od pediatry że wiele dzieci tak ma i ni
        emam się czym przejmować bo nie ma np.innych objawów krzywicy a dziecko jest
        pogodne i wygląda zdrowo. Mam sie tym nie przejmować.
        Ewa
      • ajap.1 Re: Pocenie się główki 03.11.04, 21:43
        Moje dziecko ma 8 lat i też bardzo się posi , więcej niż inne dzieci.Przy
        zasypianiu poduszak jest mokra o głowa jak spod prysznica.Lekarz nie zalecił
        żadnych badań ,powiedział że niektóre dzieci mają taką właściwość.Nie wiem może
        znów powinnam się poradzić?
    • lol21ndm Re: Pocenie się główki 03.11.04, 23:43
      renosiak napisała:

> ...w momencie gdy zasypia w przeciągu 2-3 minut jej
      > głowa robi się cała mokra, jakby wyszła z pod prysznica. Dodam że w pokoju
      > jest naprawdę chłodno (chwilami to sama marznę)i niczym jej nie przykrywam w
      > chwili zasypiania. Trochę to jest dziwne bo dzieje się tylko w chwili
      > zasypiania. Poduszka oczywiście jest mokra.

Pisalam o tym juz kilkakrotnie - moj Maly tez tak ma - praktycznie od urodzenia
      (czyli juz cztery lata). Wspominalam lekarzom (roznym) wielokrotnie; nikt
      zbytnio sie nie przejal...
      Ostatnio podsunelam lekarzowi myslo o tej wit. D3 (po przeczytaniu tutaj), to
      powiedzial, ze jesli sie martwie, to powinnam zapewnic dziecku diete, w ktorej
      bedzie ta witamina, i nie myslec o podawaniu srodkow zastepczych (tj. tabletek).
    • bonid Re: Pocenie się główki 14.01.05, 00:34
      Mojej córci (4,5 m-ca) od początku strasznie się poci glówka przy zasypianiu i to tak jak piszecie w przeciągu 2 min. jest calutka mokrusia.Pediatra nie znalazl jakiej przyczyny chorobowej i podobno "tak może być".Nie ma tez na to wplywu vit.D ponieważ kiey podawalam jej 4 kropelki pocila się tak samo jak teraz gdy dostaje 1 kropelkę na dobę.Też się tym martwię i nie wiem co na to poradzić jeżeli to taki urok to musze przyznać że dziwny i moim zdaniem musi mieć jakąś przyczynę-tylko jaką? Pozdrawiam emamunie smile)
    • kawecka.magda Re: Pocenie się główki 16.01.05, 13:35
      Moj synek (9 miesięcy) też poci się w czasie snu. Jego lekarka zwrócila uwagę
      na poduszkę. Najlepiej by nie spał na niej, ponieważ może przylegać do główki i
      jest mu po prostu w nią za ciepło. Dodam, że spi na bardzo płaskiej poduszcze.
      A jednak i taką trzeba było zlikwidować.
      Pomogło!!
    • lilka.w Re: Pocenie się główki 16.01.05, 14:30
      U nas zrzucono to na karb przerośniętego migdałka,czyli niedotlenienia.Jestem
      ciekawa,czy zmieni się to po jego mniejszeniu-synek ma teraz 4,5 lat.
    • katarzynabobak Re: Pocenie się główki 16.01.05, 16:16
      Długo zastanawiałam się czy napisać tego posta, nie chcę nikogo straszyć ani
      wywoływać paniki, ale muszę się z Wami podzielić własnymi doswiadczeniami.
      Michalinie ok. drugich urodzin zaczęła się pocić głowa tylko przy zasypianiu(
      mokrótka poduszka), potem też pojawiły się na nogach siniaki( a nie miała ich
      gdzie sobie nabić). Po 2 urodzinach zaczęła się częściej męczyć, wózek nagle
      wrócił do łask. A potem zrobiłam jej usg- nowotwór-guz nadnercza.Okazało się że
      już są przerzuty do kosci i szpiku. Teraz leczymy sie, jesteśmy juz po cyklu
      chemioterapii.
      Ale jak siegam pamiecią lekarze na moje niepokoje pukali sie w czoło- Misia
      była zdrowym dobrze rozwijajacym sie dzieckiem.Moja intuicja, niepokój i upór
      sprawiły ze dziś się leczymy.
      Mam nadzieję, że Wasze dzieci pocą się bo taka ich uroda- ale warto je też
      poobserwować czy nie występuja inne drobne objawy.
      Zyczę zdrowia Kasia mama Misi
    • anamd Re: Pocenie się główki 20.01.05, 11:32
      Z tego co wyczytałam na innym forum potrzebujecie skierowanie do Poradni
      Metabolicznej ( inaczej Poradnia Zaburzeń Gospodarki Wapn- Fosforowej)
      Pozdrawiam
      Ann
    • mamalola Re: Pocenie się główki 27.01.05, 23:43
      Mam podobny problem z moim sześcioletnim synkiem. Nadmiernie poci się przy
      nawet niewielkim wysiłku oraz przy zasypianiu. Wyniki podstawowych badań są ok.
      Michał jest alergikiem pod stałą opieką alergologa, poza tym bardzo często
      zapada na infekcje w okresie jesienno zimowym, w lecie nie choruje nigdy. Tak
      sobie myślę, że to jego pocenie się np. w czasie zabaw na śniegu również
      powoduje przeziębienia(gdyby mnie spoconą jak mysz owiał zimny wiatr, też
      byłabym chora). Wszyscy lekarze lekceważą ten problem, a ja nie wiem, co
      robić. Jestem skłonna potrzebne badania zrobić prywatnie,tylko po prostu nie
      wiem jakie. Czy któraś z Was mogłaby mi coś podpowiedzieć?
      • kopytko1 Do mamalola 28.01.05, 09:38
        Witaj,mam dokładnie taki sam przypadek,syn 6,5 roku,poci się okropnie,troszke
        poskacze i juz mokry(w mieszkaniu ok 20-21st) a o dworze to wolę nie
        wspominać...głowa jak spod kranu!!! No i te nocne pocenie sie głowy,jak zaśnie
        to po ok.1-2 godz ma mokrusieńką głowę.Też alergik(mleko,czekolada,orzechy
        cytrusy) Jendym słowem jak tylko zaczyna się zima,czy nawet jesień,chłodny wiatr
        a on się spoci to wiadomo czym to sie kończy....Lekarz mi powiedział że to
        pocenie się głowy to po przebytej chorobie(antybiotyk,angina) ale to była już
        dawno dawno...Też bym zrobiła jakieś badania,ale nie wiem jakie i gdzie i wogóle
        podejście lekarzy mnie zwala z nógsad

Pozdrawiam,Ewa

a to moje chłopaki
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146
    • stokrotka_k Re: Pocenie się główki 28.01.05, 15:02
      Cześć, ja tez mam podobny problem. Obie córeczki pocą się po godzinie od
      zaśnięcia (głowa i kark). Podobno to rodzinne (mąż ma podobne objawy). U
      dziewczynek nasila sie jak szykuje sie przeziębienie. Lekarze pytaja o
      dodatkowe objawy, ktorych nie ma i stwierdzają ze taka już uroda panienek. A
      mnie to mimo wszytsko niepokoi. MOże to jakas alergia?? Dołączam sie do pytania
      prośby, jakie badania mozna zrobić dzieciom żeby miec pewność ze z tego pocenia
      nic sie nie wykluje.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka